Barça

Assaig i error

Després de fitxatges frustrats i invents dels entrenadors, reconvertint altres futbolistes, Íñigo Martínez espera resoldre el problema del central esquerrà

Piqué, dretà, ha estat l’amo d’aquesta posició en els darrers 15 anys

La posició de central ha estat un tema recurrent a Can Barça en els darrers anys. Més concretament, el problema principal del club blaugrana ha estat trobar un central esquerrà. Poder tenir una parella en què tots dos jugadors ocupessin el seu costat natural. Centrals dretans n’han passat molts, però el perfil esquerrà ha estat orfe. De fet, va ser Piqué qui va ocupar aquesta plaça fins als últims dies. Central esquerrà que fitxava el club, central que marxava per la porta del darrere. Tant és així, que molts entrenadors s’han vist obligats a inventar-se’l: Cocu, Abidal, Adriano o, més recentment, Marcos Alonso han tret les castanyes del foc davant l’absència d’un jugador d’aquest perfil. Serà Íñigo Martínez l’encert definitiu?

Cinc intents

I és que les coses no han acabat de funcionar. Només cal mirar la llista dels centrals esquerrans que ha fitxat el Barça en els darrers 15 anys. Primer va ser Gabi Milito, que va arribar l’any 2007. L’argentí va funcionar la primera temporada, però una lesió el va deixar sense jugar durant tot l’any següent i va acabar desapareixent de les alineacions amb l’arribada de Piqué. L’any 2014 arribarien Mathieu i Vermaelen. El primer va tenir minuts el primer any. A la història passarà el seu gol decisiu en un clàssic de lliga (2-1). El seu rendiment va anar a menys i va marxar abans d’hora. En el cas del belga, el problema van ser les lesions. Només va poder jugar un enfrontament en el seu primer any. Després d’una cessió a la Roma i diverses baixes en defensa, Vermaelen va recuperar el somriure amb Valverde el curs 2017/2018. Les lesions van tornar i va marxar de Barcelona l’any 2019.

Els problemes van continuar amb dos francesos: Umtiti i Lenglet. Tots dos van arribar al Barça després de brillar a Lió i Sevilla respectivament, i tots dos van començar amb bon peu. Sobretot Umtiti, titular indiscutible i un dels líders de la selecció francesa campiona del món l’any 2018. Aquí va acabar la seva carrera al Barça. Els problemes al genoll i el fet de no voler operar-se, van torçar el camí. Ara, i després d’una cessió al Lecce, ha rescindit el contracte amb el club. Pel que fa a Lenglet, també va anar de més a menys. Especialment difícil va ser el curs 20/21, en què nombroses errades –i penals– van costar a l’equip molts punts. Tot i això, les baixes i l’aposta de Koeman li van donar minuts. Amb Xavi, els va perdre. Després de la cessió al Tottenham, confia en tancar la seva sortida al club anglès en els pròxims dies.

Jeremy Mathieu
(2014-2017)
Concepte
Tot i que el València el va fitxar com a lateral esquerre, el francès es va convertir en central. El Barça va pagar 20 milions d’euros per ell. Va tenir força protagonisme el primer any, marcant el gol de la victòria en un clàssic. El club li va acabar rescindint el contracte.
91
partits
6.255
minuts
4
gols
Thomas Vermaelen
(2014-2019)
Concepte
El belga va fitxar pel Barça a canvi d’uns 19 milions d’euros. La seva etapa al Camp Nou va estar marcada per les nombroses lesions musculars –només va jugar un partit en el primer any–. Després de la cessió a la Roma va disposar de minuts, però va marxar en acabar el contracte.
53
partits
3.613
minuts
1
gol
Samuel Umtiti
(2016-2023)
Concepte
El Barça va pagar 25 milions d’euros a l’Olympique de Lió després de brillar a la lliga francesa. Va aterrar amb força a Barcelona i va ser titular indiscutible en els dos primers anys. Després del mundial del 2018 i les lesions al genoll, ja no va tornar a ser el d’abans. Acaba de rescindir contracte.
133
partits
10.769
minuts
2
gols
Clement Lenglet
(2017-actualment)
Concepte
El seu rendiment al Sevilla va provocar que el Barça pagués la clàusula de rescissió, xifrada en 35 milions. Com Umtiti, va anar de més a menys. Va ser molt assenyalat la temporada 20/21 per nombroses errades. La seva sortida podria concretar-se en els pròxims dies.
160
partits
12.004
minuts
7
gols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)