Lliga femenina

ROBERTO ÍÑIGUEZ

ENTRENADOR SPAR GIRONA

“No és el conte de fades de fa deu anys”

“Tenen molta confiança en allò que estan fent, perquè els ha anat bé, i serà enfrontar-se a un equip gran” diu sobre el Casademont, el rival de l’Uni diumenge a Fontajau, en el primer partit després de l’aturada

“La classificació és la que és i veurem fins on arribem: si fem bé les coses potser tindrem algun premi”, afirma el tècnic de Vitòria

Patrocini
A partir d’ara tot és important i tot té relació. Abans del ‘Gala’ hi ha un partit que serà molt difícil
De tot allò negatiu en poden sortir coses bones, si en saps fer una bona lectura
El millor és que hi ha gent que et dona alguna cosa que ningú més et pot donar. I és per com són!
Em sento responsable de fer-ho el millor possible, per la confiança que em van donar
Jo he agafat una jugadora i li he dit el que penso. És el mateix que hauria fet amb un jugador
A Girona l’Uni és molt important, la gent és molt fidel i si estàs amb ells aniran a mort amb tu

Dijous de la setmana que ve, en l’Spar Girona - Galatasaray de l’anada dels quarts de l’Eurocopa, Roberto Íñiguez (1967) arribarà als 11 partits amb l’Uni des que el va agafar per Nadal. Els mateixos que el 2015, quan sense perdre’n cap guiava el club al seu primer títol FEB, la lliga en un dia de Sant Jordi que ja forma part de la història de l’esport català. Campió de l’Eurolliga amb el Ros (2012), quan va substituir Natalia Hejkovà al desembre, ha passat per Rússia i Turquia, on entrenava fins la tardor, després de marxar de Salamanca havent classificat l’Avenida per a dues finals a quatre seguides; eliminant l’Uni en els quarts en dues sèries que tampoc s’obliden a Girona.

