Espanyol

Unes muntanyes russes

L’Espanyol ha passat de celebrar la tornada a Europa a tastar la cua de la lliga en un mateix any

Amb la destitució de Machín, han passat quatre entrenadors diferents per la banqueta blanc-i-blava

De l’esclat de joia al mes de maig quan es va cer­ti­fi­car la tor­nada de l’enti­tat a Europa, a aca­bar l’any com a cuer de la lliga. L’any 2019 ha por­tat l’afició de l’Espa­nyol a unes mun­ta­nyes rus­ses emo­ci­o­nals difícils de dige­rir cau­sa­des pels millors i pit­jors resul­tats de l’equip en un mateix any natu­ral i també per la iden­ti­fi­cació de l’afició amb uns refe­rents en el ter­reny de joc que, de cop i volta, van mar­xar.

No les tenia totes l’Espa­nyol de Rubi quan va començar el 2019. El con­junt blanc-i-blau va tocar fons en la lliga al mes de gener quan va ingres­sar en la quin­zena posició, a dos punts dels llocs de des­cens. L’equip, a més, era eli­mi­nat en la copa pel Betis. Però con­tra pronòstic, l’eli­mi­nació va ser­vir a l’equip per alli­be­rar-se i a par­tir d’aquí va començar una ratxa que només va atu­rar el final de lliga: set victòries (tres de les quals con­se­cu­ti­ves al mes de maig), vuit empats i només dues der­ro­tes van dei­xar l’equip en posi­ci­ons d’Europa Lea­gue en fina­lit­zar el cam­pi­o­nat. En els últims 17 par­tits del curs, només el Barça, el València i l’Atlético van sumar més punts que l’Espa­nyol (29, igual que el Madrid). La invasió de camp de l’afició en el dar­rer par­tit del curs con­tra la Real Soci­e­dad (2-0) tenia tot el sig­ni­fi­cat del món: l’enti­tat tor­nava a pas­se­jar el nom per Europa dotze anys després.

La cara B de l’èxit va arri­bar a l’estiu quan Rubi, l’artífex a les ban­que­tes, va mar­xar al Betis atret pels cants de sirena del con­junt andalús. L’acom­pa­nya­ria unes set­ma­nes després Borja Igle­sias; gran ídol de l’afició jun­ta­ment amb Mario Her­moso, que va dei­xar l’equip per mar­xar a l’Atlético. L’Espa­nyol s’havia de refer de la pèrdua del seu esque­let que li va gene­rar prop 50 mili­ons d’euros en tras­pas­sos i ho va fer sense rein­ver­tir-ho ja que les altes van sumar només 18,5 mili­ons d’euros. A la ban­queta, la direcció espor­tiva va deci­dir con­fiar en un home de la casa: David Gallego, que arri­bava amb la garan­tia de bons resul­tats amb el filial. L’entre­na­dor de Súria havia acon­se­guit la quarta millor clas­si­fi­cació històrica del filial (cin­quena posició) i la millor des de l’any 2001 a segona B.

Europa

El repte per al tècnic era gegant ja que havia de fer fun­ci­o­nar un equip orfe de les estre­lles del curs ante­rior i, a més, dis­pu­tant tres com­pe­ti­ci­ons. A Europa, de fet, se’n va sor­tir. L’equip va acon­se­guir la clas­si­fi­cació per a la fase regu­lar de l’Europa Lea­gue. A la lliga, en canvi, tot al con­trari. Els mals resul­tats es van aca­bar empor­tant Gallego, que va sumar una sèrie de cinc punts en vuit par­tits.

La direcció espor­tiva va con­fiar el relleu a Pablo Machín, que va con­ti­nuar amb la mateixa empremta que Gallego. L’exen­tre­na­dor del Girona va inten­tar revo­lu­ci­o­nar l’equip vari­ant el dibuix amb el seu pre­di­lecte 3-5-2 però els resul­tats no van can­viar: excel·lència a Europa, on l’equip es va clas­si­fi­car per a les eli­mi­natòries com a pri­mer de grup, però un des­as­tre en la lliga. La der­rota con­tra el Leganés, un rival directe per a la sal­vació (la setena en deu par­tits en la lliga amb el sorià a la ban­queta), va posar fi a la tra­jectòria de l’entre­na­dor a la ban­queta blanc-i-blava i va pro­vo­car el ter­cer nome­na­ment d’un tècnic a l’RCDE Sta­dium: Abe­lardo coman­darà l’equip el 2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)