Una llar ja coneguda

Montjuïc. El Barça estrenarà avui la seva nova casa d’acollida, en el retorn a la muntanya màgica 14 temporades després. El Barça-Cadis serà el dinovè partit de lliga dels blaugrana allà, el quart com a local

Montjuïc espera el Barça. Una nova casa d’acollida amb reminiscències del passat. El Barça-Cadis d’avui serà el primer d’una nova etapa que durarà almenys fins al novembre del 2024, però també serà el dinovè partit de lliga oficial que el conjunt blaugrana jugarà a Montjuïc, el quart com a local. Perquè, més enllà del Gamper del 8 d’agost contra el Tottenham (4-2), el Barça ja havia actuat com a local en aquest estadi en competició de lliga. Cal remuntar-se quasi cent anys enrere, a la temporada 1928/29, quan els culers van deixar temporalment la seva casa, el camp de les Corts, per jugar tres partits a l’estadi de Montjuïc amb motiu de l’exposició internacional de Barcelona. El primer cop que el FC Barcelona va jugar allà va ser el 26 de maig d’aquell 1929, contra l’Atlético de Madrid, un partit que els blaugrana van guanyar 4-0, amb gols de Sastre, Samitier (2) i Walter. Aquell mateix any el Barça hi jugaria també contra l’Europa (1-1), amb un altre gol de Samitier, i contra l’Espanyol (1-1), amb gol de Sastre. El Barça acabaria guanyant aquella lliga –de tan sols deu equips– amb 25 punts, dos més que el Real Madrid.

En qualitat d’equip visitant els precedents són més amplis. Entre el 1943 i el 1946, el Barça va jugar allà tres derbis contra l’Espanyol, amb un balanç de dues victòries (1-3 i 0-1) i un empat (1-1). Ja en una època més recent, el RCD Espanyol va llogar l’estadi, ja amb el nom d’estadi olímpic Lluís Companys, entre els anys 1997 i 2009, i el Barça hi va registrar un balanç de sis victòries, quatre empats i dues derrotes. L’últim derbi de lliga jugat a Montjuïc va ser en la temporada 2008/09 i va acabar amb victòria blaugrana per 1-2. Ferran Corominas va avançar l’Espanyol en el minut 19, però el Barça va acabar sumant els tres punts després de remuntar el partit en la segona part, amb gols de Thierry Henry (76’) i Leo Messi, de penal (90’). L’actual tècnic, Xavi Hernández, que avui viurà el partit des de la grada per l’expulsió de que va ser objecte a Getafe, va jugar els noranta minuts d’aquell partit. La temporada següent l’Espanyol ja es va traslladar a Cornellà-el Prat i el Barça va deixar de visitar Montjuïc. Ara hi torna, catorze temporades després.

PRIMER PRECEDENT

El Barça va jugar a Montjuïc per primer cop el 1929, contra l’Atlético (4-0)

ÚLTIMA VISITA

L’últim record allà és el derbi contra l’Espanyol del 2009 (1-2), amb gols d’Henry i Leo