ACB

ANDRÉS FELIZ

BASE DEL JOVENTUT

“Dec la vida al bàsquet”

El base dominicà de la Penya va viure una setmana inoblidable sent pare dijous i sent el botxí del Barça diumenge sense entrenar-se; Feliz ens explica la dura vida que ha hagut de superar

Infància molt dura
El base (Guachupita, República Dominicana, 15/7/1997) arriba d’un entorn complicat envoltat de drogues, violència i pobresa. De fet, sempre recorda que una de les coses que més l’han marcat és pensar que molts dels amics que tenia quan era petit són ara a la presó o estan morts, i això és un motor per continuar treballant i vivint amb un somriure. Per intentar entendre la societat va estudiar la carrera de sociologia.

Andrés Feliz s’ha con­ver­tit en la sor­presa de la Penya, però sobre­tot en un exem­ple a seguir per a molts joves que estan per­duts per les situ­a­ci­ons que els toca viure a la vida. La història de Feliz és per fer-ne una pel·lícula.

Vostè és d’una zona de molta pobresa. Com va evi­tar tots els pro­ble­mes i va jugar a bàsquet?
Estàvem sem­pre al car­rer perquè mai havíem tin­gut ni vide­o­jocs ni mòbils. No teníem res i la nos­tra manera de pas­sar el temps era jugar a les pis­tes públi­ques del car­rer. Fèiem uns par­tits entre bar­ris i vaig ser un dels des­ta­cats. Vaig tenir la sort que van venir els de la fede­ració domi­ni­cana perquè bus­ca­ven gent per fer una selecció sub 17 i el 2013 em van con­vo­car. Això em va obrir després les por­tes dels Estats Units amb una beca per estu­diar després de jugar molt bé a Puerto Rico en un Cen­tro­basket.
Sem­pre dona gràcies a Déu. És la religió un motor per a vostè?
Soc molt cre­ient, sem­pre amb totes les opor­tu­ni­tats que tinc dono gràcies a Déu. La meva vida no ha estat fàcil perquè vinc d’una zona del meu país on fal­tava de tot, hi havia molta pobresa i em sento un pri­vi­le­giat. Molts dels meus com­panys no han tin­gut mai opor­tu­ni­tats i és molt dur perquè he per­dut molts amics.
No oblida les seves arrels i les difi­cul­tats del nens i nenes al seu país i per això tre­ba­lla per aju­dar-los?
Sí. Des del 2018 la meva dona i jo reco­llim coses per poder donar als joves del meu país. Ni la meva dona ni jo teníem res quan érem petits. Ara no és que tin­guem gaire cosa, però el que tenim ho volem com­par­tir per rega­lar un som­riure als nens i nenes. Tot el que aju­dem es con­ver­teix després en una bene­dicció.
Una de les per­so­nes clau és Dani Miret, ara tècnic aju­dant de Car­les Duran i el curs pas­sat el seu entre­na­dor al Prat.
És una per­sona impor­tant en la meva vida. Des que vaig arri­bar em va donar la con­fiança que neces­si­tava per jugar en un bàsquet dife­rent. No conei­xia la LEB.
I aterra el curs pas­sat al pavelló Joan Bus­quets del Prat de Llo­bre­gat per jugar en LEB Plata i 12 mesos després a la Penya!
Vaig arri­bar amb l’únic objec­tiu d’apren­dre i cons­ci­ent que tenia davant meu dues bases top que m’aju­da­rien a créixer. I ho han fet a la pista i a fora. Tot i que estan lesi­o­nats m’aju­den. Per mi això és deter­mi­nant i els ho vull agrair publi­ca­ment. La Penya és com una família. Sem­pre em diuen que he de tenir paciència, que el salt de la LEB Plata a l’ACB és molt gran.
S’està fent un lloc a la lliga però al davant té dos bases inter­na­ci­o­nals. Es veu a la Penya el curs vinent o vol un paper més impor­tant?
La meva intenció és con­ti­nuar aquí a Bada­lona. No tinc pressa i m’agra­da­ria fer el salt aquí al Joven­tut. L’any vinent em veig aquí. És la meva men­ta­li­tat.
Amb només 24 anys ha estat pare, una cosa que avui dia a Cata­lu­nya és difícil de veure.
És molt dife­rent aquí que al meu país. Amb la meva dona ja ho teníem clar fa més d’un any. Allà tot­hom és pare jove. Jo tinc qua­tre ger­ma­nes i un germà i la meva dona, Lisa Wygal, que és de Ken­tucky, en té tres. Ens vam conèixer a la uni­ver­si­tat. El meu fill és una moti­vació més per con­ti­nuar tre­ba­llant.
No el va impres­si­o­nar gaire jugar davant de 12.166 per­so­nes...
En l’etapa uni­ver­sitària vaig jugar molts par­tits amb 14.000 i 15.000 espec­ta­dors però el que vaig viure con­tra el Barça a l’Olímpic va ser dife­rent perquè és amb molt més nivell només cal veure que al davant tenia Calat­hes i Lapro­vit­tola, dos històrics.
Va poder dor­mir després de l’exhi­bició con­tra el Barça?
No. Però no pel par­tit, sinó perquè em vaig que­dar amb el meu fill perquè la meva dona neces­si­tava des­can­sar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.