FEB

FATOU CISSÉ

JUGADORA DEL CITYLIFT GEIEG UNIGIRONA

“El més dur de venir va ser deixar la família enrere”

La jove pivot senegalesa, que compagina els entrenaments amb l’equip d’Èric Surís amb els partits en la Lliga Femenina 2, confia que la decisió d’apostar pel bàsquet europeu canviarà definitivament el seu destí

Generació 2001
Cissé (1,90 m), tot i que encara no té agent, ja és una de les jugadores més seguides de la generació del 2001 a Catalunya, sobretot a partir del campionat d’Espanya júnior a Avilés, on el GEiEG Uni Girona va plantar-se a la final. Amb 14,4 rebots i 18,7 punts de valoració per partit va ser una de les pivots referents. El seu creixement continua ara al costat de les altres figures d’aquell equip, Júlia Soler i Laia Moya.
En els entrenaments del primer equip es noten les ganes i l’exigència de totes les jugadores de voler més i més

El GEiEG Uni Girona està sent una de les grans revelacions de la Lliga Femenina 2. Entre les protagonistes de l’equip destaca la pivot senegalesa Fatou Cissé, que amb 18 anys ja és una de les màximes rebotejadores de la lliga (7,5). El curs passat ja va debutar amb el primer equip.

Com es va aficionar al bàsquet al Senegal?
M’hi vaig posar el 2010, quan tenia uns deu anys. Primer volia jugar a futbol. M’agradava més, però era difícil a l’escola fer-ho. Vaig veure uns amics que jugaven a bàsquet i vaig decidir provar-ho. La meva germana no jugava però també m’ho va recomanar: “Per què no fas bàsquet si ets alta, i serà més fàcil per a tu?” Al costat de casa tenia una pista i algun estiu ho havia provat, m’anava bé i em va agradar.
Des del principi va notar que destacava respecte dels altres nois i noies?
Sí, sobretot per l’alçada i pel físic. Un entrenador ho va veure i em va agafar per a un equip de joves jugadores de Dakar.
I l’oportunitat de venir a Girona, com va arribar?
El director esportiu de l’Uni, Pere Puig, va venir a veure si hi havia jugadores interessants per al club. Tenia 14 anys, em va veure i em va demanar si volia venir cap aquí, si em faria il·lusió jugar a bàsquet a Girona. Em va semblar bé, era una nova experiència per a mi.
No devia ser fàcil prendre aquella decisió?
Va ser molt dur deixar la família. El primer any a Girona va ser molt complicat per a mi. Tinc una germana i un germà, i deixar-los enrere se’m feia una muntanya. Per sort en Pere al final va ser com un segon pare per a mi aquí. Li estic molt agraïda per tot el que ha fet per mi.
Com va adaptar-se a l’escola i a un bàsquet tan diferent?
L’idioma no va ser un problema greu, perquè parlo francès i té una certa semblança amb el català. Vaig anar a l’institut Carles Rahola. El primer any no tenia els papers en regla i no podia jugar tots els partits. Al principi els campionats d’Espanya els tenia vedats. Vaig estar quatre mesos només entrenant-me per culpa de qüestions burocràtiques. Tothom insistia a arreglar la situació, sobretot el meu entrador, en Mau Puig.
Quan finalment va tenir continuïtat, com ho va viure?
Com a cadet finalment vaig poder anar al campionat de Catalunya i també al d’Espanya, i allà ja vaig jugar contra jugadores molt i molt bones.
Hi ha molts jugadors i jugadores del Senegal a Europa. És un esport que creix molt, allà?
El futbol hi és encara molt més important. La gent el segueix més en tots els sentits; potser les noies juguen més a bàsquet, això sí, cada vegada més.
Quan va a casa. Què li diuen?
Hi vaig cada estiu, però la meva família ja té assumit que no m’hi quedaré perquè saben que el bàsquet és molt important per a mi i que si haig de fer una carrera professional en aquest esport, les oportunitats són a Europa.
La temporada passada va ser espectacular. Ascens a la Lliga Femenina 2 i subcampionat d’Espanya júnior. Com ho va viure?
Com que ja tenia l’ESO vaig deixar una mica de banda els estudis i em van demanar que em concentrés sobretot en el bàsquet perquè seria la manera de millorar. I crec que ho vaig fer.
Què li diuen els entrenadors que ha de millorar?
El rebot, sobretot, perquè cada vegada em trobo al davant jugadores més dures i altes. També que comenci els partits concentrada.
Com són aquests entrenaments amb el primer equip?
Hi participo alguns matins si no vaig a l’institut. Hi ha molta pressió, en els entrenaments, perquè les jugadores volen més i més. El tracte és molt bo, però ens exigeixen molt també, encara que siguem del segon equip.
Amb 18 anys, la situació burocràtica ha canviat?
Sí. Soc major d’edat, puc fer tots els tràmits jo mateixa. Ara estic amb un permís de treball. Soc professional entre cometes, és clar.
Arribar al primer equip deu ser el seu objectiu?
Sí, però sense pressa. El que vull és jugar a nivell professional; el joc que es fa aquí o a Europa està a anys llum del que es juga al Senegal. Astou Ndour, que també és de Dakar, i ha triomfat, és un bon referent per a mi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.