Barça

PARTITS MEMORABLES AL CAMP NOU ARGENTINA-BÈLGICA

13-06-1982 (COPA DEL MÓN)

La inauguració del mundial

Prop de 100.000 espectadors presents a l’estadi van seguir en directe l’emotiva festa inaugural

Bèlgica, contra tot pronòstic, es va imposar a l’Argentina, defensora del títol i amb Maradona a l’equip

Argentina 0 Bèlgica 1

ARGENTINA:Ubaldo Fillol, Luis Galván, Jorge Olguín, Daniel Passarella, Alberto Tarantini, Osvaldo Ardiles, Américo Gallego, Diego Maradona, Daniel Bertoni, Ramón Díaz (Jorge Valdano, 63’), Mario Kempes.BÈLGICA:Jean-Marie Pfaff, Eric Gerets, Luc Millecamps, Marc Baecke, Maurits De Schrijver, Frank Vercauteren, Ludo Coeck, Erwin Vandenbergh, Jan Ceulemans, Guy Vandersmissen, Alex Czerniatynski.GOLS:0-1 (62’) Erwin Vandenbergh.ÀRBITRE:Vojtech Christov.T.G.:Daniel Bertoni i Luc Millecamps.PÚBLIC:uns 100.000 espectadors.

El 13 de juny del 1982, el Camp Nou va acaparar el focus del futbol mundial amb la cerimònia d’obertura del mundial d’Espanya 82. El feu blaugrana, que estava a punt de complir 25 anys de la seva inauguració, es va omplir amb prop de 100.000 persones ansioses per presenciar en directe un moment irrepetible. Aquests espectadors i 1.600 milions de televidents van ser testimonis d’imatges tan emotives i entranyables com les del nen al mig del camp amb una pilota de la qual va sortir un colom, o les dels 2.216 nois i noies uniformats de blanc que formaven el famós colom de la pau de Pablo Picasso. Tot un cant a la concòrdia en un món encara molt dividit i convuls pel context internacional. Aquell dia, el Camp Nou lluïa com mai, amb una ampliació culminada amb tota la seva esplendor per satisfer les normes que exigia la FIFA per a la celebració d’aquesta fita. La reforma va augmentar l’aforament de l’estadi fins als 120.000 espectadors.

Aquesta cerimònia va ser el preludi del partit inaugural entre l’Argentina i Bèlgica, que va acabar amb sorpresa. Quan passaven deu minuts de les vuit del vespre, l’àrbitre eslovè Vojtech Christov, amb el xiulet inicial, va donar el tret de sortida a un mundial en què per primera vegada participaven equips dels cinc continents, ja que el nombre de seleccions es va elevar de 16 a 24. L’Argentina de César Luis Menotti arribava a la cita com a vigent campiona del món, amb futbolistes consagrats de l’anterior copa del món i joves promeses com Diego Armando Maradona, que feia només nou dies que havia fitxat pel Barça. El conjunt orientat per Guy Thys va disposar de les millors ocasions per marcar, contra una Argentina que va avisar amb un parell de rematades del seu capità Daniel Alberto Passarella. El gol belga va arribar un quart d’hora després de la represa. Erwin Vandenbergh va rebre la pilota tot sol dins l’àrea i, amb temps davant la passivitat de Fillol, va enviar la pilota al fons de la xarxa per fer el primer i únic gol del duel. L’albiceleste hauria pogut empatar amb un tir lliure que Maradona va estavellar al travesser. Victòria contra tot pronòstic dels diables vermells contra la defensora del títol.

A més del partit d’estrena, el Camp Nou també va ser l’escenari de quatre partits més durant el mundial: un Polònia-Bèlgica (3-0) de la primera fase en què Zbigniew Boniek va fer un hat-trick; un Bèlgica-URSS (0-1) ja de segona fase amb gol d’Oganesyan; un Polònia-URSS (0-0) també de segona fase, i un Polònia-Itàlia (0-2) en les semifinals de la competició en què Paolo Rossi va ser l’heroi de la selecció azzurra. Moments únics i inoblidables que s’han viscut al Camp Nou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)