Europeu

Buscant el setè podi

Europeu femení 2019. La selecció espanyola, vigent campiona i que no baixa dels escollits des del 2013, és l’equip a batre amb el tècnic i sis jugadores catalanes; podria ser l’últim per a Laia Palau

Si alguna cosa ha aconseguit Espanya en els últims anys, és viure un cicle triomfal que no fa pensar que s’acabi tampoc a Letònia i Sèrbia, on arrenca a partir d’avui un europeu amb molts candidats a pujar al podi. A diferència del futbol, que ara amb el mundial femení ha explotat mediatitzat, en bàsquet ja fa temps que està al primer nivell. La selecció espanyola, amb sis catalanes a les seves files, i en què debuta Vilaró, és la màxima favorita, tot i que el tècnic de l’Hospitalet subratllava: “En el sorteig la FIBA ens ha posat com a quarts favorits darrere França, Bèlgica i Suècia. Per alguna cosa deu ser.” L’eslògan que ha escollit la Federació Espanyola és significatiu: En volem més.

Sense dues peces clau

La selecció espanyola té un repte que continua sent espectacular: pujar al podi per setè any consecutiu. Els anys que encadena Mondelo al capdavant de l’equip. No serà fàcil sense l’MVP del darrer campionat Alba Torrens ni la pivot determinant Sancho Lyttle. No hi faltarà Laia Palau, que farà 40 anys. El tècnic català fa broma quan explica com funciona una competició així: “El problema és que tal com està muntat l’europeu hi ha sis equips que es troben pel camí i algun dels importants es pot quedar sense Jocs Olímpics perquè li acabi tocant el camí difícil. Això és com Joc de trons o com Els immortals, només en pot quedar un.” El seu ajudant i tècnic del Barça CBS Isaac Fernández avisa del nivell que hi ha: “A la primera fase tenim l’amfitriona, la Gran Bretanya, que és la tapada, i Ucraïna amb grans jugadores, i hi ha França, Sèrbia, Bèlgica, i reapareix Rússia amb joves que ja han fet el salt.”

L’europeu es disputa en dues seus: Letònia i Sèrbia. La selecció espanyola jugarà la primera fase a la capital letona, Riga. En només 10 dies quedarà enllestida la competició, en què el problema és que no es pot tenir un mal dia en els encreuaments. De la primera fase passen tres dels quatre primers classificats, una cosa que és senzilla i obligatòria. Però a partir d’aquí el quadre pot ser molt dur si hi ha alguna patacada inesperada en la fase de grups. En joc, una plaça per al preolímpic que és per als sis primers. Hi ha competició, doncs, fins al final.

LES DADES

6
catalanes
hi ha en la selecció espanyola, la meitat de l’equip, a més del tècnic i el seu ajudant
Bases
Laia Palau 1,78 m, 1979
Sívlia Domínguez 1,67 m, 1987
Cristina Ouviña 1,75 m, 1990
Aleres
Marta Xargay 1,81 m, 1990
Anna Cruz 1,76 m, 1986
Queralt Casas 1,75 m, 1992
María Pina 1,89 m, 1987
Andrea Vilaró 1,81 m, 1993
Pivots
Astou Ndour 1,97 m, 1994
Laura Gil 1,92 m, 1992
Laura Nicholls 1,89 m, 1989
Tamara Abalde 1,91 m, 1989
Cos tècnic
Lucas Mondelo 1967
Isaac Fernández 1980
6-3
és el balanç
de la preparació de la selecció espanyola, derrotada per Rússia, Bèlgica i Suècia

Isaac Fernández és pare... en la concentració

El tècnic barceloní, que s’ha incorporat a la disciplina de la selecció absoluta després de tenir molts èxits en les seleccions de formació, podrà explicar sempre una anècdota. El català, tècnic del Barça CBS des de la temporada passada, no oblidarà mai que durant la concentració va haver de marxar de Fuenlabrada, on van jugar, per poder assistir al naixement de la seva filla Nahia. Isaac va poder estar-hi un dia i mig i va tornar a la selecció. Això és ser professional.

Mondelo 23 de 25 en els europeus

El tècnic de l’Hospitalet de Llobregat va abandonar al maig el Dynamo Kurzk, on ha estat els últims tres cursos. Mondelo ha acceptat un nou repte: el Toyota Antelopes del Japó en la segona experiència a la lliga asiàtica després d’entrenar a la Xina el Shanxi Flame el 2012. El català és una referència a nivell mundia. Els números a Europa el fan el número 1 perquè en els últims europeus ha tret 23 victòries dels 25 partits que ha disputat. Va perdre la final del 2015 contra França i l’últim partit de la fase prèvia del 2017 contra la República Txeca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)