Lliga femenina

Irati Etxarri

alera-pivot gernika

“D’allò dolent se n’aprèn”

“Dels últims partits, qui m’ha agradat més és Canella”, diu la navarresa, que diumenge torna a la que va ser casa seva dos anys

“M’hauria agradat quedar-me si les condicions haguessin estat les adequades”, reconeix

Les temporades són llargues i no trigaran a recuperar el seu ritme i la ratxa de victòries, perquè estan jugant molt bé
Els finals arriben i a vegades no perquè ho desitgis. Tampoc hi dono més voltes: hi he conegut gent meravellosa
No ens ha de fer por, el diàleg. Jo prenc partit disposada a debatre-ho. El problema és no tenir-ne, d’opinió

Irati Etxarri (1,85 m, 1998) visita diu­menge amb el Ger­nika l’Spar Girona, que la va fit­xar per dos anys quan ja havia estat esco­llida la millor juga­dora esta­tal de la lliga amb el Cadí; aquests dos anys van estar mar­cats per la frac­tura aguda al genoll esquerre que es va fer a València el febrer del 2023. El curs pas­sat rea­pa­rei­xia el 14 de gener i juga­ria 16 par­tits, fins als quarts de la copa (4:44 en la der­rota per 49-72, el 21 de març). Una lesió mus­cu­lar a la cama dreta i una recai­guda en el tram final de la tem­po­rada li impe­di­rien tor­nar.

