Més bàsquet

Bàsquet

De grans a petits

La saviesa que s’amaga a l’escola Vilagran

Les dues primeres jugadores internacionals de les comarques gironines, Maria del Carme Vilagran i Lolita Iglesias, promouen i ensenyen aquest esport a infants des de fa cinquanta anys

“El que vam gaudir és molt difícil d’aconseguir. Després de 55 anys encara ens trobem cada any amb un dinar”, explica Vilagran

El pati de l’escola Vila­gran és més aviat petit. S’intu­eix ràpida­ment al fons del pas­sadís tan bon punt es creua la porta de l’entrada prin­ci­pal, ubi­cada al car­rer Miguel de Cer­van­tes de Salt. L’espai el pre­si­dei­xen dues cis­te­lles de bàsquet, una a cada banda, que estan ubi­ca­des frec a frec amb la paret. Són dos quarts de sis d’un dimarts i això només vol dir una cosa, és hora d’entre­nar. Fran­cisco Vale­ri­ano, el res­pon­sa­ble, repar­teix les pilo­tes i dona les pri­me­res indi­ca­ci­ons: toca fer una roda d’entra­des per anar-se posant en matèria. L’Hugo, en Jan i en Fabián, tots ells d’entre nou i deu anys, són els pri­mers de córrer cap a la cis­te­lla: una passa amb la cama dreta, una amb la cama esquerra, pilota a tau­ler i... cap dins.

“Vinga, va! Ainara, la jaqueta fora que ens fa més nosa que ser­vei a la cin­tura si estem entre­nant! Va, Hugo, som-hi! L’entrada pel cos­tat esquerre amb la mà esquerra, eh!”, són els crits de Lolita Igle­sias (Bla­nes, 1951). Als seus 73 anys no pot córrer com quan en tenia vint, però la passió pel bàsquet li ve de sèrie. Tant és així que en fa més de qua­ranta que exer­ceix d’entre­na­dora al cen­tre. “Vaig arri­bar per pri­mera vegada a l’escola fa 43 anys! Però vaig començar fent gimnàstica a primària i després ja ens vam posar totes dues a fer tàndem. I quan una es posava molt ner­vi­osa en els par­tits, l’altra estava més cal­mada, i ens anàvem alter­nant!”, explica Igle­sias.

L’altre cos­tat d’aquest tàndem el feia, i encara el fa, amb Maria del Carme Vila­gran (Salt, 1948). L’amis­tat entre totes dues es remunta a quan van com­par­tir equip per pri­mera vegada al CREFF Girona (sigles de Cen­tros Reu­ni­dos de Edu­cación Física Feme­nina) l’any 1969, el pri­mer equip de la demar­cació que va jugar a pri­mera divisió. La química que tenien a la pista i que va néixer durant un des­plaçament a San­tan­der es va tras­lla­dar ràpida­ment a fora. “Ens por­tem tres anys, per això ella va més lleu­gera que jo! [riu]. Encara avui quan mirem els par­tits de l’Uni sem­pre coin­ci­dim i tenim la mateixa opinió, sem­pre hem vist el bàsquet de manera molt simi­lar”, hi afe­geix.

Totes dues són incon­di­ci­o­nals als par­tits del pri­mer equip de l’Spar Girona. “Mol­tes vega­des encara ara comen­tem que hem nas­cut massa aviat. Nosal­tres ens entrenàvem a hores intem­pes­ti­ves, sense mate­rial... i tan­tes coses més. Però després quan diem això rec­ti­fi­quem: no ho can­viaríem. Perquè el que vam gau­dir en aque­lla època és molt difícil d’acon­se­guir. Pocs equips poden dir el que fem nosal­tres, que després de 55 anys encara ens tro­bem cada any amb un dinar de ger­ma­nor”, explica Vila­gran.

Han pas­sat els anys d’ençà que els espec­ta­dors que­da­ven boca­ba­dats amb les pas­sa­des d’Igle­sias de pista a pista. Allà sota el cèrcol Vila­gran les caçava i no hi havia qui l’aturés. Per això totes dues van ser con­vo­ca­des per la selecció espa­nyola. La pri­mera a anar-hi va ser Vila­gran (1970) i la va seguir Igle­sias al cap de poc (1973). Un fet que no passa des­a­per­ce­but per als mem­bres de l’equip, que estan ben infor­mats del pas­sat d’amb­dues. “Sí, la Lolita era famosa!”, afirma l’Hugo. “Sí, eren molt bones”, afe­geix la Mari. A més a més, tots els inte­grants seguei­xen l’actu­a­li­tat del bàsquet després d’haver vist més d’un par­tit a Fon­ta­jau. Aquesta agru­pació de petits fans de l’equip gironí encara recorda el dia que la juga­dora de l’Spar Girona, Ain­hoa López, els va visi­tar en un entre­na­ment que els ha que­dat gra­vat a la retina. Tot i que la pri­mera a tre­pit­jar la pista de l’escola Vila­gran va ser la juga­dora del plan­ter gironí, Berta Ribas, que també va dei­xar hip­no­tit­zats els pre­sents.

