1a FEB

Països alts

Roeland i Olaf Schaftenaar, germans i pivots titulars de la selecció neerlandesa, s’enfrontaran per primer cop com a professionals en el Càceres-Girona de diumenge

Més enllà del lle­gen­dari Rik Smits (2,24 m), el bàsquet neer­landès sem­pre ha vis­cut a l’ombra dels altres grans esports d’equip del país, començant pel fut­bol. Quan surt algun talent en la for­mació, nor­mal­ment pivots, sol anar direc­ta­ment cap a l’NCAA, on els entre­na­dors apre­cien cada vegada més la cul­tura de l’esforç de molts països euro­peus. Així, Roe­land Schaf­te­naar (Utrecht, 1988) va viure el seu propi somni ame­ricà a Ore­gon State. Amb 2,11 m i bons movi­ments prop del cèrcol, no va tri­gar a fer-se un lloc en l’equip, sobre­tot en el seu any de sènior.

En una visita dels pares al cam­pus de la uni­ver­si­tat, un assis­tent va obser­var com el germà petit, Olaf (1993), prac­ti­cava el tir en un gimnàs amb certa eficàcia. En va pren­dre nota. El 2012, el menut de la família, que ja arri­bava als 2,08 m, ater­rava a la uni­ver­si­tat per man­te­nir-hi el segell Schaf­te­naar i for­mar-se final­ment com a juga­dor d’elit.

Olaf s’està mos­trant a Girona, que el va fit­xar del Canoe a l’estiu, no només com un tira­dor con­su­mat com a qua­tre obert, sinó també com un talent ofen­siu amb altres qua­li­tats, sobre­tot per la velo­ci­tat amb què exe­cuta totes les acci­ons. Són dos pivots dife­ren­ci­als, però dife­rents, i la seva apor­tació ha estat clau per por­tar el seu equip naci­o­nal a l’Eurobàsquet del 2022 a les ordres de l’italià Mau­ri­zio Bus­ca­glia.

Roe­land (11,1 punts i 5,1 rebots) no tira pràcti­ca­ment mai de tres (3 d’11), men­tre que Olaf viu cons­ta­ment sobre els 6m75 (29/78). La diferència d’edat ha impos­si­bi­li­tat que els dos ger­mans hagin pogut jugar l’un con­tra l’altre i comen­tar la jugada en els àpats fami­li­ars.

El juga­dor del Girona va arri­bar a la LEB Or la tem­po­rada pas­sada, men­tre que el del Càceres ha vis­cut sis anys a Grècia jugant en diver­sos equips pro­fes­si­o­nals abans d’arri­bar aquest estiu a la cate­go­ria. Amb tot, Roe­land va aga­far rumb cap al bàsquet espa­nyol quan va aca­bar el seu període uni­ver­si­tari. Fa just deu tem­po­ra­des va debu­tar en la LEB Or a l’UB La Palma i també va reforçar el Breogán el curs 2013/14. Olaf, amb 18 anys, es va ins­tal·lar a Tene­rife uns mesos i va debu­tar a l’EBA abans de rebre la beca d’Ore­gon State. Així doncs, el de diu­menge no serà un par­tit qual­se­vol per a la família Schaf­te­naar. Per pri­mer cop els dos ger­mans s’enfron­ta­ran en un par­tit pro­fes­si­o­nal. No serà de fut­bol ni d’hoquei herba, els dos grans esports d’Utrecht, però per a la pro­moció del bàsquet al seu país serà una foto més que relle­vant.

El segon
Schaftenaar no és el primer holandès de la història del Girona. En l’equip de l’ascens hi va jugar Dijkstra, pivot format a l’NCAA.
14,7
de valoració.
Roeland és el més valorat del seu equip.
11,7
punts.
Són els que anota de mitjana Olaf en la segona fase en l’equip de Carles Marco.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)