Eurocopa

ASTOU NDOUR

PIVOT VIRTUS EIRENE RAGUSA

“Sé que puc millorar”

“A la WNBA hi he anat cada any que no he estat en la selecció, perquè, si em truca, hi vaig corrents!”

“Estic treballant per poder jugar de tres, de quatre o de cinc. No vull jugar només sota l’anella, per això treballo el tir”

Quan vaig arribar, al·lucinava: et pots creure que cada vegada que ens entrenem el pavelló és ple de gent?

Astou Ndour (Dakar, 1994) és la inte­rior de referència del Vir­tus Ragusa, el rival demà de l’Spar City­lift en l’anada de l’eli­mi­natòria de vuit de l’Euro­copa. “Hi estic molt bé, s’hi tre­ba­lla i s’hi viu molt bé. I ens cui­den molt”, diu la inter­na­ci­o­nal espa­nyola nas­cuda al Sene­gal –que ja s’ha fet un lloc en l’equip de Lucas Mon­delo des­plaçant Sancho Lyttle– sobre com passa el seu segon curs a Sicília.

Ter­ce­res en la lliga, en l’Euro­copa estan fent una gran tra­jectòria...
L’any pas­sat, que era el pri­mer cop que jugàvem aquesta com­pe­tició, a Europa, ens va venir de nou estar una set­mana fora entre els par­tits de la lliga ita­li­ana i l’Euro­copa... Aquest any l’hem plan­te­jat millor, juguem millor i més en equip; per això ens ha anat bé, de moment.
Arri­ben a la mateixa eli­mi­natòria on van caure fa un any, com l’Spar City­lift. Què n’espe­ren?
Per a mi i per a la resta de com­pa­nyes, l’objec­tiu és superar-la. I por­tar el nom de l’equip tan amunt com sigui pos­si­ble, tant de bo puguem fer-ho i clas­si­fi­car-nos per a la final. Mai abans havíem jugat a Europa.
Ara l’entre­na­dor és el que feia d’assis­tent. Com els va?
Sin­ce­ra­ment, ens ha anat bé com a col·lec­tiu. El pri­mer que hi havia en sabia, de bàsquet. Però la veri­tat és que ens fal­tava alguna cosa per enten­dre’ns i comu­ni­car-nos entre nosal­tres matei­xes, les juga­do­res, i aquest any sí que s’està donant.
Que tin­gui un 57% en tri­ples i en tiri tres per par­tit...
[Riu] Saps què passa? Que em dei­xen sola per pro­te­gir la pin­tura i com que sem­pre feia el blo­queig i con­ti­nu­ació, cap a dins o cap a fora... No em sur­ten i, per això, tiro. Ho he anat tre­ba­llant molt per millo­rar-ho. Des que estava a les Canàries que ho he anat tre­ba­llant, això: si em dei­xen sola, tiro. I si tinc el dia i la fico, con­ti­nuo tirant!
En l’Euro­copa gua­nya­ven els par­tits de força, 14 de mit­jana. Però en la lliga, dels que han per­dut, molts eren finals ajus­tats. Podria ser un punt feble, en una eli­mi­natòria a doble par­tit? És per falta d’experiència?
Home, com que no hi havia experiència, sí que es tro­bava a fal­tar algú que prengués una decisió, una juga­dora vete­rana. Però això ho hem millo­rat cada vegada més, aquests finals ajus­tats que dius van ser al prin­cipi de tem­po­rada, sobre­tot. I quan ens hi tro­bem, sabem que hem de ser men­tal­ment for­tes.
Una juga­dora com Núria Martínez, amb qui l’any pas­sat es van enfron­tar perquè ella era a l’Schio, pot ser dese­qui­li­brant?
Tam­poc ho podem dir, encara. Girona té un molt bon equip, amb bones juga­do­res, i com que no ens hi hem enfron­tat, les res­pecto. Crec que si juguem com ens diu l’entre­na­dor, aju­dant-nos entre nosal­tres, tin­drem opci­ons. Tam­poc podem dir si pas­sa­rem o no, abans de jugar. I aquesta experiència pot­ser no la teníem, abans, però l’hem anat aga­fant de manera pro­gres­siva des de l’inici.
Ragusa és una ciu­tat rela­ti­va­ment petita. Com s’hi viu el bàsquet? Tenen el fac­tor pista a favor...
