ACB

GYÖRGY GOLOMÁN

JUGADOR DEL BÀSQUET GIRONA

“Adaptar-me bé a l’equip ha sigut tot un repte”

“Només portem sis partits, hem d’estar contents de les victòries i corregir el que fem malament en les derrotes”

“En la meva carrera he jugat més d’aler pivot, aquí jugo només de pivot; ara començo a aprendre i a gaudir”

Un plat per menjar?
La lasanya.
Lloc preferit de Girona?
La Fàbrica (cafeteria).
Lloc preferit de la demarcació?
Girona i Platja d’Aro.
Un restaurant?
La Miranda.
Un altre esport preferit?
El tennis.
Un entrenador?
Nenad Canak.
Un jugador divertit del vestidor?
Quino Colom.
Hem de visitar Hongria perquè...
Tenim les millors ciutats d’Europa.
Aquest any a Fontajau...
Veureu partits molt divertits.
Tenim cincs diferents a l’equip, nosaltres ataquem més la zona amb els 3 i 4. Això ens dona un bon arsenal en atac
Quasi sempre he jugat d’aler pivot, aquí em toca fer-ho de pivot; començo a aprendre i a gaudir de la nova posició

György Golomán (1996, Szombathely, Hongria) és una de les bones sensacions de l’equip en aquest inici de curs (3-3). L’interior hongarès té experiència a la G-League (Lakers i Knicks) i a Europa. Ara, es mostra content amb el seu nou rol a la pista a Girona.

