FEB

Una pausa en el camí

Marta Xargay anuncia que necessita un temps “fora del bàsquet” i es desvincula de l’Uni

La millor jugadora gironina de tots els temps no descarta reprendre la seva carrera a partir del 2021

Marta Xargay, la millor jugadora gironina de tots els temps i una de les referències del bàsquet català modern, ha decidit deixar amb 29 anys l’esport professional com a mínim, segons explica ella mateixa, fins al gener del 2021. Xargay, que ha acabat la temporada en l’equip en què es va formar, l’Spar Girona. s’ha acollit a la clàusula del seu contracte que li permetia desvincular-se del club aclarint que necessita “més temps fora del bàsquet”.

Xargay, que suma més d’una dècada com a jugadora professional, també ha estat l’única jugadora gironina a debutar en la WNBA, el 2015, en les files de les Mercury de Phoenix. A Europa, després de fer el salt de Girona a l’Avenida, també ha jugat en l’USK Praga i el Dinamo de Kursk. El seu palmarès inclou una Eurolliga, dues supercopes d’Europa, dues lligues femenines i tres copes. Amb la selecció espanyola ha estat intocable per Lucas Mondelo en la darrera dècada i ha contribuït als principals èxits de l’equip després de ser proclamada MVP del mundial juvenil del 2009. Ha conquerit tres títols europeus, ha guanyat una plata i un bronze en campionats del món i va ser plata olímpica a Rio.

Xargay no desvincula el seu adeu temporal de tot el que ha passat amb la crisi del coronavirus aquestes últimes setmanes: “Tota la situació que estem vivint amb aquesta pandèmia m’ha servit per pensar en mi i per aprendre a valorar encara més el que realment importa, que és la família i la salut.” La gironina admet que vol continuar creixent en el món del bàsquet però que necessita agafar-se “un temps de descans”. “Fa vint anys –hi afegeix– que dedico la meva vida al bàsquet, un esport que m’ha fet créixer tant en l’aspecte personal com en el professional.”

Xargay va marxar de Girona amb 18 anys després d’ascendir amb l’equip a la Lliga Femenina per començar una carrera meteòrica en el bàsquet internacional. El gener passat, finalment, va tornar al club on es va formar signant un contracte de tres temporades que la convertia directament en la nova jugadora franquícia del club en un moment en què no estava clar que Laia Palau allargués la seva trajectòria. Finalment el passat 12 de gener va debutar en la màxima categoria amb l’Uni a Fontajau en un partit contra l’IDK (53-55).

L’eclosió

Després d’una temporada d’adaptació a la lliga en les files de l’Avenida, Xargay va començar a exhibir la seva maduresa i talent en el segon curs, en què l’equip va fer el doblet lliga-Eurolliga sota les ordres de Mondelo i amb jugadores ja consolidades com Alba Torrens, Sílvia Domínguez, Sancho Lyttle i Erika de Souza.

En les files de l’Avenida també hi va viure moments més durs, com ara la derrota a Fontajau que va donar el títol de la lliga del 2015 a l’Uni. Emocionalment hauria preferit estar a l’altra banda. Amb tot, després va consolidar el seu prestigi internacional debutant a l’WNBA i jugant tres temporades en un dels gegants del bàsquet europeu, l’USK Praga, on va coincidir amb un de les seves millors amigues i confidents, Laia Palau, i Sonya Vasic. Les tres es van reunir un altre cop al gener a Girona, tot i que no van poder assolir el seu primer objectiu, aixecar la copa a Salamanca.

L’Uni es queda ara sense una de les seves jugadores fonamentals per al projecte 2020/21. El club, però, ja estava al cas d’aquesta possibilitat i tenia un pla B preparat. De fet guanya pes la possibilitat de renovar Sonya Vasic, que ha decidit allargar un any més la seva trajectòria per arribar en forma als Jocs de Tòquio, un objectiu que tampoc està descartat per Xargay sobretot si torna a competir l’any vinent.

LA DECISIÓ

“La situació que estem vivint m’ha servit valorar el que realment importa”

EL FUTUR

“Per tot això he decidit parar fins almenys el gener de l’any que ve ”
Marta Xargay
Escorta 1,80 m
Girona (Catalunya)
20/12/1990 29 anys
Trajectòria
2005-2009 Uni Girona
2009-2015 P. Avenida (Espanya)
2015/16 Phoenix Mercury (WNBA)
2015-18 USK Praga (Rep. Txeca)
2018-20 Dynamo Kursk (Rússia)
2020 Spar Citylift
Palmarès
Eurolliga 2011
Supercopa d’Europa 2012 i 2015
Lliga Femenina 2012 i 2013
Copa 2012, 2015 i 2015
Lliga txeca 2016
Eurobàsquet
2013 Or
2015 Bronze
2017 Or
2019 Or
Mundial
2014 Plata
2018 Bronze
Jocs Olímpics
2014 Plata
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)