Europeu

Bàsquet

L’exigència txeca

La selecció espanyola femenina sub-20 d’Èric Surís inicia l’europeu contra Portugal

És el primer torneig oficial a la FEB del tècnic gironí

L’entrenador de l’Spar Citylift dirigeix l’equip que ha guanyat l’or en set de les darreres vuit edicions

Portugal, Sèrbia i Letònia són avui, demà i dilluns els rivals de la selecció espanyola en la fase de grups de l’europeu femení sub-20, la primera competició oficial d’Èric Surís en un equip de la FEB. L’entrenador de l’Spar Citylift coincideix amb la també gironina Núria Bagaria a Klatovy (República Txeca), al capdavant d’un equip la generació del qual (1999) encara no ha pujat a un podi internacional. “Tenim molta ambició, la nostra actitud no és cap altra que treballar fort i ser exigents per mirar d’estar en la lluita. Cada estiu és una nova oportunitat”, afirma el campió de la Lliga Femenina al mes de maig amb l’Uni.

La referència

“Tenim el mirall i l’admiració absoluta de l’equip sènior. A partir d’aquí volem traslladar aquest segell i fer un joc dinàmic des de la defensa i en què el col·lectiu sigui la nostra millor arma. Volem ser una pinya en què tothom aporti a l’equip”, diu Surís, al capdavant d’una selecció que ha guanyat set dels vuit darrers europeus sub-20 i per la qual han passat noms de referència. El 2007 va estrenar el palmarès en la categoria amb Sílvia Domínguez com a MVP en un equip en què també hi havia Anna Carbó o Jael Freixanet. Alba Torrens va ser la millor del torneig el 2009 i Marta Xargay va ser inclosa en el millor equip el 2010 en la tercera final en quatre anys i la segona plata seguida. Des del 2011, l’equip que tanca l’etapa formativa prèvia en la categoria absoluta acredita 62 triomfs i quatre derrotes, un balanç que s’ha traduït en set medalles d’or i una de plata. Queralt Casas va ser la millor del torneig aquell 2011 i va entrar en el cinc ideal un any després (l’MVP va ser la russa Ksenia Tikhonenko). María Araújo, la pivot fitxada aquest estiu per l’Spar Citylift, s’afegeix a la llista de millors jugadores del torneig sub-20 (2017), que inclou referents com Astou Ndour (2013) o la nova jugadora del València Leticia Romero (2015). Iris Mbulito, a les ordres de Surís, ho va ser l’estiu passat abans d’emprendre l’aventura a l’NCAA (Arizona) des del seu club de formació, el Gran Canària.

En la preparació, Espanya va superar Rússia (58-54) i la subcampiona l’any passat a Sopron, Sèrbia, (59-56) en un torneig amistós, al Ferrol, en què va cedir contra França (46-47). Tots els equips passen als vuitens de final (hi ha quatre grups de quatre), dimecres que ve, amb partits fins diumenge i amb descans divendres.

Elonu, a Dakar
L’alera pivot de l’Spar Citylift disputa des del cap de setmana que ve l’Afrobasket amb Nigèria. Or el 2015 i el 2017, s’afegeix a les peces de l’Uni que a l’estiu han competit, a més de Brittney Sykes a la WNBA. Laia Palau i Sonja Petrovic van ser a l’Eurobasket, del qual María Araújo va quedar descartada de la primera llista. En 3x3, Núria Martínez és a Praga i ha jugat el mundial, i Helena Oma va ser als jocs europeus i a la lliga estatal, que va guanyar. En la nova modalitat olímpica, Laia Moya (Citylift GEiEG Uni) és al preeuropeu sub-18, a Rieti.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)