Ha tingut una adaptació ràpida. Ha sigut difícil?
Ha sigut un repte, perquè m’he hagut d’adaptar a un nou país i a una nova cultura del bàsquet, a banda d’adaptar-me al nou equip, companys, entrenador i sistema de joc. Crec que ho he portat prou bé.
Va ser l’últim a arribar.
Sí, va ser massa tard, a finals d’agost, quan vaig arribar a l’equip, però almenys vaig poder preparar bé i amb temps el primer partit.
Què li demana Salva en atac?
Jugo sobretot de cinc –pivot–, per tant estic ajudant en accions de bloqueig i de roll. També tinc moltes situacions en obert, per seleccionar el tir de tres. Estic intentat trobar les millors solucions per penetrar les defenses rivals.
És l’únic cinc amb tir de tres. Té un rol important a l’equip.
Sí, això espero [riu]. Espero ser important per a l’equip i aquesta –tir de tres– és només una manera de llançar coses diferents al rival. Tenim diferents tipus de grans, cincs diferents. Ataquem amb la força dels tres i quatres. Això ens dona més varietat d’arsenal...
Juga a la posició de Gasol. És difícil suplir-lo?
Per descomptat, estem parlant d’una gran estrella. El vaig veure triomfar amb el seu joc. Sempre m’ha agradat molt. Per tant, és un bon repte substituir-lo, però també és un plaer treballar amb ell, ara com a president.
Li ha donat algun consell per defensar?
Hem parlat una mica només, encara no hem entrat gaire en detalls. Puc dir que està molt implicat amb l’equip, ve als entrenaments i es preocupa molt per aquest projecte i per l’equip. Ens segueix molt. Els companys que van jugar amb ell l’any passat ho van gaudir. És un president inusual, una estrella de l’NBA.
Vostè és polivalent. Prefereix jugar al 4 o al 5?
Durant la meva carrera he jugat més d’aler pivot (4) i aquest curs soc només pivot (5). Ha estat un ajust per a mi, però ara començo a aprendre i a gaudir. Estic gaudint en la posició en què jugo.
Qui va contactar amb vostè per venir al Girona?
Això ho sol portar el meu agent. No estic del tot segur de qui va ser del club, però vam rebre l’interès del Girona. Va ser un matx ràpid.
S’estrena a l’ACB. Va agafar referències de la lliga abans de venir?
Bé, l’ACB és una lliga de primer nivell a Europa. Estava molt familiaritzat amb els equips, jugadors. Hi ha molts equips campions de l’Eurocup; fa uns anys vaig jugar contra equips de la lliga a la Champions. Ara que hi jugo, és més obvi que és una competició molt dura.
Per què és tan dura?
El bàsquet a l’Estat espanyol està molt estudiat i avançat. Tot el que s’entrena està rodejat de grans professionals i entrenadors. Això fa que molts equips acabin competint a Europa. Hi ha un gran mètode de treball.
Bons jugadors hongaresos han passat per la lliga, com ara Perl, Hanga, Allen...
Sí, ens coneixem tots. Els jugadors d’Hongria som com una família perquè som pocs. M’he relacionat amb tots ells. Evidentment, Hanga és un jugador top. El coneix tothom!
Coneixia el projecte del Bàsquet Girona abans d’arribar?
És clar que ho sabia i també vaig fer la meva recerca. Sé que en Marc era el president i que fa un parell d’anys estaven a l’Or. Així que sí, sé una mica d’aquesta curta història del club, però crec que és molt evident que tot el que es fa és seriós. Volen fer passos per ser millors.
I de la ciutat i la seva cultura?
Ara sí. Abans mai havia estat a Girona, només a Barcelona. Ara hi visc i estic molt content.
Ara començaran les Fires de Sant Narcís.
Sí, segur que anirem a fer algun volt. Normalment hi vaig amb els companys, és un fet habitual. Ara, amb les festes, serà una experiència més que viuré.
Mirant ara l’equip, com es poden recuperar les bones sensacions?
És una temporada llarga, només hem jugat sis partits, així que res està decidit. Res està escrit. Hem d’estar contents pels triomfs; pel que fa a les derrotes, hem de mirar a veure què hem fet malament i corregir-ho. Ja ho sabeu.
Ara ve l’UCAM en bona forma.
És un bon partit per –com has dit– recuperar les bones sensacions i guanyar. Múrcia té un gran equip i juguen a la Champions. Serà un partit molt bonic per a la lliga.
Quina és la clau per al triomf?
Hem preparat tàctiques per al partit, però crec que hem de centrar-nos en nosaltres mateixos; trobar bones vies d’atac, compartir la pilota, trobar els tirs correctes i tenir confiança en l’execució. També, una gran clau és que si estem bé en defensa estarem bé en el partit.
Preocupen les lesions de Juani i Quino?
Mai són bones, les lesions. Quan construeixes un equip, sempre és una possibilitat. Per sort, les seves lesions no són de llarga durada i podran tornar al més aviat possible amb l’equip. Mentrestant, fem pinya amb l’equip.
Les rotacions han contribuït a tenir un equip més equilibrat?
Sí. En el meu cas, no soc el tipus que necessita poques explicacions; sempre que es tracta de substitucions, tenen feina amb mi [riu]. La meva tasca és aixecar-me de la banqueta i anar a jugar sol. Necessitem un ritme ràpid, acumular esforços.
Són un equip amb pocs centímetres. Com es defensa la zona?
És la raó per la qual el bàsquet és un gran esport. Si vols vèncer el rival, has de vèncer cinc nois. Hi ha bellesa en el joc. Poder trobar diferents maneres de defensar, enganyar l’oponent i crear desajustos defensius. És un repte per a nosaltres, si hi ha jugadors com Tavares o algú molt dominant en la seva posició.
Després de Múrcia, Palència. S’han de guanyar com sigui?
No ho sé. Com he dit, és molt aviat encara; per tant, no crec que un partit decideixi com anirà la temporada, però segur que estarem concentrats, creixerem com a equip i intentarem guanyar.
Si més no, mirar el ‘basket average’, no?
És clar. Perquè a l’ACB hi ha molts canvis a la taula en pocs partits. L’average és molt important, per això hem d’estar mentalitzats per competir tots els partits al màxim que puguem.
Com ha vist Corey Davis en les seves primeres sessions?
Per a ell, ara és l’hora d’acostumar-se a l’ACB i al nostre sistema. Així que li costarà temps, però fins ara s’està adaptant molt bé. És un gran noi i encaixarà molt bé. Ja ho veureu.
Quin jugador l’ha sorprès més a l’equip?
Juani. Quan vaig aterrar a Girona, però, no havia començat a entrenar-se amb nosaltres. Quan es va afegir a l’equip em va encantar la seva manera de jugar. L’escolliria a ell, sí.
I l’atmosfera de Fontajau l’ha sorprès?
Doncs sí. Hi ha molt bon ambient i no sabia què esperar, per ser sincer. Sabia que hi havia una cultura que s’ha construït aquí, però no sabia que era fins al punt que sempre està ple i ambientat. Així que m’agrada molt... Els Engaviats, i tots, canten molt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)