L’aturada els agafa en el millor moment, estaven en una clara progressió.
Jo m’estimo més veure-ho pel costat positiu: a algunes jugadores els ha anat bé, no havien parat des del començament de la temporada. Que vinguin amb fam, fresques i ganes de treballar. L’ambient de grup que s’estava generant no es perdrà per això, i ho tenen clar. Sí que quan agafes una bona dinàmica, que van sortint els resultats i creus en allò que fas... Però com que no ho escollim i estava clar, es tracta de fer-ho el millor possible i ser positius.
Tornen amb Casademont i Galatasaray a casa...
A partir d’ara tot és important. Ho comentava amb en Jordi [Sargatal] i amb alguna jugadora, que em pregunten pel Galatasaray, i s’ha d’entendre que primer hi ha el Saragossa, i que potser l’eliminatòria amb el Galatasaray comenci diumenge, també. Tot està connectat i tot té relació: comencem avui, seguim demà, anem-les recuperant a totes i generant el que teníem. Abans del Gala hi ha un partit que sabem que serà molt difícil.
Com veu aquest projecte? Similar al del València per formar part d’un ACB?
Estan fent una temporada fantàstica. I és la continuïtat d’un projecte en què s’han fet bé les coses, diferent al València perquè la inversió és més gran, però amb molt mèrit. Saben a què juguen, tenen molta confiança en allò que estan fent ara, perquè els ha anat bé, i serà enfrontar-se a un equip gran de la lliga.
Fins a quin punt els va fer mal, perdre a Vitòria?
A mi no em fa mal res!
No perquè fos la seva responsabilitat, sinó per les jugadores després del canvi a la banqueta. Tornar a ensopegar a casa d’un equip que ja els havia sorprès a Fontajau, amb 0-13 i 2-22 a l’inici.
I encara que ho fos. Cada partit té un abans i un després, i això va passar a Araski. Hi ha moltes coses que passen des d’aquell dia que evidentment no surten. I és bo per a l’equip. El meu pare deia que de tot allò negatiu en podien sortir coses bones, si en saps fer una bona lectura. Sempre recordo aquelles paraules i miro d’aplicar-les, en la vida i en l’esport. I també com a pare. D’allà van sortir coses molt importants per entendre cap a on havíem d’anar, ens va ajudar. Sí que és una derrota que fa mal: t’has d’aixecar, aprendre’n i continuar. I si t’ajuda, està bé.
Marca molt la classificació. El Casademont i l’Avenida a dos partits i han de venir a casa.
I què fem? És la nostra realitat i m’estimo més quedar-me en allò que genera de positiu en el nostre procés. La classificació és la que és i veurem fins on arribem: si fem bé les coses potser tindrem algun premi i, si no, a afrontar allò que vingui, però el més important és créixer i aprendre del que et passa.
Som ambiciosos?
Tampoc podem pensar que tot anirà bé, que vivim al país de Pinypon. No és el conte de fades de fa deu anys, que ve l’Íñiguez, ho guanyem tot i quedem campions. Això ja no, ja veiem que hi ha pedres pel camí i ho vaig dir en la presentació, que serà un procés i que quan ens passin coses com aquestes ens han de servir per millorar, no per estar donant-hi voltes tot el dia. No. Quines conclusions en trec? Què els puc dir a les jugadores? I que serveixi per continuar endavant. I ho hem fet.
Segur que seguia l’Uni.
Sí, és clar. Miro de desconnectar però no puc. Quan no entrenes... Hi va haver un moment en la meva vida que vaig prioritzar la família, i el cap està en el que està, però sí que veia coses. I l’Uni sempre el segueixo. M’agrada veure què fa, com... Quan l’he tingut de rival i quan no.
Respecte del conte de fades que diu, tot ha canviat molt i a molts nivells.
S’hi ha d’estar preparat i és molt important saber adaptar-te, manejar-te i gestionar-les. Reinventar-te: l’ofici d’entrenador és això, mirar de ser millor. Jo hi penso molt, a vegades més del compte i tot. M’obsessiona com comunicar-me amb les jugadores, arribar-hi. Al final són persones que quan veuen que les entens i les vols ajudar en treus coses bones en l’aspecte personal i professional, i estan receptives. Sempre dic que s’hi ha de connectar, una a una, saber com són. I avui dia, amb aquests canvis que diem, encara més. Hi ha moltes coses, i formar un grup és difícil.
Hi ha la figura de Vicenç Bordas. Sabíem què havia passat i vostè ja s’hi va referir.
És irreemplaçable. Ho podem intentar, en Pau [Condom] fa una feina fantàstica, l’staff, tothom fa el màxim possible i n’estic encantat. Però en Vicenç era en Vicenç. És que el millor de les persones i els grups de treball és que hi ha gent que et dona alguna cosa que ningú més et pot donar. I és per com són! I això com ho fas?
Generacionalment i tot.
Era afable, disposat a tot a qualsevol hora, saber que hi era... Els mesos que vaig estar amb ell i sempre que he vingut, abans del que li va passar he estat amb ell i hi he sopat. I ara intento, d’una manera privada, saber què passa i fins i tot veure’l.
I Laia Palau? L’entrena el 2012, s’hi enfronta després i ara van de bracet.
És el que dius, com entrenador i jugadora va ser un privilegi, i en l’Eurolliga que guanyem, la primera del Ros i l’única, ella va ser molt important. Una de les que més, ella i Sílvia [Domínguez]. Més la Laia, que en aquell moment tenia més ascendència sobre el grup. El que em va aportar... Com a jugadora m’ha fet plorar, igual que jo a ella. Li he tingut molta estima sempre que ens hem trobat i després com a rivals ens hem pegat i ara, treballant junts... Va al límit, mira de fer el màxim per al club i n’està molt preocupada. Amb els anys agafarà aquest pòsit i amb la saviesa que ja té, veure què és prioritari per no haver d’estar a tot arreu amb aquesta actitud que té, sempre bona.
Carme Lluveras explica que feia molt temps que li anava al darrere, perquè agafés aquell Ros.
