Més bàsquet

La Xina, pol d’atracció

Internacional. Les bones propostes econòmiques i la laxitud competitiva porten cada cop més jugadors en plenitud cap a la competició asiàtica

Ja ha que­dat lluny la idea (i rea­li­tat) que la Xina era un lloc idoni per fer-hi la dar­rera parada abans de la reti­rada. Molts juga­dors, sobre­tot de l’NBA, hi havien ofert els últims batecs com a pro­fes­si­o­nals, i ni el fet de mos­trar un declivi evi­dent els pri­vava d’acre­di­tar números d’impacte.

El nivell de la CBA és el que és, i tam­poc pot créixer gaire més des del moment en què tan sols són per­me­sos dos estran­gers per cada equip. I n’hi ha un dels vint que com­po­nen la lliga (Beiyi Rockets) que no pot con­trac­tar-ne pel seu vin­cle amb l’Exèrcit Popu­lar d’Alli­be­ració xinès. El curs pas­sat, va aca­bar cuer, de molt. Sigui com sigui, des de la seva cre­ació (1995), la CBA ha fet esforços per créixer, tant des del punt de vista espor­tiu, infra­es­truc­tu­ral, cul­tu­ral –per no gene­rar tants recels de l’exte­rior– i, lògica­ment, econòmic, apro­fi­tant el poten­cial del país.

La tendència

Aquest estiu, i un cop es va saber que dei­xava l’NBA, a Europa tot­hom es tro­bava pen­dent de Mal­colm Dela­ney. Al final, el base va dei­xar-se seduir pels fac­tors posi­tius que li pot ofe­rir la via asiàtica. A banda d’un salari generós, un cam­pi­o­nat sense l’exigència i la pressió que podria tro­bar-se en l’Euro­lliga –quant a nivell dels rivals i càrrega de par­tits; a la Xina has de gua­nyar la lliga per jugar-ne cin­quanta – i la pos­si­bi­li­tat de tenir oberta la porta per al play-off en l’Euro­lliga o en l’NBA si l’equip no rut­lla. La fase regu­lar es dis­puta des d’octu­bre fins a març.

La tem­po­rada pas­sada, hi va haver una pri­mera onada amb noms de pri­mer ordre que s’afe­gi­rien a Darius Adams, que hi era des del 2016. L’exbase del Basko­nia, ara sense equip, va ser el màxim ano­ta­dor (38,7) i el segon assis­tent (8,4) el curs pas­sat. Eren juga­dors com Luis Scola, Ioan­nis Bou­rou­sis, Dona­tas Moti­e­ju­nas, Miros­lav Radul­jica, Edwin Jack­son o Keith Lang­ford. Alguns hi han con­tinuïtat i d’altres han optat per tor­nar a Europa. Jack­son, ara en el Buduc­nost, se’n va anar al Barça a mig curs i Lang­ford ha apos­tat a l’estiu pel Panat­hi­naikòs.

Enguany, la tendència s’ha soli­di­fi­cat i els que hi han anat, sobre­tot venint d’Europa, són ele­ments en ple­ni­tud com­pe­ti­tiva, com Gou­de­lock, Pierre Jack­son o Den­mon. Si no apa­reix res atrac­tiu en l’NBA, la Xina és un bon camí. Així ho afirma sense embuts Aaron Jack­son. L’exbase del CSKA ho ha dit més d’un cop: “Europa és massa exi­gent per al teu cos. Pot­ser tens tres dies lliu­res al mes i la resta són entre­na­ments i par­tits. És un mal­son.” I pel que es va veient, això va calant.

Hi han arribat
*Malcolm Delaney Guangdong / Hawks (NBA)
*Andrew Goudelock Shandong / Milà (Eurolliga)
*Al Jefferson Xinjiang / Pacers (NBA)
*Marreese Speights Guangzhou / Magic (NBA)
*Justin Denmon Zhejiang / PAO (Eurolliga)
*Pierre Jackson Beikong / Maccabi (Eurolliga)
*Taylor Rochestie Fujian / Estrella Roja (Eurolliga)
*Jason Thompson Sichuan / Fenerbahçe (Eurolliga)
*Aaron Jackson Pequín / Rockets (NBA)*
*Trevor Booker Shanxi / Pacers (NBA)
S’hi han quedat
Ioannis Bourousis Zhejang
Donatas Motiejunas Shandong
Miroslav Raduljica Jiangsu
Justin Hamilton Pequín
Kyle Fogg Guangzhou
Luis Scola Xangai**
Maciej Lampe Jilin** (*) - hi ha tornat després d’un breu pas per l’NBA (**) - han canviat d’equip a l’estiu
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.