Més bàsquet

Una dècada d’un dia infaust

El 25 de juliol del 2008, el CB Girona decidia no inscriure’s a l’ACB, ofegat pels deutes

El procés judicial va tancar-se assenyalant Josep Amat com a únic culpable de la fallida i el concurs de creditors es manté obert amb l’expectativa de cobrar de l’expresident

El temps vola i avui es com­plei­xen ja deu anys del dia més trist de la història del bàsquet gironí. S’intuïa i se sos­pi­tava per l’estat pre­cari de l’eco­no­mia –els impa­ga­ments havien estat una cons­tant aque­lla tem­po­rada 2007/08–, però ningú va fer-se real­ment a la idea de la mag­ni­tud de la tragèdia fins que Santi Sardà, el con­se­ller dele­gat de l’enti­tat, va ofi­ci­a­lit­zar la defunció del CB Girona: “No ens ins­criu­rem a la lliga ACB. No fal­ta­ven només papers, fal­tava el pres­su­post i el futur, i no l’hem pogut garan­tir.” De cop i volta, i en una sala d’un hotel de la ciu­tat, es va posar fi a vint anys inin­ter­rom­puts en l’elit esta­tal. Enmig d’una pro­funda tris­tor, va començar el des­ba­lles­ta­ment del club, al qual, en el dia d’avui, encara li queda algun (pocs) pas­satge per escriure.

El record d’aquell epíleg hi és i hi serà –encara hi ha ele­ments que ho reme­mo­ren, com ara el vide­o­mar­ca­dor de Fon­ta­jau o la reto­lació a les anti­gues ofi­ci­nes, a la ram­bla Xavier Cugat, venu­des a Ban­caja el 2012 per 105.000 euros–, per bé que molts dels que van viure-ho en pri­mera per­sona, des de dins, con­fes­sen que no volen reme­mo­rar tot el que va pas­sar. I encara menys, par­lar-ne. Ho defi­nei­xen com una “ago­nia” diària, sobre­tot les últi­mes set­ma­nes.

Amat, únic cul­pa­ble

Un cop tirada la tova­llola, la SAE (soci­e­tat anònima espor­tiva) va ini­ciar el camí cap al con­curs de cre­di­tors per enge­gar la liqui­dació. Els tres admi­nis­tra­dors con­cur­sals del CB Girona –Emili Puig, Joa­quim Parra i Martín Bat­llori– es van dedi­car a reco­pi­lar infor­mació –el club dis­po­sava de pocs actius, i el més valuós era la fiança a l’ACB per a la plaça, que era de gai­rebé un milió d’euros– i a acla­rir res­pon­sa­bi­li­tats. Quan Akas­vayu es va con­ver­tir en prin­ci­pal patro­ci­na­dor el maig del 2005, el club ja arros­se­gava deute, però en tres anys les xifres van créixer de forma expo­nen­cial fins a ser insos­te­ni­bles.

Els admi­nis­tra­dors van creure que la cul­pa­bi­li­tat havia de recaure en Josep Amat, pre­si­dent del club i del prin­ci­pal patro­ci­na­dor (Akas­vayu), i Santi Sardà, con­se­ller dele­gat. La resta de direc­tius (Enric Amet­ller, Jordi Juan­huix, Robert Mora, Àlex Sáez, Xavier Geli, Antoni Bac­hi­ller, Paco Faure, Fran­cesc Ginés, Narcís Pifer­rer i Pere Jua­nola) mai van ser inclo­sos en el procés judi­cial. L’octu­bre del 2014, el magis­trat del jut­jat mer­can­til de Girona, Hugo Nova­les, va refer­mar aquesta tesi, i va con­si­de­rar Amat i Sardà res­pon­sa­bles de la fallida del CB Girona. Els acu­sava d’haver estat “negli­gents” a l’hora d’ajor­nar la con­vo­catòria del con­curs de cre­di­tors quan ja es veia que no hi havia cap altra sor­tida, i també en la forma de diri­gir el club. En el moment de la renúncia a l’ACB, el pas­siu ja era molt supe­rior als actius i el CB Girona estava en causa de dis­so­lució. A l’Agència Tri­butària, es devia la quan­ti­tat d’11.108.422 euros; a la Segu­re­tat Social, 482.754; a més d’altres impa­ga­ments a altres enti­tats i soci­e­tats. Per tot, se’ls va cas­ti­gar a pagar 8.308.500 euros i se’ls va inha­bi­li­tar per cinc anys per admi­nis­trar béns ali­ens.

