Barça

Pedri i la seva fam de continuïtat

Després de dos anys minvat per les lesions, Xavi necessita recuperar aquest curs la millor versió de Pedri

El canari ha tornat més fort, s’està preparant bé i beneeix el fitxatge d’Ilkay Gündogan

Comptador a zero per a Pedri. Nou curs, nous reptes. El canari afronta aquesta temporada el seu quart any en el Barça i el seu propòsit és retrobar la continuïtat perduda i acostar-se a la versió del seu primer any com a blaugrana, el curs 2020/21. Aquella temporada, Pedri va jugar la barbaritat de 73 partits oficials, 37 en la lliga –només es va perdre el partit contra l’Eibar per sanció–, 6 en la copa, 7 en la Champions, 2 de supercopa i 20 partits més amb la selecció espanyola absoluta i el combinat olímpic, entre l’Eurocopa i els Jocs. Una bogeria. Ell i el portuguès Bruno Fernandes (Manchester United) van ser els dos futbolistes europeus amb més càrrega de minuts aquella temporada. Un protagonisme extrem que contrasta amb la discontinuïtat viscuda els dos últims anys per culpa de les lesions. En el primer any en el club només es va fer un estirament muscular al soli de la cama esquerra que va superar en pocs dies i no va ser baixa. Tot canviaria a partir del setembre del 2021. Pedri es va fer una lesió al quàdriceps de la cuixa esquerra contra el Bayern de Munic que el va deixar tres duels fora de combat. Després va recaure i va estar més de tres mesos de baixa. A l’abril, contra l’Eintracht de Frankfurt, el 8 del Barça es va tornar a trencar i ja no va reaparèixer fins a la pretemporada. En total, només va jugar 22 partits, 30 menys que el curs anterior. La temporada passada, una altra lesió a la cuixa dreta el va tenir dos mesos de baixa.

Cinc lesions musculars en les últimes dues temporades. Massa. Però Pedri vol girar full. Mentalment i físicament ha tornat més fort, com s’ha pogut veure en aquest inici de la pretemporada. “Aquest ha estat un estiu en què he tingut moltes vacances per preparar la part física. Els dos últims anys he tingut algunes lesions que m’han impedit gaudir d’allò que més m’agrada, que és el futbol, i els últims mesos he fet molt treball de força, que és el que em marca el club i que m’ha ajudat bastant”, explica el jugador des de Los Angeles.

Sense Pedri al camp, el Barça perd dolçor. El percentatge de victòries baixa quan el canari no és sobre la gespa. No és casualitat. Pedri és d’aquells jugadors que fan millors els seus companys. Ell, però, conserva aquell punt autocrític que el caracteritza i s’autoimposa per aquesta temporada encara major incidència en els metres finals: “La temporada passada vaig donar molt poques assistències, i és una cosa que he de millorar. Xavi em demana arribar més a l’àrea.”

Elogis cap a Gündogan

El fitxatge d’Ilkay Gündogan és competència directa per a Pedri. L’arribada de l’alemany obre un ventall de possibilitats a Xavi, que disposarà ara d’un perfil similar al de Pedri, i això li permetrà una millor gestió dels minuts que fins ara no tenia a l’abast. Amb l’historial de lesions del 8 blaugrana, donar-li un cert descans aquesta temporada serà essencial per tenir-lo disponible amb regularitat i córrer menys riscos, sobretot tenint en compte la quantitat de partits que juga el conjunt blaugrana cada temporada. Amb Gündogan, el Barça s’assegura joc entre línies, criteri i precisió en l’última passada, i també definició. L’alemany aporta molt gol per ser un migcampista. Aquesta última temporada en va fer 11, l’anterior en va fer 10 i la temporada 20/21 en va arribar a marcar 17. A més, Gündogan sap què és marcar gols decisius. Va anotar un doblet en la remuntada contra l’Aston Villa en l’últim partit de lliga de la temporada 21/22, una victòria que donava el títol als de Guardiola. El 3 de juny va fer els dos gols en la final de la FA Cup contra el Manchester United (2-1). Talent i galons que Pedri ja ha detectat en els pocs entrenaments que han compartit: “Gündogan és un espectacle. Tots l’hem vist amb el Manchester City i jo he pogut veure’l ara també en els entrenaments i és un espectacle veure com es gira i com no perd cap pilota.” Sobre Iñigo Martínez i Oriol Romeu creu: “Són fitxatges que ens vindran molt bé.”

Gündogan és un espectacle. Tots l’hem vist al City i ara veure’l també als entrenaments és un espectacle. No perd cap pilota
Temporada 20/21
• Estirament muscular al soli de la cama esquerra. No es perd cap partit.
Temporada 21/22
• Lesió muscular al quàdriceps de la cuixa esquerra. Es perd 3 partits.
• Recaiguda de la lesió al quàdriceps de la cuixa esquerra. Es perd 19 partits. •
Ruptura bíceps femoral de la cuixa esquerra. Es perd els 8 partits que queden de curs.
Temporada 22/23
• Lesió al recte anterior de la cuixa dreta. Es perd 11 partits.
• Molèsties a la cuixa dreta. Es perd els últims 4 partits de lliga.
Els dos últims anys he tingut algunes lesions que m’han impedit gaudir d’allò que més m’agrada, que és el futbol, i vull que això canviï

DADES PER A LA CAUTELA

5
lesions
musculars greus ha tingut Pedri des que va arribar al Barça, l’estiu de l’any 2020.
45
partits
s’ha perdut el canari per culpa de les lesions en les dues últimes temporades.
Aquest ha estat un estiu en què he tingut moltes vacances per preparar la part física. He fet molt treball de força
La temporada passada vaig donar poques assistències, i és una cosa que he de millorar. Xavi em demana arribar més a l’àrea

Any llarg i d’Eurocopa

Enguany, Pedri pot afrontar una temporada amb cinc tornejos diferents entre club i selecció espanyola. A banda de la lliga, la Champions, la copa i la supercopa amb el Barça, si la selecció espanyola fa la feina, el canari tindrà l’estiu ocupat amb l’Eurocopa, que es disputa a Alemanya entre el 14 de juny i el 14 de juliol. Serà, per tant, un altre any amb càrrega de partits i que acabarà més tard per a molts dels jugadors del conjunt de Xavi.

La lliga arrencarà el 12 d’agost i acabarà el 26 de maig, amb quatre jornades que es jugaran entre setmana. En el cas de la Champions League, en què el Barça confia superar la fase de grups després de dos anys seguits ensopegant, començarà el 19 de setembre. La gran final es disputarà l’1 de juny del 2024 al mític estadi de Wembley.

El Barça no debutarà a la copa fins al gener –el mateix mes en què es jugarà la supercopa–. En cas de superar totes les fases que es disputen entre aquest mes i el febrer, la final tindria lloc el 6 d’abril.

Amb l’Eurocopa a l’horitzó, la selecció espanyola ha de comprar primer el bitllet per a Alemanya. El combinat de Luis de la Fuente jugarà sis partits classificatoris en les finestres de setembre, octubre i novembre. Si es classifiqués, seria la segona Eurocopa per a Pedri. La primera, l’estiu del 2021, va ser una càrrega extra –amb moltes pròrrogues– que el canari, amb l’afegit dels Jocs Olímpics, va acabar pagant el curs següent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)