Barça

L’escombra de Laporta

Només queden sis integrants de la plantilla del Barça que el dirigent es va trobar quan va aterrar a la presidència el març del 2021: Ter Stegen, Araujo, Iñaki Peña, Pedri, Frenkie de Jong i Sergi Roberto

El 8 de març del 2021 Joan Laporta va guanyar les eleccions i va arrencar el segon mandat a la presidència del Barça. Un dels principals objectius del dirigent era tornar a fer un primer equip de futbol competitiu després de temporades a la deriva i, en aquest sentit, dos anys i mig més, el que sí que es pot dir és que la plantilla que es va trobar i la que hi ha ara tenen poca cosa a veure. Resultats a banda, també millorats amb la consecució de la lliga el curs passat, després de quatre sense aconseguir-la, i de la supercopa, la realitat és que l’equip ha canviat la cara completament.

I és que del grup orientat per Ronald Koeman en aquella temporada 2020/21, en què l’equip es va acabar proclamant campió de copa, només queden sis futbolistes. Uns incipients aleshores Araujo i Pedri; uns ja consolidats Ter Stegen, Frenkie de Jong i Sergi Roberto, i Iñaki Peña, tercer porter que jugava amb el filial. La resta són tots fora. Començant per Koeman, que va ser destituït l’octubre d’aquell mateix any 2021 i que ara és el seleccionador dels Països Baixos, seguint pels seus assistents Alfred Schreuder, que entrena l’Al-Ain dels Emirats Àrabs, i Henrik Larsson, que no ha tornat a exercir, i acabant pels restants 19 jugadors que formaven aquella plantilla.

L’evolució del conjunt, doncs, ha estat progressiva, però molt ràpida. Amb el hàndicap que representava no tenir fair play, la renovació s’havia de fer intentant sempre fer operacions que, sobretot, ajudessin a disminuir l’alta massa salarial que ho hipotecava tot plegat. Una dificultat afegida. Mateu Alemany, el director de futbol que ha estat al capdavant de tot aquest canvi i que ha deixat com a últim servei aquest mercat d’estiu 2023, és el gran responsable. En el primer estiu en què va poder intervenir, en el mercat del 2021, es van produir els adeus de Junior, Griezmann, Trincão, Matheu Fernandes, Pjanic i Messi, encara que aquest últim a contracor, a conseqüència de la mala situació del club. En la finestra següent, la d’hivern, ja amb Xavi Hernández a la banqueta i amb veu i vot, va marxar un altre integrant d’aquell primer grup, Coutinho, encara que la desbandada més important es va produir l’estiu del 2022 amb les baixes d’Umtiti, Riqui Puig, Braithwaite, Mingueza, Neto, Dest i Lenglet.

Pel camí, van anar arribant futbolistes, alguns dels quals s’han quedat, com Ferran Torres, Lewandowski, Raphinha, Christensen, Marcos Alonso i Jules Kounde; i d’altres, com Eric Garcia, Memphis, Agüero, Emerson Royal, Yusuf Demir, Luuk de Jong, Adama Traoré, Aubameyang, Pablo Torres, Bellerín o Kessie, han format part d’aquest procés de canvis marxant aviat.

En el cas d’Eric i Pablo Torre, continuen pertanyent al club ja que estan cedits al Girona i tornaran quan acabi aquesta campanya. Les cessions d’aquests dos jugadors han estat dos dels moviments efectuats en l’últim mercat, que també ha servit per acomiadar més integrants d’aquella plantilla que es va trobar el president blaugrana, com Dembélé, Jordi Alba, Sergio Busquets i Ansu Fati, que vol ressorgir com a cedit al Brighton i que també tornarà a final de temporada. Ja amb Deco com a director esportiu (incorporat recentment), que ha treballat amb Mateu Alemany, s’ha fitxat Iñigo Martínez, Gündogan, Oriol Romeu, Cancelo i João Félix, que amb els promocionats Lamine Yamal i Fermín López completen la plantilla del 2023/24.

ESTIU 2021
ALTES
Eric Garcia (Manch. City) Memphis Depay (Ol. Lió) Kun Agüero (Manch. City) Emerson Royal (Betis) Yusuf Demir (Rapid Viena) Luuk de Jong (Sevilla) Nico González (filial) Gavi (filial)
BAIXES
Emerson Royal (Tottenham) Junior Firpo (Leeds) Antoine Griezmann(Atlético) Trincão (Wolverhampton) Leo Messi (PSG) Matheus Fernandes (Palmeiras) Miralem Pjanic (Besiktas)
HIVERN 2021
ALTES
Ferran Torres (Manch. City) Dani Alves (São Paulo) Adama Traoré (Wolves) Aubameyang (Arsenal)
BAIXES
Kun Agüero (retirat) Philippe Coutinho (Aston Villa) Yusuf Demir (Rapid Viena)
ESTIU 2022
ALTES
Robert Lewandowski (Bayern) Raphinha (Leeds) Andreas Christensen (Chelsea) Franck Kessie (Milan) Marcos Alonso (Chelsea) Jules Kounde (Sevilla) Pablo Torre (Racing) Héctor Bellerín (Arsenal)
BAIXES
Aubameyang (Chelsea) Samuel Umtiti (Lecce, Lilla) Riqui Puig (LA Galaxy) Martin Braithwaite (Espanyol) Óscar Mingueza (Celta) Neto (Bournemouth) Dani Alves (Pumas) Sergiño Dest (Milan, PSV) Lenglet (Tottenham, Aston Villa) Ez Abde (Osasuna) Luuk de Jong (PSV) Adama Traoré (Wolves) Nico González (València, Porto)
HIVERN 2022
ALTES
cap
BAIXES
Héctor Bellerín (Sporting) Memphis Depay (Atlético)
ESTIU 2023
ALTES
Iñigo Martínez (Athletic) Ilkay Gündogan (Manch. City) Oriol Romeu (Girona) João Cancelo (Manch. city) João Félix (Atlético) Lamine Yamal (filial) Fermín López (filial)
BAIXES
Eric Garcia (Girona) Ansu Fati (Brighton) Ez Abde (Betis) Arnau Tenas (PSG) Jordi Alba (Inter Miami) Sergio Busquets (Inter Miami) Franck Kessie (Al-Ahli) Pablo Torre (Girona) Ousmane Dembélé (PSG)
2020/21 (la fotografia)
Neto Murara Óscar Mingueza Junior Firpo Clément Lenglet Marc-André ter Stegen Ronald Araujo Samuel Umtiti Francisco Trincão Iñaki Peña Matheus Fernandes Ousmane Dembélé Antoine Griezmann Frenkie de Jong Martin Braithwaite Philippe Coutinho Riqui Puig Pedri Jordi Alba Gerard Piqué Leo Messi Sergio Busquets Sergi Roberto Ansu Fati Miralem Pjanic Sergiño Dest
2023/24 (l’actual)
Marc-André ter Stegen Iñaki Peña João Cancelo Sergi Roberto Ronald Araujo Jules Kounde Andreas Christensen Iñigo Martínez Alejandro Balde Marcos Alonso Oriol Romeu Frenkie de Jong Pedri Fermín López Ilkay Gündogan Gavi Raphinha Lamine Yamal Robert Lewandowski João Félix Ferran Torres
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)