La sentència no era ferma i s’hi podia pre­sen­tar recurs d’apel·lació. Amat hi va renun­ciar, però Sardà va fer un seguit d’al·lega­ci­ons, que serien adme­ses per l’audiència pro­vin­cial el juliol del 2015. Aquesta reso­lució, ara sí ja ferma, l’excul­pava de tota res­pon­sa­bi­li­tat en no con­si­de­rar demos­trada la seva inter­venció activa en la gestió finan­cera.

El desen­llaç

El procés judi­cial va cloure’s amb Amat com a únic cul­pa­ble, con­dem­nat a pagar. Fa un any, el juny del 2017, es va dic­tar l’ordre per exe­cu­tar la sentència. Si encara és viu el con­curs, és perquè hi ha alguna expec­ta­tiva de cobra­ment per part dels admi­nis­tra­dors con­cur­sals, tot i que sem­bla difícil que acabi sent així tenint en compte l’estat de la seva empresa. I és que Akas­vayu té uns deu­tes de 16,4 mili­ons d’euros, segons la llista de moro­sos del 2018 del Minis­teri d’Hisenda, feta pública durant el juliol. El més pro­ba­ble és que es declari insol­vent i el con­curs es doni per conclòs en una situ­ació simi­lar a l’actual.

Final­ment, amb el que es va poder recap­tar, es va poder fer front als deu­tes amb tècnics, plan­ti­lla i tre­ba­lla­dors. De fet, en el dar­rer informe dels admi­nis­tra­dors con­cur­sals, única­ment queda pen­dent una quan­ti­tat irrisòria (lleu­ge­ra­ment supe­rior a mil euros) a Jarod Ste­ven­son, un exte­rior que va jugar a Girona de l’octu­bre al desem­bre del 2007. Pel que fa als béns immo­bles del CB Girona situ­ats a l’inte­rior de Fon­ta­jau, es va rubri­car un acord amb l’Ajun­ta­ment per cedir-los-els el juny del 2014. Entre altres, apa­rell de gimnàs, ins­tru­ments fisi­o­te­rapèutics i mate­rial divers espor­tiu, d’uti­llatge i de pro­to­col, així com el vide­o­mar­ca­dor que està pen­jat del sos­tre i que con­ti­nua fun­ci­o­nant. Tot ple­gat per un valor de 97.800 euros. També van entre­gar-se a la ter­ri­to­rial giro­nina alguns tro­feus, vídeos i docu­men­tació històrica de l’enti­tat amb la fina­li­tat de no per­dre-ho.

INSOSTENIBLE

El passiu era molt superior als actius i el club estava en causa de dissolució

NOMÉS UN

Amat i Sardà van ser condemnats a pagar 8,3 milions d’euros, però el darrer es va salvar

PAGAMENTS

El concurs va servir per pal·liar els deutes amb tècnics, jugadors i treballadors

BÉNS IMMOBLES

El material de Fontajau, inclòs el videomarcador, va ser cedit a l’Ajuntament

El passat, el present i el futur a la pista

Com passa en massa ocasions, la pista i els despatxos no van en consonància. Mentre el club es dessagnava econòmicament, el CB Girona –llavors sota la denominació d’Akasvayu– es convertia en un equip capdavanter en l’àmbit estatal i també europeu. Durant el trienni 2005-2008, no només van arribar noms de primer ordre (Raül López, Fran Vázquez, Arriel McDonald, Marc Gasol, Roberto Dueñas, Gregor Fucka o el coach Svetislav Pesic), sinó que van arribar els títols, una copa FIBA i una lliga catalana, tots dos el curs 2006/07. També s’enllaçarien tres presències consecutives en la copa i en el play-off, sense superar mai la barrera dels quarts.

La volatilització del club va deixar la ciutat òrfena de bàsquet d’elit. L’estiu del 2008, l’Uni Girona encara militava a Lliga Femenina 2. Tardaria un any més a pujar i no es consolidaria com una alternativa al títol fins a cursos més tard, quan va guanyar la Lliga Femenina en la primera presència en una final (2014/15). En bàsquet masculí, es va fer renéixer el Sant Josep, partint des de LEB Bronze (temporada 2008/09). El curs següent es va pujar a Or, comprant la plaça al Vic, però tot es va anar desfent per haver estirat més el braç que la màniga. I al final del 2011/12, el club dirigit per Francesc Ferroni va haver de renunciar a la categoria. Ara, el Bàsquet Girona, presidit per Marc Gasol, està traient el cap i enguany jugarà a LEB Plata.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.