Barrera franquejable
Barça. L’equip empitjora els registres del curs passat en el primer terç de lliga. Es tripliquen els gols encaixats i les porteries a zero cauen a la meitat
La lliga 2023/24 ha complert el seu primer terç amb un Barça que deixa dubtes en el nivell de joc i que, a més, també viu un moment mental crític, tal com va exposar Gündogan després de la derrota contra el Madrid i va confirmar Xavi Hernández més tard. Els blaugrana són tercers en la classificació a dos punts de l’etern rival, que és segon, i a quatre del Girona, el líder destacat, després de sumar nou victòries, tres empats i una derrota.
Aquest inici de lliga no es pot classificar com a dolent, ja que els números queden lluny de les pitjors arrencades de temporada de la història del club, però queda en evidència que l’equip no està registrant les estadístiques que l’any passat li van permetre endur-se el títol de lliga. En aquest punt del curs, el Barça dormia líder en acabar el partit contra l’Almeria de la jornada 13 i ara, en canvi, depèn de les punxades dels del davant per recuperar el tron del campionat i, a partir d’aquí, defensar la corona de campió des de l’esglaó més alt.
Fa un any, els de Xavi havien vençut en onze enfrontaments, havien signat només un empat i tan sols havien patit una derrota, la del clàssic de la jornada 9 per 3-1 al Santiago Bernabéu, però fins aquell dia, el Barça estava invicte. La imbatibilitat d’aquest curs s’ha estès durant deu partits, una ratxa que també va parar el Madrid. Només el conjunt d’Ancelotti ha estat capaç de sumar tres punts contra el Barça en el primer terç de la temporada en els últims dos anys i enguany ha estat amb un marge més ajustat, això sí, a Montjuïc.
Pel que fa la quantitat de gols marcats, el Barça en suma 26 a favor, pels 31 que acumulava el curs passat, però és la part del darrere la que rep la comparativa més baixa, ja que s’han triplicat els gols encaixats d’un any a un altre. En l’última temporada, els culers només van haver de lamentar un gol contrari en quatre ocasions i van sumar fins a onze porteries a zero. De fet, només la Real Sociedad i el Madrid van aconseguir superar Ter Stegen. Isak va tenir l’honor de ser el primer jugador de la lliga que marcava un gol al porter alemany.
En el curs actual, els números empitjoren, ja que l’equip blaugrana acumula 13 dianes encaixades i tan sols sis porteries a zero: contra el Getafe, el Cadis, el Betis, el Sevilla, l’Athletic i la Real Sociedad. A més, un fet que preocupa és la rapidesa amb què alguns rivals han superat tota la defensa i han batut Ter Stegen. En la jornada 7, Muriqi va avançar els seus a Son Moix quan el cronòmetre marcava el minut 8, després d’un error del porter culer en la sortida de pilota.
Quan el Barça va visitar Granada en la jornada 9 encara va ser més impactant. Una errada de Gavi va propiciar un contraatac andalús que es va arrodonir amb el gol de Bryan Zaragoza als 17 segons de partit. El jugador malagueny va fer un doblet que va permetre l’empat. El cas més recent va ser en l’última jornada, la que marcava el final del primer terç del campionat. El jugador de l’Alavés Omorodion va donar un segon més de marge que Bryan per obrir la llauna, oportunitat que es va generar després d’una pèrdua de Gündogan al mig del camp.
Les causes dels problemes poden ser variades, però una d’inqüestionable és la baixada de rendiment de la línia defensiva. És cert que l’equip ha hagut de lamentar baixes significatives al darrere, com ara les d’Araujo, Kounde i Íñigo, però l’any passat fins a la jornada 13 els guardians de Ter Stegen van tenir més dies d’absència: cinc partits de Kounde, set d’Araujo i sis de Christensen. Tampoc el danès, sempre silenciós i treballador, no troba tanta inspiració enguany, mentre les bandes Balde pateix massa amb defenses rivals poblades i Cancelo és massa ofensiu. Sobre el paper, és la defensa més sòlida de l’era Xavi.