Barça

Efemèride

Mig segle del fitxatge de Cruyff

El fitxatge de Cruyff pel Barça va superar els 100 milions de pessetes

L’holandès va ser el creador d’un nou estil de joc, molt ofensiu

Va marcar un abans i un després al Barça i ho tenia molt clar: “Si tu tens la pilota, el rival no la té”

Johan Cruyff (Amsterdam, 1947-Barcelona, 2016), llegenda del futbol, és considerat el pare del futbol modern per la seva manera de crear i entendre el joc. Ja des de ben jove, com a jugador va marcar la diferència, i més endavant també va destacar, i molt, com a entrenador.

L’any 1973, el Barça va haver de fer un gran esforç per aconseguir portar al club el que aleshores era considerat el millor jugador del món. I és que llavors, amb només 26 anys, Cruyff ja havia guanyat sis lligues, sis copes holandeses amb l’Ajax i tres copes d’Europa.

El fitxatge de l’holandès pel FC Barcelona es va fer efectiu el 13 d’agost del 1973, avui fa mig segle, i va suposar un rècord mundial, ja que va ser el primer que passava dels 100 milions de pessetes. Un traspàs a cost altíssim, però que ja a curt termini va acabar sent del tot rentable per al club blaugrana, ja que l’holandès va realitzar una temporada amb un joc espectacular, i el Barça va aconseguir guanyar la lliga per primer cop després de 14 anys. Una lliga també recordada pel 0-5 al Bernabéu després d’un increïble joc ofensiu de l’equip culer.

Després de cinc temporades com a jugador del Barça, Cruyff va abandonar el club l’any 1978, però deu anys després va tornar per exercir-hi com a entrenador. Com a tècnic, Cruyff va imposar un estil de joc clarament ofensiu, perquè tal com ell deia: “Si tu tens la pilota, el rival no la té.” Amb aquesta filosofia va revolucionar el club, fins a convertir-lo en el gran dominador del futbol espanyol en la dècada dels 90 guanyant quatre lligues consecutives (1991-1994) i, sobretot, conquerint l’anhelada copa d’Europa (1992), amb el famós i històric gol de falta de Ronald Koeman en el minut 112 contra el Sampdoria a l’estadi de Wembley. Una copa d’Europa que serà sempre recordada, també, per la mítica frase que el tècnic holandès va pronunciar als seus jugadors just abans de sortir al camp: “Sortiu i gaudiu.”

De fet, l’arribada de Cruyff al FC Barcelona va suposar un punt d’inflexió en el món del futbol, però sobretot va transformar el club culer. Aleshores, amb el seu dream team format per jugadors de gran talent com el ja mencionat Koeman, però també amb Bakero, Stòitxkov, Laudrup o Romário, el Barça va començar a escriure el que serien les seves primeres pàgines d’un futbol tocat per la vareta del mestre Johan Cruyff, el que ara entenem com a “estil Barça”.

Les discrepàncies de l’holandès amb Josep Lluís Núñez –llavors president del Barça– van acabar provocant la seva sortida del club durant la temporada 1995/96. Tot i així, Cruyff ja havia deixat el seu segell al club, el qual des de llavors continua creixent amb la filosofia de joc que ell va iniciar i que ha servit com a exemple per a una gran generació de futbolistes que al llarg dels anys s’han acabat convertint en professionals de les banquetes, com ara Frank Rijkaard o Pep Guardiola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)