Més bàsquet

Ferran Aril

president de la federació catalana de bàsquet (fcbq)

“El bàsquet és l’esport amb més llicències femenines de fa temps”

Ferran Aril va ser reelegit president de la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) i té quatre anys més per fer més gran el bàsquet català, que ha passat de 74.000 llicències abans de la pandèmia a 84.000

Fer­ran Aril (la Seu d’Urgell, 03-01-1956) ha estat ree­le­git pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Bàsquet (FCBQ) sense opo­sició i amb un suport majo­ri­tari dels 417 clubs.

Déu-n’hi-do el suport majo­ri­tari que ha rebut dels clubs. Con­tent?
No han estat qua­tre anys fàcils, amb la pandèmia i amb el cen­te­nari pel mig, que ha gene­rat molta acti­vi­tat. Que quasi el 75% dels clubs ens hagin ava­lat és motiu per estar molt satis­fet.
Com inter­preta no tenir rival?
La gent està con­tenta de la gestió. No són èpoques fàcils i la gent no vol com­pli­ca­ci­ons. Hi ha molta gestió i hores de feina al dar­rere que con­di­ci­o­nen pre­sen­tar-s’hi.
Com és la seva nova junta?
Hi ha hagut cinc can­vis en una línia con­ti­nu­ista amb alguna incor­po­ració que ens pot aca­bar de per­fi­lar un equip més obert i més repre­sen­ta­tiu del ter­ri­tori.
Què és el millor i el pit­jor de ser pre­si­dent de la FCBQ?
Intento ser pro­per i que m’expli­quin les coses. Això per­met conèixer a fons tot­hom i plan­te­jar-te com pots aju­dar. El més nega­tiu és la incom­prensió de deci­si­ons que s’han de pren­dre perquè hi ha nor­ma­ti­ves a com­plir.
Pocs poden dir que són una enti­tat cen­tenària. Ho han cele­brat bé?
El plan­te­ja­ment era arri­bar a tot el ter­ri­tori català i ho hem acon­se­guit. Els cam­pi­o­nats de Cata­lu­nya, que n’hi ha uns 60, van arri­bar a quasi totes les comar­ques del país, a excepció de dues. No volíem fer un cen­te­nari a l’àrea metro­po­li­tana i capi­tals de província sinó que arribés a tot­hom.
El repte és moder­nit­zar-se més?
Ja hem començat amb llicències, acta digi­tal i les desig­na­ci­ons arbi­trals seran digi­tals per agi­lit­zar-ho. I ho farem amb els calen­da­ris. Volem que tot­hom tin­gui la màxima infor­mació des de la seva app. Faci­li­tar les ges­ti­ons als clubs.
Expli­qui’m una curi­o­si­tat: què li dema­nen els clubs?
Hi ha mol­tes rea­li­tats, perquè són més de 400 clubs, cadas­cun amb molts equips. Aga­fem idees que ens apor­ten i inten­tem aju­dar. Hi ha pro­ble­mes greus com la falta d’ins­tal·laci­ons a l’àrea metro­po­li­tana –ens farien créixer més–, però no tenen espai per fer-ne més. Aquí, la fede­ració hi pot fer poc.
Quina força té la fede­ració cata­lana dins l’espa­nyola després del canvi de pre­si­dent a la FEB?
Gar­ba­josa ha anat a FIBA Europa i Elisa Agui­lar és con­ti­nu­ista. Hi ha hagut pocs can­vis estruc­tu­rals. Jo era vice­pre­si­dent amb Gar­ba­josa i també ho soc amb Agui­lar. La relació és excel·lent i és impor­tant per als clubs cata­lans saber què es deci­deix allà i poder-ne pren­dre part. Pensa que el 26% dels clubs de les com­pe­ti­ci­ons FEB (47 o 48) són cata­lans. Ens tenen res­pecte.
Amb la pandèmia, sem­blava que cau­ria el nom­bre de llicències, però ha cres­cut. Sorprès?
Molt. Tot­hom pen­sava, i jo el pri­mer, que hi hau­ria una dava­llada impor­tant, perquè va ser un any i mig, quasi dos, sense com­pe­tició. I ha estat total­ment al con­trari. Hem pas­sat de les 74.000 llicències del 2019 a les més de 84.000 d’ara. És un pas enda­vant en quan­ti­tat i qua­li­tat, perquè s’ha millo­rat molt en clau d’entre­na­dors i de gestió.
Con­ti­nuen sent pio­ners i l’esport amb més llicències feme­ni­nes?
Fa molts anys que hi estem tre­ba­llant amb èxit. Molts. No és una cosa que hagi sor­git ara com en altres esports en què s’ha posat de moda. La FCBQ sem­pre s’ha poten­ciat, però sem­bla que la soci­e­tat demana més i vam fer una men­to­ria per poten­ciar la figura feme­nina. Ens situem en el 37% de par­ti­ci­pants, l’esport amb més llicències feme­ni­nes (30.432). El fut­bol (20.659), el segon esport.
I en el 3x3 tenen un cir­cuit.
En clau fes­tiva, per fer-ho a l’estiu a les pla­ces de poble, està molt bé. Però fer una com­pe­tició durant el curs és com­pli­cat, perquè els clubs són reti­cents a com­pa­gi­nar-ho amb el 5x5. Hem d’arri­bar a un punt en què els juga­dors del 3x3 siguin dife­rents dels del 5x5. Sense anar a la com­pa­ració, seria com el fut­bol sala res­pecte al fut­bol gran. El fet de ser olímpic ens aju­darà a con­so­li­dar-lo, perquè les fede­ra­ci­ons s’hi afe­gei­xen, però cos­tarà tirar-ho enda­vant.
Vostè que ha estat tants anys a la ter­ri­to­rial de Lleida, impres­si­o­nant l’ascens de l’Hio­pos Lleida!
Conec el ter­ri­tori i no és fàcil en una província amb molta extensió i pocs habi­tants. A veure si ho poden con­so­li­dar, s’ho merei­xen. És històric: tenim sis clubs de la FCBQ en l’ACB, una ter­cera part.
Hi ha boge­ria a Lleida!
El bàsquet té una força que no havia tin­gut mai. En clau ter­ri­to­rial, s’ha apos­tat pel bàsquet amb el Cadí la Seu i l’Hio­pos Lleida, i també un gran tre­ball a la base. Ha pas­sat de ser un esport més a ser l’esport majo­ri­tari. Tota la comarca se’n bene­fi­cia.
Nou for­mat de Lliga Cata­lana ABC, amb lli­gueta a Tar­ra­gona.
Era molt impor­tant la ter­ri­to­ri­a­lit­zació. Tar­ra­gona és la província més man­cada de bàsquet d’elit. Hi ha una ins­tal·lació excel·lent, gran relació amb el govern tar­ra­goní i tin­drem set par­tits de màxim nivell per poten­ciar l’esport al ter­ri­tori tar­ra­goní.
Quan veu­rem la selecció cata­lana?
Els anys en què no hi hagi euro­peu, mun­dial ni Jocs, volem que hi hagi par­tits de selecció. Dins el man­dat inten­ta­rem fer-ne un parell.
Pre­si­dent, i d’aquí a 4 anys... què?
Ara m’ho plan­tejo per fer el pro­grama i gau­dir. Si hagués de dir ara què faré d’aquí a qua­tre anys, diria que no repe­tiré.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)