Eurolliga

La revolució de Saras

Bàsquet. L’arribada del lituà el 2020 ha capgirat completament l’ordre establert en l’ACB i ara falta assumir el repte més exigent que va quedar pendent l’any passat, l’Eurolliga

El canvi bru­tal que ha vis­cut la secció de bàsquet en les dues últi­mes tem­po­ra­des a can Barça té un nom i el sap tot­hom: Saras Jasike­vi­cius. Va ater­rar a Bar­ce­lona després d’una llarga tra­ves­sia pel desert que ni tan sols Pesic va acon­se­guir cap­gi­rar, sobre­tot per aque­lla dolo­rosa der­rota en la final de la lliga del 2020 con­tra el Basko­nia en una tem­po­rada en què s’havia fit­xat Hig­gins, Davies, Miro­tic i Abri­nes. Abans de l’arri­bada del lituà, el Barça es va estar sis tem­po­ra­des sense gua­nyar la lliga i l’última final four que va jugar va ser la del 2014.

Les apro­xi­ma­ci­ons del club per fit­xar Jasike­vi­cius, soci del club i un segui­dor acèrrim, van començar el 2016, però la política espor­tiva erràtica de la secció el va fer tirar enrere. L’estiu del 2020, final­ment, va deci­dir que era el moment. Va poder impo­sar una sèrie de con­di­ci­ons vitals, com ara tot un cos tècnic de con­fiança abso­luta, i el fit­xatge d’un base que ell conei­xia molt bé, Calat­hes, antic com­pany al Panat­hi­naikòs.

La pri­mera missió de Saras era clara, posar punt final a l’hege­mo­nia del Madrid de Laso en el bàsquet ACB. Dels últims tretze clàssics, el Barça n’ha gua­nyat deu; l’últim, la final de diu­menge, amb una remun­tada de 16 punts.

En dues tem­po­ra­des, els de Saras han jugat totes les finals pos­si­bles, dues lli­gues cata­la­nes, dues super­co­pes, dues copes, una lliga i una Euro­lliga. El pri­mer tor­neig euro­peu és, evi­dent­ment, l’assig­na­tura pen­dent i segu­ra­ment el que fa que l’ambició de tot l’equip es man­tin­gui intacta, ja que el tron euro­peu és un desig gens obs­cur.

La mitja part

De la incidència del tècnic sobre els seus juga­dors, en va dei­xar constància l’MVP de la final, Nikola Miro­tic. L’equip va arri­bar al des­cans amb 29-18, la pit­jor ano­tació en una final de copa, després de fer més de 100 punts en els dos par­tits ante­ri­ors: “En la mitja part, el seu dis­curs m’ha posat la pell de gallina. Sem­bla que era l’únic que con­fi­ava en nosal­tres.” Pel ren­di­ment de l’equip, les parau­les devien res­so­nar com el mític dis­curs de Tony D’Amato a Any given Sun­day. Els juga­dors van sal­tar al par­quet dis­po­sats a crus­pir-se el Madrid i a fe de Déu que ho van acon­se­guir.

Una de les prin­ci­pals lec­tu­res tàcti­ques del par­tit és que el Barça ha demos­trat als blancs que els poden gua­nyar –de fet no paren mai de fer-ho– tant si es juga a fer 100 punts, com 80, 70 o 50. A mesura que ha avançat la tem­po­rada, a més, s’ha vist que les deci­si­ons espor­ti­ves han estat les cor­rec­tes, començant pel canvi d’Heur­tel per Lapro­vit­tola, l’arri­bada de Joku­bai­tis, l’aposta per Sanli i fins i tot el fit­xatge d’emergència d’Exum.

LA FRASE

El discurs de Saras en el descans ha estat clau. Només ell confiava en nosaltres. M’ha posat la pell de gallina
Nikola Mirotic

LA XIFRA

10
victòries
ha assaborit Jasikevicius contra Laso en els últims tretze clàssics.

Florentino traurà la cartera

Tot i que el gran objectiu del president del Madrid és assegurar el fitxatge de Mbappé per a l’equip de futbol, tampoc quedarà de braços plegats veient les constants humiliacions del seu equip de bàsquet a mans de l’etern rival. Així, el director de la secció, Juan Carlos Sánchez, està mirant de lligar algunes figures per afrontar una renovació generacional. Pablo Laso, de moment, no està en discussió. Se li vol donar, això sí, jugadors d’un altre nivell. Alguns dels noms que diversos mitjans han publicat com a futuribles són Shane Larkin, la gran figura de l’Efes i executor del Barça en la final de l’Eurolliga de la temporada passada. En les posicions exteriors, també es negocia amb l’aler internacional Juancho Hernangómez, que es planteja deixar l’NBA després d’uns quants canvis de franquícia les últimes temporades. Amb tot, segons Marca, el Barça també hauria fet una oferta al jugador. L’edat i les lesions d’alguns noms com ara Sergi Llull i Rudy Fernández també generen situacions problemàtiques. Thompkins i Randolph també han tingut problemes físics. L’equip té una plantilla molt llarga, però ara ha perdut precisament una de les seves joves figures, Carlos Alocén. El dèficit en la direcció de joc es manté des de l’adeu de Campazzo. Heurtel no l’ha resolt i Laso ha acabat posant Abalde, que no és base, com a director de joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)