Vides paral·leles
Lewandowski i Gündogan s’han reunit nou anys després de brillar a Dortmund
Tots dos han decidit venir al Barça després d’haver-ho guanyat absolutament tot
Arjen Robben va esmicolar el somni. Justament quan més mal fa: en el darrer minut del partit. El neerlandès va recollir una esfèrica que Ribéry havia punxat dins l’àrea per definir davant Weidenfeller i donar al Bayern de Munic la seva cinquena Champions League. A Wembley triomfava el conjunt bavarès, mentre el Borussia Dortmund plorava. I, segurament, també ho feien molts aficionats neutrals que havien decidit animar l’equip de Jürgen Klopp en el camí cap a l’orelluda. També aquells amants de la màgia del futbol, d’aquells moments en què clubs inesperats entren en escena.
Aquell Borussia Dortmund acabava de guanyar un doblet –lliga i copa– i volia consolidar-se també a Europa. I déu-n’hi-do si ho va fer. El conjunt de Klopp jugava a meravella i va ser capaç de guanyar el Madrid en la fase de grups i en les semifinals. Una eliminatòria que ja forma part de la història de la competició després del 4-1 al Signal Iduna Park en què un jove davanter polonès anomenat Robert Lewandowski es va encarregar de fer un pòquer tot sol. Al seu voltant, jugadors talentosos com Reus, Götze, Blaszczykowski, Grosskreutz i Gündogan i d’altres com Hummels i Subotic que barraven el pas a la porteria de Weidenfeller. Una generació increïble, però que en la gran final del 25 de maig del 2013 a Wembley va caure per 2-1 contra el Bayern.
Deu anys després, dues de les figures d’aquell Borussia Dortmund tornen a trobar-se al Barça. “Vaig tenir una conversa molt llarga amb Robert [Lewandowski] abans de les vacances”, va explicar Gündogan en la seva presentació com a jugador del l’entitat blaugrana. “Quan em va parlar del club, l’equip i l’estil de vida vaig veure la felicitat en els seus ulls. No necessitava que em convencés però va ser molt poderós el que em va dir.” Lewandowski i Gündogan. Gündogan i Lewandowski. Futbolistes poc coneguts que llavors tenien 24 i 22 anys i que van donar-se a conèixer al món del futbol gràcies a un rendiment altíssim. Aquell Borussia Dortmund va ser el seu trampolí. El polonès marxaria el 2014 cap a Munic, on va convertir-se en llegenda. L’alemany, que viuria un calvari el curs 2013/2014 per una lesió a l’esquena –només va jugar tres partits–, va renéixer de les cendres firmant dos anys molt bons abans de fer les maletes cap a Manchester, d’on ha marxat sent-ne el capità i un dels artífexs futbolístics del triplet citizen.
El mateix camí
Tots dos van aprofitar l’etapa a Dortmund per projectar-se cap als grans d’Europa i van tenir l’oportunitat de marxar. Tant Lewandowski com Gündogan s’han convertit en jugadors top a Munic i Manchester, sent líders dins i fora del camp, referents i ídols per a l’afició. Ho han guanyat absolutament tot. Un camí similar per a tots dos futbolistes que s’ha acabat creuant per un mateix motiu. L’estiu de l’any passat, Robert Lewandowski va decidir posar el punt final a la seva etapa al Bayern per fitxar per un Barça que encara havia d’iniciar la reconstrucció. Un equip apagat, perdut des de la marxa de Messi, enfonsat econòmicament i que no venia d’una temporada en blanc. El polonès, però, va triar el Barça i Barcelona amb l’objectiu de tornar-lo al lloc més alt.
En el seu primer any, Lewandowski ha aconseguit guanyar una lliga –amb pitxitxi inclòs– i una supercopa, però s’ha quedat lluny encara de competir a Europa. Ara, Gündogan fa la mateixa aposta arriscada. Ha renunciat a una renovació a l’alça al Manchester City, amb qui acaba de guanyar un triplet, per posar-se a les ordres de Xavi en una nova etapa de la seva carrera. “Era el Barça o res”, va dir l’alemany. Un missatge clar que demostra que el club blaugrana continua pesant i molt, malgrat les penúries dels darrers temps. I és que Gündogan, que a part de l’oferta del City en tenia alguna més i molt suculenta, com la que provenia de l’Aràbia Saudita. Bons companys a Dortmund i tots dos van trobar-se després de l’Alemanya-Polònia del passat 16 de juny i el polonès va aportar el seu granet de sorra perquè el migcampista apostés definitivament pel Barça, tal com també va fer Xavi. Ara, davanter i migcampista es reuneixen de nou a Barcelona amb la intenció de tornar a brillar, sobretot a Europa.
Gundo també s’ha retrobat amb Ter Stegen, Ferran i Eric
C.R.Del Barça, Gündogan no només coneixia Lewandowski, també a Ter Stegen, Ferran Torres i Eric García. El porter és company a la selecció. Els dos són internacionals absoluts amb Alemanya, si bé el sentinella blaugrana sempre ha estat a l’ombra de Neuer, fins el moment de la seva lesió, mentre que el migcampista és més habitual en les alineacions de la mannschaft. El dia que Ter Stegen va debutar amb l’absoluta, Gündogan també va jugar. Tots dos van ser convocats als mundials del 2018 i el 2022, però no van participar en l’edició més especial, la del 2014, quan el conjunt alemany va proclamar-se campió del món. Comparteixen una bona relació fora de la gespa.
A Eric i Ferran els coneix del City. El central és qui menys va coincidir sobre la gespa amb l’alemany, ja que tenia un paper residual sota les ordres de Pep Guardiola tant en la temporada 19/20 com en la 20/21, havent sumat molts pocs partits a les cames. En aquella etapa, el City va guanyar tres copes de la lliga (2019, 2020 i 2021), una Premier (2021) i una Community Shield (2019. Per la seva banda, Ferran, que també va participar en la copa i la Premier del 2021, va aterrar a Manchester l’estiu del 2020 i va compartir vestidor amb Gündogan durant temporada i mitja, fins que l’hivern del curs 21/22 va convertir-se en futbolista del Barça. Ara bé, en la seva etapa final amb els sky blues, Ferran va estar absent per culpa d’una lesió.