Són història passada
Dembélé, Coutinho i Griezmann són els tres futbolistes més cars de tota la història del Barça, amb un total de 395 milions d’euros que es van desemborsar en el mandat de Bartomeu
Dembélé, traspassat al PSG per 50 milions, serà l’últim de marxar. Respostes a l’adeu de Neymar per 222 milions, cap d’ells ha aconseguit reeixir
El Barça viu immers des de fa anys en una situació econòmica que escanya i que sembla no tenir fi. Des que Laporta va tornar a assumir la presidència de l’entitat blaugrana el març del 2021, no li ha quedat més remei que dedicar-se, principalment, a treure el club del pou en què estava quan va arribar. I és que durant el mandat de Josep Maria Bartomeu es va estirar més el braç que la màniga, amb fitxatges milionaris i sous astronòmics, i se n’han pagat les conseqüències. Bartomeu va ser l’autor dels tres fitxatges més cars de tota la història del Barça. Dembélé, Griezmann i Coutinho van arribar per gairebé 400 milions d’euros. Una petjada econòmica que ha estat devastadora, no només pels diners gastats en els traspassos, sinó també per com han contribuït a tensar la massa salarial i el fair play financer. A tot això s’hi afegeix que cap d’aquests tres futbolistes ha aconseguit rendir al nivell que s’esperava quan se’ls va fitxar per una quantitat desorbitada. Amb la imminent sortida d’Ousmane Dembélé al PSG per 50 milions d’euros –el Barça només en veurà aproximadament la meitat–, Laporta ja pot dormir una mica més tranquil. I és que per fi, el denominat club dels 400 milions ja és història passada. Dembélé serà l’últim a volar. Toca girar full.
Els inicis
L’agost del 2017, el PSG va decidir trencar el mercat futbolístic pagant els 222 milions de la clàusula de rescissió de Neymar. Bartomeu, desesperat per la pèrdua d’una de les estrelles de l’equip, va reaccionar desemborsant milionades per jugadors que havien de reparar aquesta pèrdua. El primer a arribar ha estat l’últim de sortir. Parlem d’Ousmane Dembélé. El francès va ser la principal aposta per substituir el brasiler. Va arribar procedent del Borussia de Dortmund per 140 milions. Amb vint anys, era una de les grans promeses del futbol gràcies a la seva capacitat de jugar amb les dues cames i amb un desequilibri que el convertia en un dels atacants més perillosos del món. Però el seu preu estava totalment fora de mercat tenint en compte que encara no havia fet eclosió. Sis anys després de la seva presentació com a blaugrana se n’ha anat per la porta del darrere. El seu rendiment ha estat molt irregular per culpa de les lesions –en sis cursos s’ha absentat 119 partits per aquest motiu– i de la seva escassa comprensió del joc col·lectiu. Ha estat capaç del millor però també del pitjor. En tots aquests anys a can Barça ha disputat un total de 185 partits entre totes les competicions, 119 com a titular. En total, ha marcat 40 gols i ha repartit 42 assistències. Unes xifres pobres i que no arriben al mínim exigit per a un davanter del Barça amb l’estatus que tenia pel preu que va costar i el sou que percebia. Se n’ha anat amb set títols sota el braç (tres lligues, dues copes del Rei i dues supercopes). Ara, a París, buscarà allò que no ha aconseguit a l’entitat culer: un rendiment òptim de manera regular.
De més a menys
El segon a arribar i fracassar va ser Philippe Coutinho. Es va fitxar el juny del 2018 per 135 milions d’euros procedent del Liverpool. Era un dels jugadors en qui més expectatives es tenien dipositades. El futbolista va aterrar a Barcelona per intentar fer oblidar la marxa d’Andrés Iniesta, i el que va aconseguir és que cada dia es trobés a faltar més el manxec. Les millors xifres del portuguès es van produir el primer any, amb actuacions il·lusionants en la copa i la lliga. En el segon tram de la temporada 2017/18, va marcar 7 gols en 18 partits disputats. A partir del segon curs, però, tot i ser un jugador amb un talent indiscutible, el seu rendiment va anar a la baixa i el Barça va decidir que sortís cedit primer al Bayern de Múnic (2019/20) i després a l’Aston Villa, que se’l va quedar cedit a canvi de pagar-li només la fitxa i després el va fitxar en propietat per 20 milions, la meitat dels que s’estipulava en l’opció de compra. La diferència entre el preu de compra i el de venda és el millor indicador de la devaluació d’aquest futbolista en el seu pas pel Barça. Un altre fitxatge ruïnós, que va marxar amb un balanç de 106 partits, 26 gols i 13 assistències com a blaugrana.
Sense encaix
El tercer jugador del trident post-Neymar va ser Antoine Griezmann. El francès va arribar al Camp Nou el 2019 després que el Barça pagués la seva clàusula de rescissió, que s’elevava fins als 120 milions d’euros, a l’Atlético de Madrid. A diferència dels altres dos futbolistes, va generar il·lusió, però també dubtes entre l’afició culer. Era un futbolista excessivament car pel que havia demostrat fins aleshores i, a més, compartia zona del terreny de joc amb Leo Messi. Era un fitxatge totalment innecessari i el temps acabaria donant la raó a aquells que des del primer dia van advertir que no es tractava d’una bona operació. Tot i això, s’ha de destacar que va ser el futbolista més compromès de tots tres i amb els millors números, amb 35 gols i 16 assistències en 102 partits. Ara bé, el seu nivell va quedar molt lluny del que havia demostrat amb el conjunt colchonero. El Barça li va quedar gran. El 2021 Laporta el va cedir a l’Atlético per 10 milions amb l’objectiu de reduir massa salarial i, posteriorment, el va vendre definitivament per 20 milions.
Grans pèrdues
Aquests tres fitxatges han estat un dels negocis més ruïnosos del Barça els últims anys i expliquen per què el club es troba en aquesta situació límit. La inversió que es va fer per fitxar Dembélé, Coutinho i Griezmann suma un total de 395 milions d’euros, mentre que amb les seves vendes només se n’han aconseguit 90. El que és el mateix, surt una pèrdua de 305 milions. La millor notícia per al Barça és que han deixat diners a la caixa i, sobretot, s’han estalviat sous astronòmics. L’aposta per tres jugadors que havien de venir per fer oblidar Neymar ha estat tot un fracàs. Econòmicament, ha estat un forat massa gran i, a sobre, no hi ha hagut un retorn al terreny de joc. Per sort, ja són història passada.
305
milions perduts
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024