1a FEB

Països alts

Roeland i Olaf Schaftenaar, germans i pivots titulars de la selecció neerlandesa, s’enfrontaran per primer cop com a professionals en el Càceres-Girona de diumenge

Més enllà del llegendari Rik Smits (2,24 m), el bàsquet neerlandès sempre ha viscut a l’ombra dels altres grans esports d’equip del país, començant pel futbol. Quan surt algun talent en la formació, normalment pivots, sol anar directament cap a l’NCAA, on els entrenadors aprecien cada vegada més la cultura de l’esforç de molts països europeus. Així, Roeland Schaftenaar (Utrecht, 1988) va viure el seu propi somni americà a Oregon State. Amb 2,11 m i bons moviments prop del cèrcol, no va trigar a fer-se un lloc en l’equip, sobretot en el seu any de sènior.

En una visita dels pares al campus de la universitat, un assistent va observar com el germà petit, Olaf (1993), practicava el tir en un gimnàs amb certa eficàcia. En va prendre nota. El 2012, el menut de la família, que ja arribava als 2,08 m, aterrava a la universitat per mantenir-hi el segell Schaftenaar i formar-se finalment com a jugador d’elit.

Olaf s’està mostrant a Girona, que el va fitxar del Canoe a l’estiu, no només com un tirador consumat com a quatre obert, sinó també com un talent ofensiu amb altres qualitats, sobretot per la velocitat amb què executa totes les accions. Són dos pivots diferencials, però diferents, i la seva aportació ha estat clau per portar el seu equip nacional a l’Eurobàsquet del 2022 a les ordres de l’italià Maurizio Buscaglia.

Roeland (11,1 punts i 5,1 rebots) no tira pràcticament mai de tres (3 d’11), mentre que Olaf viu constament sobre els 6m75 (29/78). La diferència d’edat ha impossibilitat que els dos germans hagin pogut jugar l’un contra l’altre i comentar la jugada en els àpats familiars.

El jugador del Girona va arribar a la LEB Or la temporada passada, mentre que el del Càceres ha viscut sis anys a Grècia jugant en diversos equips professionals abans d’arribar aquest estiu a la categoria. Amb tot, Roeland va agafar rumb cap al bàsquet espanyol quan va acabar el seu període universitari. Fa just deu temporades va debutar en la LEB Or a l’UB La Palma i també va reforçar el Breogán el curs 2013/14. Olaf, amb 18 anys, es va instal·lar a Tenerife uns mesos i va debutar a l’EBA abans de rebre la beca d’Oregon State. Així doncs, el de diumenge no serà un partit qualsevol per a la família Schaftenaar. Per primer cop els dos germans s’enfrontaran en un partit professional. No serà de futbol ni d’hoquei herba, els dos grans esports d’Utrecht, però per a la promoció del bàsquet al seu país serà una foto més que rellevant.

El segon
Schaftenaar no és el primer holandès de la història del Girona. En l’equip de l’ascens hi va jugar Dijkstra, pivot format a l’NCAA.
14,7
de valoració.
Roeland és el més valorat del seu equip.
11,7
punts.
Són els que anota de mitjana Olaf en la segona fase en l’equip de Carles Marco.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)