ACB

El Madrid, el rival propici

Copa. Des del 1984, any d'inici del torneig ACB, el Barça i el Madrid s'han enfrontat en 16 ocasions, amb 14 triomfs blaugrana. Els dos clubs han guanyat 22 títols cadascun, i serà la 12a final entre ells

Mai ningú ha guanyat tres títols seguits en el format actual. El Barça podria ser avui el primer

No hi ha sorpreses en la copa. Per tercer any consecutiu, el Barça i el Madrid jugaran la final. Eren els dos caps de sèrie i han estat fins aquest punt de la temporada els dos millors equips. També ho són en la història de la competició, acumulant cadascun 22 títols. Avui es desfarà l'empat. Una igualada que també hi ha en els precedents entre tots dos jugats enguany, amb triomf blaugrana en la semifinal de la supercopa i una victòria dels madrilenys en el partit de fase regular.

D'efemèrides

L'enfrontament d'avui serà la dotzena final de copa que enfrontarà els dos equips, amb un balanç fins ara favorable al Barça per 7-4. Els precedents més recents són les dues últimes, acabades amb triomf blaugrana: 80-61 a Bilbao, fa dos anys i 60-68 a Madrid el passat. Si aquesta tarda es repeteix la història, el Barça reescriurà els llibres moderns del torneig, encadenant tres títols des que es disputa en el format actual (1984). Amb anterioritat, el fet s'havia donat en dues ocasions i s'havia allargat fins a sis títols: del 1970 al 1975 amb el Madrid de Ferrándiz i del 1978 al 1983, sis copes de color blaugrana. En finals entre tots dos, la darrera que va vèncer el Madrid va ser la del 1989, a la Corunya (85-81).

També va ser a la ciutat gallega on el Madrid va guanyar el seu últim títol de copa, el 1993 –74-71 contra la Penya–. Era el Madrid dels Sabonis, Antúnez, Biriukov, Santos, Romay i Pep Cargol. De fet, cap jugador de l'actual plantilla blanca ha guanyat mai el torneig llevat de Felipe Reyes, que va aixecar-lo el 2000 amb l'Estudiantes. Per a Pablo Laso també serà la seva primera final de copa com a entrenador. Acotant els enfrontaments entre tots dos en l'època ACB, i més enllà de finals, el balanç des del 1984 també és clarament favorable al Barça: 14-2. Els llibres estan del costat blaugrana, també les sensacions.

L'equip de Xavi Pascual s'ha plantat al darrer partit exhibint tot el seu arsenal. Va fer el que va voler contra l'Alacant, donant minuts a tots els seus homes i trencant el gel de la competició amb contundència. I ahir, en la semifinal, va desfer-se d'un magnífic Caja Laboral tornant a reblar el clau defensiu. Lorbek té el canell finíssim, i Sada, Fran i N'Dong protegeixen el conjunt. Tant, que l'equip pot permetre's vèncer en un partit ajustat i sense retorn en un dia desencertat de Navarro (0/9). Per contra, el Madrid va passar-ho malament contra el Fuenlabrada i ahir contra el Banca Cívica.

FA MOLTS ANYS

El Madrid no guanya la copa des del 1993, a la Corunya, contra la Penya (74-71)

DOMINI CULER

En les onze finals jugades fins ara entre tots dos, el Barça s'ha imposat en set

Xavi Pascual pot ser el primer

El tècnic blaugrana podria, en cas que el seu equip guanyi aquesta tarda, ser el primer entrenador que obté tres copes ACB de manera consecutiva. El de Gavà està igualat fins ara amb Lolo Sainz (1985 i 1986) i Aíto García Reneses (1987 i 1988) amb els dos títols encadenats els dos últims anys. Quant als jugadors, si el Barça aixeca el títol significarà la sisena copa per a Navarro –el jugador en actiu que més en té–, la cinquena per a Fran, la quarta per a Pete Mickeal, la tercera per a Sada, Lorbek i Ndong, i la segona per a Ingles i Perovic. Per a Rabaseda, Marcelinho, CJ Wallace i Eidson seria el seu primer títol. Igualment, un cop acabi la fase final d'enguany, Juan Carlos Navarro serà el jugador amb més partits de copa disputats (31), superant Rafa Jofresa (29).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)