Pro­jecte, comu­ni­tat i poble: Salt

L’escola Vila­gran va començar com una idea impul­sada per la família que porta aquest cognom fa 55 anys (1969). Tres de les filles Vila­gran eren mes­tres en altres cen­tres edu­ca­tius i, un cop ini­ciat el pro­jecte, no van dub­tar a posar el seu conei­xe­ment al ser­vei de l’empresa fami­liar. Una de les afi­ci­ons més intrínse­ques al seu ADN és el bàsquet, i per això va ser ine­vi­ta­ble incor­po­rar, tan aviat com fos pos­si­ble, aquest esport com a acti­vi­tat extra­es­co­lar. I així va néixer l’esco­leta de bàsquet del col·legi Vila­gran. Una idea feta rea­li­tat cap al 1971.

De fet, era difícil no tro­bar una pilota taronja a casa dels Vila­gran, ja que tres de les ger­ma­nes, Maria, Roser i Maria del Carme, van jugar jun­tes al CREFF. “En un tor­neig recordo que ens deien «Vila­gran pri­mera, Vila­gran segunda, Vila­gran ter­cera... y Vila­gran cuarta»! Perquè una tem­po­rada també jugava la nos­tra cosina!”, expressa Vila­gran som­ri­ent. “El bàsquet era el nos­tre esport i pensa, a més a més, que quan vam començar l’escola era només de nenes. I en aque­lla època jugar a fut­bol ni pen­sar-ho! Només hi havia bàsquet i vam ser de les pio­ne­res, fa ben bé més de 45 anys que fem bàsquet a l’escola. No l’hem dei­xat mai. Hem anat fent de mica en mica i amb molt d’esforç. Sem­pre hem dei­xat apun­tar-se a tot­hom, tingués més o menys recur­sos. I com que començàvem a cinquè i sisè, entrenàvem dos dies i just quan acabàvem les clas­ses”, hi afe­geix.

Amb el pas dels anys les coses han can­viat molt. Als ini­cis, l’equip no tenia pista pròpia i anava a jugar sem­pre en espais exte­ri­ors, però es cre­ava una comunió entre les famílies i els infants que se sobre­po­sava a tots els incon­ve­ni­ents. “Sem­pre hem fet mira­cles amb el que teníem! Abans amb un quart de pista fèiem de tot: havíem de moure les cis­te­lles o havíem d’escom­brar perquè jugàvem sem­pre al des­co­bert, o anàvem a jugar a la pista del Veïnat o on fos perquè no teníem espai. I els pares ens aju­da­ven molt sem­pre”, hi afe­geix Vila­gran, que fa uns cinc anys es va jubi­lar i va rebai­xar la inten­si­tat dels entre­na­ments de bàsquet.

Vila­gran i Igle­sias es miren i s’ente­nen sense par­lar. Això ho fa més de mig segle de vivències com­par­ti­des. El bàsquet fa molts anys que va dei­xar de ser només un esport per a amb­dues. És un ele­ment intrínsec que les ha acom­pa­nyat al llarg de la vida. “Soc una ena­mo­rada del bàsquet perquè és un esport que fa créixer en valors; esforç, con­vivència, lluita, apren­dre a per­dre i també saber gua­nyar d’una manera ele­gant. El que més queda quan passa el temps són les amis­tats que una fa amb l’esport”, exposa Vila­gran. “Quan veig una pilota l’he de tocar. És una cosa que porto a dins. I l’únic que sí que faig és que a vega­des em poso a tirar amb els nens perquè vegin que encara en sé més que ells. I a vega­des l’única manera de demos­trar-ho és posar-te allà i... [riu]”, afe­geix Igle­sias.

Són cen­te­nars els alum­nes de l’escola que en un moment o altre han jugat a bàsquet. Gene­ració rere gene­ració, el tàndem Vila­gran-Igle­sias els ha inten­tat trans­me­tre els seus conei­xe­ments que, cui­nats a foc lent durant dècades, han con­tribuït a apor­tar el seu gra­net de sorra en aquesta comu­ni­tat. “El bàsquet és un esport d’equip i inten­tes edu­car-los de manera que li has de poder pas­sar la pilota a tot­hom. A l’equip som cinc a pista i hem de jugar tots”, resu­meix Igle­sias.

S’acaba l’entre­na­ment i els inte­grants de l’equip reben les últi­mes indi­ca­ci­ons. Tot­hom arriba al cen­tre del pati al crit de Vale­ri­ano. Junts esti­ren un braç i unei­xen les mans fent un nus al cen­tre de la pinya. I tots junts, cri­den: “Un, dos, tres...Vila­gran!”.

Un equip pioner
El CREFF va ser un club de bàsquet femení de Girona, fundat la temporada 1963/64, que va participar en diversos campionats provincials amb el nom d’Escuela Magisterio de Gerona. Sota el patrocini de la Secció Femenina i presidit per Maria Cobarsi, la temporada 1966/67 va passar a denominar-se CREFF (Centros Reunidos de Educación Física Femenina). Va ser el primer equip de la província a jugar a primera divisió i la temporada 1972/73 va assolir el seu millor resultat, un quart lloc a la lliga. Tretze anys després de la seva fundació, va desaparèixer (1975/76).
1970
Carme Vilagran
es converteix en la primera gironina a anar a la selecció espanyola absoluta
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)