Marta Escubós - BARCELONA
Avui arrenca la copa del món d’Austràlia i Nova Zelanda femenina. La cita més important del futbol, que arrossega i atrapa milions d’aficionats arreu del món. I més ara, amb el creixement exponencial del futbol femení en els darrers anys. Al davant, un més de competició que acabarà coronant una de les 32 seleccions que hi participen.
Com no podia ser d’una altra manera, hi haurà una àmplia representació de jugadores del Barça. Les vigents campiones d’Europa estan cridades a ser les grans protagonistes en aquest mundial que arriba a la novena edició. Ja el 2019, en la copa del món de França, el Barça va ser l’equip que més jugadores va aportar, amb un total de 15. Enguany, ho torna a ser superant el rècord anterior. Ara en seran 18, repartides en vuit seleccions, que tenen l’objectiu d’aixecar per primera vegada el trofeu més preuat.
La selecció que té més mundialistes blaugrana és Espanya, amb nou. Alèxia Putellas encapçala una llista on hi són les també catalanes Aitana Bonmatí, Ona Batlle, Laia Codina i Maria Pérez –jugadora del filial–; Irene Paredes, Mariona Caldentey, Salma Paralluelo i Cata Coll. Totes les mirades estan posades en la doble campiona de la Pilota d’Or. Alèxia Putellas arriba al mundial totalment recuperada de la lesió als lligaments encreuats del genoll esquerre que es va fer quatre dies abans de debutar en l’eurocopa d’Anglaterra el passat estiu i que l’ha deixat nou mesos fora dels terrenys de joc. Això ja és història. En l’amistós contra Panamà va demostrar estar molt a prop de la seva millor versió, culminant una gran actuació amb un golàs marca de la casa. El mundial és un escenari immillorable per tornar a sentir-se la futbolista que va meravellar tothom i que és referent de les noves generacions.
Aitana Bonmatí tampoc es queda enrere. La migcampista de Sant Pere de Ribes, MVP de la Champions, arriba pletòrica i amb un moment de forma excel·lent a aquesta cita. Després de solucionar el conflicte de “les 15” amb Jorge Vilda, està cridada a tenir un paper rellevant en una selecció espanyola que aspira a aixecar el títol mundial. Aquesta temporada, amb l’absència d’Alèxia, Aitana s’ha convertit en la líder del conjunt orientat per Giráldez. La seva ambició, intel·ligència, atreviment i qualitat no tenen preu. Pot ser un punt d’inflexió que li permeti guanyar la seva primera Pilota d’Or.
En la llista del seleccionador espanyol, Jorge Vilda, hi ha hagut sorpreses. Com per exemple la presència de Cata Coll i Maria Pérez. L’absència de Sandra Paños, la portera titular del Barça, per decisió tècnica, ha brindat l’oportunitat a Cata Coll de disputar el seu primer mundial amb l’absoluta després de recuperar-se de la greu lesió al genoll. Això sí, haurà de competir per fer-se un lloc en l’onze titular. Misa Rodríguez (Real Madrid) i Enith Salón (València) són les altres dues porteres convocades. La decisió més sorprenent, però, ha estat la incorporació de la jugadora del filial Maria Pérez. Tot i que aquesta temporada només ha participat en cinc partits amb el primer equip, dos d’aquests com a titular, la de Sant Fost de Campsentelles és una aposta de Vilda. “És una jugadora molt específica que entén a la perfecció el que volem en la posició de mig centre. És el més semblant a Busquets”, va dir el tècnic.
Les nou futbolistes culers restants es reparteixen en fins a set seleccions. Anglaterra i Noruega en tindran dues a les seves files. Sarina Wiegman disposa de Lucy Bronze i Keira Walsh. Totes dues, jugadores consagrades i cabdals per a l’engranatge d’aquesta selecció. Sense anar més lluny, Walsh va ser una de les futbolistes més destacades de l’eurocopa de l’estiu passat, guiant Anglaterra cap a la conquesta del títol. Va ser l’MVP de la final contra Alemanya. Ingrid Engen i Graham Hansen estaran sota les ordres de Hege Riise. En aquest cas, també es tracta de dues peces clau per a Noruega, que busca aixecar per segona vegada en la seva història la copa del món. El 2019 van tenir un paper fonamental en el bon camí de la seva selecció, que va arribar als quarts de final, en què va caure contra Anglaterra.
Rolfö (Suècia), Geyse (Brasil), Crnogorcevic (Suïsa), Oshoala (Nigèria) i Dragoni (Itàlia) tampoc es perdran aquest esdeveniment. Aquesta última, sens dubte, ha estat la gran revelació. La migcampista del femení B tot just va debutar amb la selecció absoluta el dissabte 1 de juliol en un partit amistós contra el Marroc, i va convèncer la seleccionadora Milena Bertolini. Dragoni es va incorporar al gener al club blaugrana, amb què ha firmat fins al 2025, procedent de l’Inter, en què es va convertir en la futbolista més jove a debutar en la Serie A. Amb 16 anys disputarà el primer mundial amb l’ambició d’obrir-se camí i demostrar de què és capaç. Avui, la gran cita obre foc.