Barça

Wembley, al final del camí

El Barça, el Madrid, l’Atlético, la Real i el Sevilla sabran aquesta tarda (18 h) el nom dels seus rivals en la fase de grups de la Champions

Després de dos anys de misèria sense accedir als vuitens i condemnats a l’Europa League, Xavi sap que l’afició no perdonaria una tercera decepció de tal magnitud

El Barça no era cap de sèrie des de feia quatre anys i evitarà d’entrada el City, el Bayern i el PSG; l’Inter, el United i l’Arsenal, les amenaces al bombo 2 i el Newcastle, el perill del bombo 4

El món del futbol té la mirada posada avui al Fòrum Grimaldi de Mònaco. Torna la Champions, amb 32 equips i 32 aficions pendents del seu destí. Protagonisme per a les famoses boles calentes, en un sorteig que començarà a les sis de la tarda i que es podrà seguir en directe per Movistar Liga de Campeones i el web oficial de la UEFA.

Feia quatre anys que el Barça no era cap de sèrie. L’equip de Xavi Hernández serà al bombo 1, juntament amb l’actual campió de la competició, el Manchester City de Pep Guardiola; l’actual campió de l’Europa League, el Sevilla, i cinc campions més de les seves respectives lligues com el Bayern de Múnic, el PSG, el Nàpols, el Benfica i el Feyenoord. El Real Madrid i l’Atlético de Madrid seran al bombo 2 i la Real Sociedad, al bombo 4. Fins a cinc representants tindrà la lliga espanyola en aquesta edició 2023/24. Tot i que el Sevilla va acabar la temporada passada com a dotzè classificat de la lliga espanyola, molt lluny dels llocs europeus, l’Europa League guanyada a Budapest al mes de maig contra la Roma de José Mourinho li va obrir la porta de la Champions. Com és habitual en aquesta primera fase del torneig no hi pot haver cap enfrontament directe entre equips de la mateixa federació. La fase de grups començarà la setmana del 19 i 20 de setembre i acabarà la setmana del 12 i el 13 de desembre. Wembley serà l’escenari de la gran final el dia 1 de juny. És l’estadi on més finals s’han disputat (set).

El Barça espera un sorteig benèvol. Almenys aquesta vegada ja sap d’entrada que no coincidirà en el mateix grup amb la seva bèstia negra, el Bayern de Múnic, un mal client en les dues últimes edicions. Tampoc es trobarà el Benfica. Sí que es podria creuar, en canvi, amb l’Inter de Milà, l’actual subcampió de la competició i un mur insalvable la temporada passada per als blaugrana. El Bayern, el Benfica i l’Inter han impedit al Barça accedir als vuitens de final les dues últimes temporades i ara cap culer gosa imaginar-se el desastre que representaria un tercer any seguit abocats a jugar l’Europa League. Precisament, el Manchester United, el botxí del Barça la temporada passada en aquesta segona competició europea, podria ser rival de nou perquè és un dels vuit equips del bombo 2. L’equip d’Erik ten Hag ha incorporat jugadors com Rasmus Hojlund, Mason Mount i André Onana. Un altre gran perill d’aquest bombo 2 és l’Arsenal de Mikel Arteta, subcampió de la Premier i l’únic rival contra el qual el Barça ha perdut en la gira pels Estats Units (5-3). Els gunners s’han reforçat amb noms com Declan Rice, Kai Havertz i Timber. El Dortmund, el Leipzig del català Dani Olmo i Xavi Simons i el Porto de Nico González també poden ser rivals dels blaugrana.

El Barça ja sap què és abraçar la glòria a Wembley. De les set finals jugades allà, el Barça n’ha guanyat dues: la mítica copa d’Europa del 1992 contra la Sampdoria a l’antic Wembley i la Champions League del 2011 contra el Manchester United, ja al nou Wembley. L’escenari de la final del 2024 porta grans records al barcelonisme però la realitat és que el Barça no ha jugat cap final de la Champions des de fa ja vuit anys. Durant aquesta travessia pel desert hi ha hagut garrotades sonades contra la Juve per 3-0 (2017), la Roma per 4-1 (2018), el Liverpool per 4-0 (2019), el Bayern per 8-2 (2020) i el PSG per 1-4 (2021), i uns dos darrers anys de misèria màxima en què l’equip ni tan sols ha superat la primera fase.

Joan Laporta, en una entrevista concedida a L’Esportiu al mes de juliol, va dir que el Barça seria candidat a guanyar la Champions aquesta temporada. “Jugarem la Champions. Hem patit, però tot aquest patiment ens ha fet forts i això ens farà ser candidats a guanyar-la”, van ser les seves paraules textuals. El president feia referència a l’alegria que sentia en aquell moment després de l’amenaça real de la UEFA i el seu president, Aleksander Ceferin, que van estar a prop d’excloure el Barça d’Europa per tot el cas Negreira. Però el realisme dels antecedents és un bon fre per contenir projeccions desmesurades i missatges embriagats per la rauxa habitual de Laporta. El Barça, tot i les paraules de Laporta, no està tampoc aquest any entre els màxims favorits per guanyar el títol. També és cert que la il·lusió del magnetisme de Wembley com a seu de la final genera també certes esperances entre un barcelonisme que anhela el retorn d’un Barça gran a Europa. El repte de Xavi i d’aquesta plantilla és precisament aquest: tornar a caminar amb dignitat en territori Champions. Xavi ha guanyat ja una lliga i una supercopa, però sap que créixer en la Champions és el gran deure d’aquest tercer any de projecte. Ilkay Gündogan marca el camí. És el fitxatge estel·lar del Barça d’aquesta temporada. Va tocar el cel d’Istanbul el 10 de juny passat amb el City i el seu somni és tornar-ho a fer l’1 de juny del 2024 a Londres amb el Barça. La història està per escriure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)