NBA

L’irrepetible Larry Bird

Avui fa 30 anys que la gran esperança blanca, un dels millors tiradors de tots els temps i jugador de gran intel·ligència tot i un físic que no enlluernava, va anunciar la retirada

Va catapultar els Celtics a tres anells i va viure una gran rivalitat amb Magic Johnson, que va sentenciar: “Mai, mai, mai, hi haurà un jugador com Larry Bird”

El món va veure en actiu Bird per darrera vegada en la memorable final de Barcelona 92 contra Croàcia a l’Olímpic de Badalona

Els Jocs de Bar­ce­lona 92 van tenir l’honor de veure per dar­rera vegada en acció en una pista l’incom­pa­ra­ble Larry Bird (West Baden Springs, Indi­ana, 1956), el 33 dels Cel­tics, pro­ba­ble­ment el juga­dor més intel·ligent que ha donat mai el bàsquet i un dels més deter­mi­nants de la seva història. No era ni el més alt, ni el més ràpid, ni el més fort. Envol­tat de juga­dors negres de físic des­co­mu­nal, Bird, cone­gut com la gran espe­rança blanca, va des­a­fiar les lleis de la física i va ser un dels més grans de l’NBA, en la qual va con­fir­mar-se com un dels millors tira­dors de tota la història, un gran pas­sa­dor i en un líder indis­cu­ti­ble dels Cel­tics, amb els quals va cele­brar tres anells (1981, 1984, 1986) i va per­dre con­tra els Lakers les finals del 1985 i 1987. Con­di­ci­o­nat per les lesi­ons i després de for­mar part del dream team, el millor equip de bàsquet de la història, a Bar­ce­lona 92, va anun­ciar la seva reti­rada el 18 d’agost de 1992, avui fa trenta anys. Els con­ti­nus dolors a l’esquena van acon­se­guir doble­gar el carismàtic aler dels Cel­tics de Bos­ton. De fet, va ser dubte fins a última hora per acu­dir a la cita olímpica. Visi­ble­ment trist i emo­ci­o­nat, Bird es va enfron­tar a la seva última con­ferència de premsa com a juga­dor pro­fes­si­o­nal ves­tit amb un jer­sei espor­tiu en el qual pre­do­mi­nava el color negre: “Tro­baré a fal­tar els dis­set anys de juga­dor (13 a la NBA) i el fet de no poder enfron­tar-me més a Magic, però avui no es un dia trist. Sabia que aquest moment havia d’arri­bar i m’he pre­pa­rat per a això”. La memo­ra­ble final a l’Olímpic de Bada­lona con­tra la Croàcia del malau­rat Dra­zen Petro­vic (117-85) va ser el dar­rer par­tit de la seva vida. L’or i haver for­mat part de l’equip de somni van ser el colofó a una car­rera bru­tal. Va jugar dotze minuts en la segona part. No va ano­tar. En els altres set par­tits a Cata­lu­nya, va fer 67 punts, va aga­far 30 rebots i va rega­lar set assistències.

Una riva­li­tat lle­gendària

La riva­li­tat amb Magic John­son va mar­car i també pro­pul­sar la seva car­rera. Tots dos, de fet, es van retro­a­li­men­tar en par­tits èpics i sèries finals memo­ra­bles. Es van tro­bar de ben jove­nets per pri­mera vegada en la final de l’NCAA, la lliga uni­ver­sitària. Ell, líder a Indi­ana State, i Magic diri­gint cap al títol els des­tins de Mic­hi­gan State. Un cop dolorós per a Bird. Magic va ser desig­nat MVP de la final.

Un cop esta­blerts en l’NBA, les finals ino­bli­da­bles entre els Cel­tics i els Lakers van rellançar mediàtica­ment la lliga pro­fes­si­o­nal nord-ame­ri­cana quan els índexs d’audiència començaven a ser pre­o­cu­pants. En l’home­natge de la reti­rada de Bird, John­son va reblar el clau amb una frase de les que res­so­nen i que defi­neix la tra­jectòria del seu rival i amic: “Mai, mai, mai, hi haurà un juga­dor com Larry Bird.”

En els tres anys a Indi­ana State, Bird va ano­tar una mit­jana de 30,3 punts, entre les millors mar­ques de la història de l’NCAA. Abans, havia renun­ciat a la mas­todòntica Indi­ana de Bobby Knight, que tenia més de 30.000 estu­di­ants en el cam­pus, i s’havia posat a tre­ba­llar. Fins i tot va con­duir un camió de brossa. La sepa­ració dels seus pares a 17 anys i el poste­rior suïcidi del seu pare, excom­ba­tent en la guerra de Corea amb pro­ble­mes d’alco­ho­lisme, el van tor­nar a acos­tar al bàsquet, la millor decisió de la seva vida.

Les estadísti­ques

Els intan­gi­bles que va rega­lar als Cel­tics el mític 33 en els 897 par­tits que hi va jugar entre 1979 i el 1981 no es poden quan­ti­fi­car. Lide­ratge al ves­ti­dor i a la pista en els moments en què crema la pilota, caràcter per engres­car els com­panys, la con­fiança que gene­rava la seva presència i el des­as­sos­sec que pro­vo­cava als rivals ... Una de les afir­ma­ci­ons que defi­nei­xen aquesta presència gai­rebé mística en els par­tits és que Bird podia domi­nar un par­tit sense ni tan sols ano­tar. De fet, va ser la pedra angu­lar d’un equip gua­nya­dor que va mar­car una època al cos­tat dels Kevin McHale, Den­nis John­son, Robert Parish, Dany Ainge ... Les estadísti­ques, evi­dent­ment, aju­den a expli­car també la seva gran­desa. 24,3 punts de mit­jana (21.791 en total), 10 rebots (8.974), 6,3 assistències (5.695), 1,7 pilo­tes roba­des i 0,8 taps de mit­jana en la lliga regu­lar són números abso­lu­ta­ment bru­tals i que defi­nei­xen l’excep­ci­o­na­li­tat del juga­dor, que va cele­brar 59 tri­ples-dobles i que mai no aflui­xava el ren­di­ment quan arri­ba­ven els play-off: 23,8 punts, 10,3 rebots, 6,5 assistències, 1,8 pilo­tes roba­des i 0,9 taps. La seva màxima ano­tació van ser els 60 punts (22/36 en tirs de camp) que va cla­var als Hawks el març de 1985. Els Cel­tics van gua­nyar per 126-115. És con­si­de­rat un dels millors alers de la història i un dels millors llançadors de tres punts, amb un 37,6% d’encert.

També va excel·lir en el con­curs de tri­ples del cap de set­mana de les estre­lles i es va endur les tres pri­me­res edi­ci­ons (86-88). Té un bon gra­pat de guar­dons indi­vi­du­als que van pre­miar el seu ren­di­ment excels. Va ser tres vega­des MVP de l’NBA (84, 85 i 86) i dues de les finals (84 i 86). De la mateixa manera, va for­mar part del millor cinc de la lliga nou vega­des i va par­ti­ci­par en 12 All Stars. El 1982 es va endur l’MVP i el 1998 va ser inclòs en el Saló de la Fama.

21.791
Punts
va anotar en la seva carrera a l’NBA, una mitjana de 24,3
37,6 %
Triples
en tota la seva trajectòria en la lliga professional nord-americana
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)