Hi dinava aquest dimarts, amb ella, i estava acollonit! Sí, ho havia intentat abans i vaig estar 12 anys entrenant nois en el València, orgullós del que feia i pensant que era important. En la seva segona temptativa, jo no veia les coses clares al planter amb el club i n’estava una mica decebut... I vaig veure un equip molt i molt bo, em va convèncer i va sortir bé. I quan vaig guanyar la lliga, a Girona, es va posar molt contenta
Rússia, Turquia... I Salamanca! Com s’hi arriba forma part de la feina, però n’havia estat un dels més acèrrims rivals.
Volien començar un projecte nou. Abans de la covid-19 em truquen i vaig anar a veure què, a escoltar-los: vam quedar en un restaurant, a Madrid, amb Jorge Recio i Carlos Méndez, m’ho van explicar i jo els vaig dir com ho veia. Ens vam il·lusionar. Els dos primers anys, sincerament, i ara que passa el temps, són molt bons. No només pels títols o arribar a la final de l’Eurolliga o pel tercer lloc d’Eurolliga, o per lligues, copes i supercopes, sinó per com jugava l’equip i com es van fer les coses. Ells van fer un esforç, els vaig demanar fer un pas amb ajudant, preparador físic i físio professionals. I van ser tres noies, totes tres de Salamanca. Un cos tècnic que recordaré tota la vida. El tercer any es va torçar tot, per diferents coses, però sempre em quedaré amb tot allò que és bo.
Ve a Girona i es viuen situacions mai vistes abans, potser vers Miguel Ángel Ortega, però amb vostè va anar més lluny.
Pel que va passar amb l’Alfred [Julbe] i jo. Allò va perdurar i sempre ho he dit: vaig reaccionar a una cosa que em va saber greu i potser ho vaig fer de manera exagerada, per com soc. N’hem parlat molt i cada cop que venia passejava per la ciutat i trucava al meu fill dient-li com m’agrada estar a aquí, recordant el temps que hi vam passar. Girona, passi el que passi aquest any, em quedaré amb el que és bo i amb la gent. Els clubs són les persones, i ara em sento responsable de fer-ho el millor possible, per la confiança que em van donar la Laia i en Pere [Puig].
I quan li ofereixen tornar?
En les primeres trucades sí que hi havia una certa preocupació per com ho faríem, però jo tenia molt clar què pensava. Ho volia explicar bé quan arribés.
Entén l’animadversió que va generar? Hi ha parlat, després, amb l’Alfred?
Sí que l’entenc. I amb ell quan ens anàvem trobant en partits, però mai hi vaig tenir una proximitat personal. Sí un gran respecte pel que va ser i el que va representar per al bàsquet. I no només a ell; jo respecto el que entrena l’infantil o el cadet, per a mi entrenar és sagrat, i l’Alfred és un dels grans.
Parla molt de jugadores amb qui ha coincidit. Com recorda Xargay a Kursk?
Jo no vaig agafar la millor Marta, a nivell emocional venia d’un any molt dur i em vaig centrar a animar-la i ajudar-la a trobar el seu nivell, una Marta pletòrica com hauria pogut ser altres anys. Estic segur que ella aprecia què va mirar de fer-hi en Roberto posant a davant l’àmbit personal a l’esportiu. Tot el que va passar després, com tot, sorpresa entre cometes, però ni hi entro ni en surto.
Ha passat sempre, però que se’n parli és el signe dels temps que vivim? Hi ha el cas de Ricky Rubio.
Aquestes coses també formen part dels canvis en la societat, en com s’ha tractat la dona i en totes les millores que hi ha hagut. Però cal naturalitat. Mira, jo he agafat una jugadora del pit i li he dit el que penso. És el mateix que hauria fet amb un jugador. Hi ha gent que quan ho explico s’ho agafen una mica malament. I és tot el contrari, és respecte. N’hi ha que entrenen diferent les noies; però, no són professionals? O en formació. No deixes de ser entrenador i has de buscar el millor per a elles, com a professionals i com a persones. I jo això ho poso al davant de tot.
Hi estarà d’acord, que es pugui malinterpretar.
Has de vigilar perquè certes persones no ho poden entendre, i en això també has de millorar, amb el pas dels anys. T’hi has d’adaptar, però sempre amb naturalitat. Ho he parlat amb la Laia. Mira, he dit a les jugadores, al vestidor, que les estimo i que m’estan fent recuperar la passió per entrenar. I per a mi és molt important, i s’ha de continuar així. Tu creus que alguna s’ho pot agafar per un altre costat? Mira Rober, les coses si les dius des del cor, de seguida es veu si algú vol manipular o faltar. Potser hi donem massa voltes i si en algun moment m’he passat estant massa actiu en algun entrenament o fins i tot agressiu, no tinc cap problema a agafar-la i dir-li que és per això i per allò. I si expliques les coses des del cor i veuen que el que vols és ajudar-les, no tenen cap problema. Una altra cosa és atacar-la
S’apropa el 8-M i l’Uni sempre s’ha posat al davant quant a lideratge.
Abans vam tenir Sant Valentí també! [riu]. A mi les dates, com quan et feliciten per l’aniversari... Demà també fa un any de...
Però per exemple el 2015, aquest pavelló ple, era una cosa difícil d’imaginar. I vostè hi era, llavors.
A Girona el club, l’Uni, és molt important. Ho veig pel carrer, al matí vaig a fer un cafè i com que duc el xandall la gent se’t queda mirant i veu que ets l’entrenador. Hi ha llocs on l’equip femení no transmet res, no arriba a ningú. Està molt bé, i mira que ara hi ha el futbol o l’ACB, però l’Uni continua sent l’Uni i la gent és molt fidel. Els aficionats tenen molt d’orgull, i per a mi és un dels motius perquè un entrenador vulgui venir. Com en el meu cas, perquè amb tot el que hi vaig viure, si puc fer alguna cosa un altre cop, ho intentaré. Que es ficaven amb tu perquè venies amb l’Avenida i et vas ficar amb el seu entrenador? Sí. Però si veuen que estàs amb ells i defenses el que se senten seu, aniran a mort amb tu.
Signa fins a final de curs. Podria continuar, no?
No és el moment de parlar-ne, a l’estiu hi ha molt temps i també s’haurà de veure com he estat, jo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)