Barça

No acaba de rutllar

El Barça acaba la marató de partits despertant molts dubtes en el joc, sobretot en defensa

Les decisions arbitrals afegeixen més llenya al foc

El Barça marxa a l’aturada de seleccions amb un mal gust de boca. L’empat a Granada deixa el lideratge a tres punts –amb el clàssic a tocar–, un altre lesionat i un sentiment d’indignació amb l’arbitratge. Però també la sensació que el joc de l’equip, afectat evidentment per les baixes de jugadors clau, no acaba de fluir ni de ser regular. Hi ha hagut partits amb bon joc ofensiu i defensiu, però d’altres en què s’han destapat les mancances de l’equip amb pilota i sense.

El mateix Xavi Hernández explicava en roda de premsa els problemes que s’estan detectant. “S’han perdut massa pilotes. Hem de ser més responsables, tenir més calma i llegir millor el partit. No tenim ni control ni ordre en molts moments. Ens falta pausa i tranquil·litat, però ho anirem guanyant amb els partits.” Una calma que poden donar jugadors com Pedri o De Jong, ara de baixa. A més, sense ells, Gündogan s’està allunyant de l’àrea i els blaugrana perden una arma més en el joc interior.

Aquesta precipitació també està provocant que el Barça quedi despullat defensivament. L’arribada de Cancelo ha canviat el sistema ofensiu i defensiu del Barça respecte de la temporada passada. El portuguès se situa com un interior més en atac, deixant el seu costat descobert. Això ho aprofiten els equips per fer mal en les transicions, agafant un equip desordenat, també per l’esquerra, amb un Balde acostumat a incorporar-se a l’atac. “Defensar amb pilota és el primer objectiu, però això passa per defensar bé. Hem de ser agressius, estar bé en la pressió i recuperar”, comentava el tècnic terrassenc.

Un desordre que també existeix quan els de Xavi tenen la pilota. La posició lliure de Cancelo fa moure els altres futbolistes. A vegades, fins i tot, la sensació és que se n’acumulen molts en diverses zones i es perden línies de passada. Reajustaments tàctics que caldrà treballar.

Més d’un gol en contra per partit

El Barça que va ser proclamat campió de lliga la temporada passada, ho va fer amb un gran tret d’identitat: la seva fortalesa defensiva. Van ser molts els partits que es van guanyar gràcies a la gran actuació de Ter Stegen, Kounde, Araujo o Christensen. De fet, l’alemany va ser el Zamora del curs i l’equip blaugrana només va encaixar 20 gols en les 38 jornades de lliga, 7 dels quals amb el títol ja guanyat. Enguany, el Barça ja ha encaixat la meitat dels gols que la temporada passada: 10 en 9 partits. Tres a Vila-real, un a Pamplona, dos a Mallorca, dos a Granada i dos contra el Celta a casa. Diumenge passat, les dues rematades a porteria dels andalusos van acabar en gol. Una fragilitat que pot acabar pagant-se cara a final de temporada.

Per segon cop, el VAR i l’àrbitre perjudiquen

Quan dijous passat van fer-se oficials les designacions arbitrals de la jornada 9, un mal record va aparèixer en la memòria dels barcelonistes. César Soto Grado, l’àrbitre de l’estrena a Getafe, xiularia el Granada-Barça amb Carlos del Cerro Grande al VAR. El record que havia deixat el col·legiat de La Rioja en la primera jornada de lliga no era gens agradable. Va expulsar Raphinha i Xavi i no va xiular un clar penal sobre Araujo en el temps afegit per unes suposades mans de Gavi dins l’àrea. Les imatges del VAR, que Soto Grado va anar a revisar, demostraven que la pilota no havia tocat l’extremitat del futbolista blaugrana. Després d’aquell partit, Soto Grado va ser enviat a la nevera i no va xiular cap duel de la jornada següent. Diumenge, a Granada, l’arbitratge va tornar a ser decisiu en anul·lar un gol de João Félix en el temps afegit per fora de joc de Ferran Torres. Una acció molt polèmica, ja que el davanter valencià no intervenia en la jugada ni hi tenia cap transcendència. L’assistent va aixecar la bandera i el VAR va decidir ratificar la decisió sense cridar Soto Grado perquè la revisés i la interpretés. Dues accions decisives en el temps afegit que poden haver restat quatre punts al conjunt de Xavi Hernández. El tècnic ja va explotar contra Soto Grado en el debut. “No estem venent un bon producte. No veig mà per enlloc. Van dir que si no estava clar, no la xiularien.” El terrassenc tampoc va entendre l’anul·lació de la diana de João Félix. “A qui interfereix? Tal com l’ha anul·lat el podia haver donat. Ha tornat a sortir creu”, va dir.

Sis punts menys a domicili

El Barça encara no ha perdut cap partit aquesta temporada, és cert, però a l’equip de Xavi li està costant lluny de Montjuïc. En la lliga, dels cinc partits jugats fins ara, n’ha guanyat dos i n’ha empatat tres. Les dues victòries, a més, van ser ajustades: 3-4 a Vila-real i 1-2 a Pamplona. Quan Xavi va arribar, el novembre del 2021, va afrontar 14 jornades d’aquella lliga a domicili i només hi va perdre 10 punts (9 victòries, 5 empats i cap derrota). L’any passat van ser 17 (13 victòries, 1 empat i 5 derrotes). Dos dels partits perduts van ser amb la lliga guanyada i un altre va ser al Bernabéu. Aquest any ja s’han escapat sis punts entre Getafe, Mallorca i Granada. A més, 8 dels 10 gols encaixats han estat també en les jornades lluny de Montjuïc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)