Sí que és força petita. Però el bàsquet s’hi viu molt. Quan vaig arri­bar, al·luci­nava: et pots creure que cada vegada que ens entre­nem el pavelló és ple de gent? Sem­pre, eh! I en els par­tits encara més. Hi ha un equip mas­culí, però juga a lliga dos. El pavelló és gran [3.800 seients] i gai­rebé s’omple cada par­tit.
Qui coneix, de Girona? Astou?
Vaig jugar con­tra ella l’any pas­sat, quan era al Gala­ta­sa­ray. És clar, a l’Astou Traoré quan jo encara era al Sene­gal ja la veia jugar amb la selecció. Però encara tenim dos par­tits de lliga [la con­versa va ser dime­cres pas­sat] i fins que no els haguem jugat no hi pen­sem, en l’Uni Girona. Lla­vors ja ens expli­ca­ran qui­nes són les juga­do­res impor­tants, com juguen, com les podem fre­nar...
Del Sene­gal a les Canàries, com recorda aque­lla pri­mera etapa, amb Domingo Díaz, la Begoña...
Hi vaig arri­bar amb 14 anys i m’hi vaig sen­tir com a casa, amb ells. Perquè no és fàcil arri­bar a un lloc quan ni tan sols par­les l’idi­oma. Per sort hi havia la Vanessa [Ble] que par­lava francès i em va aju­dar, també. Al final érem una família.
I l’estiu del 2014 què va pas­sar? ‘Draft’ de la WNBA, fit­xatge per al Fener­bahçe d’Euro­lliga! I als Sparks, hi ha anat jugant?
[Riu] No sé què va pas­sar. Pot­ser que era el meu any, el meu estiu. Sem­pre el recor­daré amb una gran sen­sació. A la WNBA hi he anat cada any que no he estat en la selecció, perquè si em truca, hi vaig cor­rents!
Bé, amb la selecció... de moment ja ha estat en uns Jocs.
I m’agra­da­ria jugar-ne uns quants més, eh! Va ser una experiència genial, no m’ho espe­rava per res del món. Recordo que m’estava entre­nant a la WNBA i em van tru­car: i va ser genial, amb l’equip vam fer un gran cam­pi­o­nat.
Parla d’equip; és aquest el secret de l’èxit de la selecció?
Home, és que som com ger­ma­nes... Diria que sobre­tot és això, que som una gran família i hi ha un gran ambi­ent, tant a dins com a fora de la pista. Perquè, en el meu cas mateix, quan vaig arri­bar... va ser tot tan i tan fàcil: posa’t aquí, fes això... Per això quan em tru­quen no tinc cap mena de dubte, és com tor­nar a casa, estic con­tenta i feliç, entre­nant-me bé. Perquè si toca entre­na­ment, s’entrena, si anem a fora o a men­jar, ho fem, i ens ho pas­sem igual de bé.
Tor­nant al 2014, mar­xar de la família, a les Canàries, a Tur­quia...
Em ser­veix d’experiència, sobre­tot perquè era el meu pri­mer any allà; ara em ser­veix per veure que vaig fer un pas enrere per poder-ne fer tres enda­vant. No és que fos una mala experiència, però tam­poc va anar com m’espe­rava quan vaig anar-hi.
D’estar amb Domingo i Begoña, a un món tan pro­fes­si­o­nal. I després va a Sala­manca, que tam­poc deu ser fàcil.
Ima­gina’t, allà s’havia de gua­nyar, gua­nyar i gua­nyar. Deixa’t estar de res més. I estar allà sola, una noia jove amb 19 anys, però bé [riu]. I després a Sala­manca ja va ser dife­rent, com a mínim par­lava l’espa­nyol i podia par­lar amb qui volgués, de l’equip o quan sor­tia al car­rer mateix a fer vida nor­mal.
Parlàvem dels tri­ples i de millo­rar. Fins on creu que pot fer-ho, perquè duu una pro­gressió...
Ni ho sé ni m’ho plan­tejo. Ara sí que estic tre­ba­llant en això, per poder jugar de tres, de qua­tre o de cinc. No vull jugar només sota l’ane­lla, per això miro de tre­ba­llar el tir. I millo­rar. Perquè jo sé que puc fer-ho, per això cada vegada que torno al Sene­gal encara em trobo el meu entre­na­dor, el pri­mer, el que em va ense­nyar a jugar, i hi estic tre­ba­llant cada vegada, m’ajuda.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.