Set­mana dife­rent, aquesta. Aca­ben de gua­nyar el Cadí a casa amb 10 punts i 12 rebots seus. Al Sedis s’hi va estar més...
Sí, al final són força els llocs espe­ci­als, sobre­tot per la gent que hi he dei­xat. Tots ho són al cap dels anys, i el Cadí va ser un lloc molt maco per a mi, i de fet fins a aquest any no hi havia tor­nat a jugar. Ara han vin­gut aquí i a Girona ho vaig viure, que vin­gues­sin de visi­tants. A cada lloc on vas dei­xes alguna cosa i sem­pre és espe­cial tor­nar-hi a jugar.
Estan 9-8 però a fora tant per­den de molt amb l’Estu­di­an­tes (74-55) com al revés a Gran Canària (56-85) quan venien de per­dre amb l’Uni i a Bada­lona...
L’equip està bé i on hem d’estar ara mateix: som un equip jove. I son coses que pas­sen, tens dies bons i dolents. L’Estu­di­an­tes ens va plan­te­jar el par­tit molt bé i nosal­tres tot i saber que ho farien així no vam saber reac­ci­o­nar-hi. L’altre dia a casa vam donar una imatge del tot dife­rent i estic con­tenta, amb la feina de l’equip. Ja som 11, podem fer entre­na­ments de qua­li­tat i en els últims estem molt bé.
A l’Uni el deu seguir, què li va sem­blar que fes­sin el seu millor inici? I que ara hagin aflui­xat?
Tenen juga­do­res de molta qua­li­tat i jun­ta­ment amb el nivell de Roberto com a entre­na­dor, no dub­tava que si feien una bona pre­tem­po­rada començarien tal com ho va fer. Les tem­po­ra­des són llar­gues i aquesta pujada del gener se’ls està fent una mica més dura del que espe­ra­ven, però estic segura que no tri­ga­ran a tor­nar a recu­pe­rar el seu ritme i la ratxa de victòries perquè estan jugant molt bé, la veri­tat.
Els per­ju­dica que tin­guin una set­mana neta? O se’ls pot girar en con­tra? Vostè ha jugat a Girona amb Euro­lliga i Euro­copa...
Cada cop que hi ha un canvi pot ser dife­rent, hi ha set­ma­nes que et van molt bé perquè el cos es recu­pera i no haver de viat­jar, estar una set­mana sen­cera al mateix lloc, com a juga­do­res ho agraïm molt. Però després és el que dius, talles el ritme, des­col·loques l’orga­nisme...
S’afronta dife­rent aquest par­tit sabent que després tenen els quarts de copa? O que­dant dos mesos no hi té res a veure?
No tin­dria sen­tit pen­sar-hi, no saps ni en qui­nes con­di­ci­ons et tro­baràs. El que fem és cen­trar-nos en aquest cap de set­mana, fer un bon par­tit, com­pe­tir bé i sor­tir con­ten­tes de Fon­ta­jau, ja sigui amb la victòria o sense.
Qui l’ha sorprès més, Chloe Bibby o Klara Lund­quist?
Totes dues tenen molta qua­li­tat, i de la Klara en sabia coses per en Ber­nat [Canut] i la Geo [Bahí]. M’ho deien, que era una crac. I s’ha de demos­trar i ho està fent, m’està agra­dant molt. Bibby també està fent mol­tes coses per a l’equip; i dels últims par­tits que he vist, real­ment qui m’ha agra­dat més és Cane­lla. Els dona els intan­gi­bles que un equip sem­pre neces­sita i sem­pre hi és per al que cal­gui.
Dels seus anys a Girona hi ha el punt d’inflexió indi­vi­dual, i també col·lec­tiu, tor­nant de la segona fines­tra FIBA del pri­mer any, que arri­ben líders a València, vostè es fa mal i comença la mala dinàmica de lesi­ons. Dece­buda? N’espe­rava més?
No, la veri­tat, no hi arri­bava amb cap altra expec­ta­tiva que la d’apren­dre’n, i això t’asse­guro que ho vaig fer. D’allò dolent és del que més se n’aprèn, i no et parlo de la lesió només, sinó totes les situ­a­ci­ons que vam haver de viure. Són dos anys molt impor­tants en la meva car­rera, pot­ser no pel que fa a l’estadística o els resul­tats, però molt impor­tants per a la Irati juga­dora i per­sona. N’he après molt, i m’hau­ria agra­dat que fos d’una altra manera, però els finals arri­ben i a vega­des no perquè ho desit­gis. Tam­poc hi dono més vol­tes: hi he cone­gut gent mera­ve­llosa, m’encanta la ciu­tat i sem­pre tindrà un espai dins meu.
Pel que va dir a Ins­ta­gram, inter­preto que vostè volia con­ti­nuar.
M’hau­ria agra­dat que­dar-me si les con­di­ci­ons hagues­sin estat les ade­qua­des per fer-ho.
Es parla de Fon­ta­jau, però d’afi­ci­ons n’hi ha arreu. Quina relació s’hi esta­bleix, jugant-hi?
En cada lloc on he estat hi ha hagut sem­pre una gran afició, amb l’Araski els pri­mers anys esta­ven molt entre­gats, a la Seu ni t’ho explico, a Girona els Giru­nins són una canya, i ara aquí també, estem for­mant una cosa molt maca. Va de bra­cet amb el que trans­met l’equip a la pista, i la gent s’hi enganxa. Tant nosal­tres com els clubs hi hem de parar més atenció, perquè a l’espec­ta­dor li agrada sen­tir-se part d’allò. A Girona era igual què passés, sem­pre hi eren, i recordo la copa a Huelva: ens eli­mi­nen i és un moment molt maco quan ens hi acos­tem i ens esti­ren a nosal­tres i al club. Sem­pre hi són.
Par­lem de per­ti­nen­ces. A Ger­nika van jugar amb una equi­pa­ment espe­cial con­tra el Casa­de­mont coin­ci­dint amb el dia en con­tra de la violència de gènere, i aquí a Girona tenim el Par­tit de Totes pel 8M. Se’n sent part?
En tot allò refe­rent a qüesti­ons soci­als, la visi­bi­li­tat és la base. I que n’hi donem nosal­tres ja fa que algú a casa seva es pugui pre­gun­tar per què, i s’afe­geixi a la lluita. Ho hau­ria de fer tot­hom.
Ha pres par­tit molts cops públi­ca­ment en temes soci­als com ara la invasió d’Israel a Gaza. El pro­blema és que ens pugui arri­bar a sor­pren­dre?
És una decisió de cadascú, i jo deci­deixo fer-ho perquè crec que s’hi ha de donar veu. I tam­poc ens ha de fer por, el diàleg. Jo, en el meu cas, prenc par­tit però estic dis­po­sada a deba­tre-ho amb qui no tin­gui la mateixa opinió que jo. Em defi­neixo però mai des d’un punt de vista radi­cal que no vul­gui sen­tir res més. Cal que cadascú tin­gui la seva, d’opinió; el pro­blema és no tenir-ne, i per això cal infor­mar-se. Hem de ser-ne res­pon­sa­bles, gene­rant fonts d’infor­mació fia­bles, poder-les con­tras­tar i estar oberts que qual­se­vol pugui pen­sar dife­rent de tu i con­tinuï sent lícit.
Vostè arriba a Girona des de la Seu i al cap d’un any ho fa Laura Peña, amb qui ja man­te­nia d’abans una gran amis­tat. El seu cas la toca de ben a prop. Com va viure i viu la seva sor­tida de l’esport pro­fes­si­o­nal?
Amb ale­gria, perquè és una cosa que ella desit­java. L’únic que vols d’algú que t’importa és que esti­gui bé, i ella ho va poder fer, va ser valenta i s’hi va atre­vir. I ho ha ges­ti­o­nat d’una manera mera­ve­llosa per com ho ha fet públic. N’estic feliç i com a bona amiga seva que soc, sí que sabia que alguna cosa pas­sava, però ella no va ser capaç de posar-hi nom fins que va pas­sar. I ja està: tots ho fem el millor que podem, la Laura ho va fer així. L’únic que ens queda a la gent que l’esti­mem és donar-li suport. Ella ho ha valo­rat molt, ho con­ti­nua fent i és el que l’ha impul­sat a tirar enda­vant. Amb el temps s’ha ado­nat que era la decisió cor­recta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)