Europeu

bàsquet

europeu femení

L’èxit com a hàbit

Europeu. Actuació exquisida d’Espanya, que recupera el tron continental després d’anul·lar França en la final. Torrens és l’MVP en un títol en què participen activament quatre catalanes

ESPANYA 71 FRANÇA 55

ESPANYA:Palau (2), Torrens (18), Xargay (8), Nicholls (5), Lyttle (19) –cinc–; Domínguez (4), Rodríguez, Cruz (12), Romero, Conde, Gil (3) i Sánchez. 24/43 de 2, 4/15 triples (2 Torrens i Cruz), 11/17 tirs lliures, 40 rebots (8 Lyttle), 19 assistències (5 Cruz) i 87 de valoració (28 Lyttle).FRANÇA:Dumerc (15), Skrela, Tchatchouang (10), Miyem (8), Ciak (4) –cinc–; Epoupa (5), Michel (2), Ayayi, Minte, Johannes (6), Chartereau (3) i Amant (2). 20/47 de 2, 3/11 triples (1 Dumerc, Johannes i Chartereau), 6/8 tirs lliures, 27 rebots (4 Epoupa i Amant), 14 assistències (2 Epoupa, Johannes i Tchatchouang) i 54 de valoració (12 Dumerc).PARCIALS:21-18, 18-12 (39-30); 17-10 (56-40) i 15-15 (71-55).

No és el pri­mer cop que ho asso­leix –ho havia fet també el 1993 i el 2013, i curi­o­sa­ment con­tra el mateix rival–, però no havia exhi­bit mai tanta auto­ri­tat. Igual que a quarts i semi­fi­nals, Espa­nya va ser un cicló ina­bas­ta­ble i la seva defensa va empe­ti­tir una selecció del nivell de França, no ofe­rint-li ni una sola escletxa d’espe­rança.

El títol ali­menta encara més un cicle irre­pe­ti­ble. I és que, des que Lucas Mon­delo se’n va fer càrrec el 2013, ja són cinc meda­lles segui­des: dos ors i un bronze euro­peus i la plata olímpica i mun­dial. Una rei­te­ració en l’èxit que, aquesta vegada, ha tin­gut, a banda del tècnic, qua­tre cata­la­nes (Palau, Cruz, Xar­gay i Domínguez).

Acce­le­rant

La posada en escena va ser tre­pi­dant, amb ritme i encert per part de tots dos equips. El canell de Tor­rens no va tar­dar a fer-se notar (10 punts i 4/5 tirs ja en el pri­mer par­cial) i, a poc a poc, Espa­nya va aga­far la pauta del par­tit, pas­sant-se la pilota en atac i inco­mo­dant el rival, que, amb tot, tenia recur­sos per no des­pen­jar-se, encara que fos a cop d’indi­vi­du­a­li­tat. Això, ja se sap, mai és un bon negoci i, quan l’encert va decaure, a l’equip francès van aparèixer-li els mal­de­caps. I, sense la tran­sició –un sol con­tra­a­tac a prin­ci­pis del segon quart–, el seu joc era buit i insubs­tan­cial. Dumerc va tor­nar a la pista per res­ca­tar l’equip, però la inèrcia de les de Mon­delo era impa­ra­ble, cor­rent i amb encert de fora (32-20, 15’).

Sense rebot ni argu­ments col·lec­tius –i això que a mit­jan segon quart ja havien sal­tat a la pista les dotze peces–, França va rebre una dosi d’oxi­gen a par­tir de la qua­li­tat de Dumerc i es va acos­tar tímida­ment, per bé que, amb Lyttle fent de tot, el mar­ca­dor havia tor­nat a créixer a la mitja part (39-30).

La tor­nada de ves­ti­dors no faria res més que rati­fi­car la supe­ri­o­ri­tat d’Espa­nya. Mos­se­gant al dar­rere, no només va ofe­gar l’atac rival (1/8 en tirs i 3 pilo­tes per­du­des en sis minuts de ter­cer quart), sinó que el seu dina­misme ofen­siu feia anar de bòlit la defensa fran­cesa (49-33, 26’). Ningú llençaria la tova­llola tan aviat, però era impos­si­ble pen­sar en una remun­tada si Tor­rens i Lyttle esta­ven al nivell que esta­ven. Amb tot, van arri­bar a situar-se a 14 (60-46), però Xar­gay va encar­re­gar-se que fos un miratge. I amb França ja ren­dida, la distància arri­ba­ria a enfi­lar-se fins al 69-46 (36’). Un reci­tal.

Hem de buscar una paraula nova per definir a aquest equip perquè ’llegenda’ ja queda curta. Soc feliç
Lucas Mondelo
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.