Esport i política

GERARD FIGUERAS

SECRETARI GENERAL DE L’ESPORT I L’ACTIVITAT FÍSICA

“Els Jocs es mantenen en l’acord de govern”

“M’he barallat amb companys de govern per defensar que l’esport no era una font de contagi”

“Han estat anys convulsos però, pel que conec, el govern tindrà més recursos per destinar a l’esport”

Gerard Figueras (Vilanova i la Geltrú, 1982) ha estat el secretari general de l’Esport aquests darrers cinc anys. Abans (2013) havia exercit de director del Consell de l’Esport. Deixarà el càrrec pels nous acords de govern en què ERC es quedarà Presidència i, per tant, la política esportiva.

Nou anys al govern i es pot dir que gairebé tots convulsos.
Entro el 2013 amb l’Ivan Tibau i l’endemà mateix comuniquem a les federacions una retallada enorme. Després, ja com a secretari, vaig viure el referèndum, el 155, els canvis de govern i, finalment, la pandèmia.
I ara que ve la calma ho ha de deixar...
El que compta és que les coses canviaran encara que no ho gestioni jo. Es preveu una legislatura més tranquil·la des del punt de vista polític i millor des del punt de vista econòmic, i ja tocava.
Aquest últim any ha estat enmig del foc encreuat entre Salut, el Procicat i el sector.
Hi ha hagut situacions molt incòmodes perquè des del primer dia vaig tenir clar que m’havia de posar al costat del sector de l’esport encara que això suposés topades amb companys de govern. Hi ha hagut situacions bel·ligerants en termes polítics en què em tocava convèncer els que havien de prendre les decisions que prenien resolucions mal encaminades. Al final s’ha imposat la realitat. La pràctica esportiva és segura, no és font de contagis i hem pogut tornar a una situació d’una certa normalitat.
La pressió i les crítiques han estat constants, des de la UFEC fins als clubs amateurs.
Sí, i això ens ha ajudat. Una de les coses positives que ens deixa aquesta crisi és que l’esport s’ha mobilitzat i ha pres consciència que és un sector. Durant les llargues setmanes de tancament els servidors públics també van entendre que l’activitat física era vital i d’aquí va venir el debat sobre les franges horàries per sortir i fer esport. La rellevància que ha pres l’activitat física dins la societat és una cosa que ja no té marxa enrere.
Ha esmentat la UFEC que en el nou acord de govern no hi ha algunes reivindicacions compartides amb altres moviments esportius. No hi ha conselleria d’Esports i la dotació pressupostària tampoc arribarà a l’1 per cent.
Són reivindicacions que comparteixo i crec que ho fem el 99 per cent de la gent de l’esport. I vull ser optimista en la part dels recursos i pel que em consta en l’acord de govern hi ha una voluntat de millorar aquests pressupostos tan justos dels últims deu anys.
De la seva “obra” de govern, amb què es queda?
En diré dues. Ara la dimensió de la secretaria es visualitza en el canvi de nomenclatura, afegint també “activitat física”. Això no és només un canvi de nom. L’esport no és només fer política per als 600.000 federats, per exemple, sinó per a tota la població. És un salt de qualitat. L’altre tema és la feina que hem fet per tirar endavant la candidatura dels Jocs del 2030. Me’n sento orgullós i responsable.
Què farà el nou govern amb la candidatura?
Un dels quatre grans eixos de l’acord, en el qual he pogut participar, és que la candidatura va endavant, entesa com un projecte de vertebració territorial en el qual s’haurà de consultar els ciutadans dels Pirineus.
Quin és el pas següent?
Formalitzar la candidatura davant del COI. Ara soc al despatx i tinc davant una pila de dossiers. Tota la feina tècnica està feta i això ha de permetre que políticament el president de la Generalitat, el president del COE i el d’Aragó diguin “som-hi”.
Sol passar en tots els sectors, però tothom ha trobat escassos els ajuts aquest any.
Entre tots han sumat 40 milions d’euros, que és gairebé la meitat del pressupost que té Esports, i el 2021 hem pagat les llicències esportives de les federacions i els consells.
Se’ls ha acusat de prioritzar les empreses de fitnes?
No podíem discriminar entre els gestors de les instal·lacions perquè tothom va haver d’abaixar la persiana, tant si era un privat com un club. Hi ha hagut molts ajuts destinats només a federacions i n’hi haurà ara més per a clubs esportius d’elit que no són gestors d’instal·lacions i que han sortit perjudicats per l’absència de públic, com ara l’Uni Girona o el Baxi Manresa, per citar dos casos.
Al cap d’un any com resumeix la magnitud de la tragèdia?
El sector ha resistit fins i tot per sobre de les expectatives, però si tornéssim a tenir un episodi de tancament d’entitats d’aquí a uns mesos podria ser letal. Creuem els dits ja que sembla que la vacuna va bé.
La Champions femenina del Barça és una mostra d’aquesta resistència?
En aquests nou anys de dificultats no hem volgut tallar mai cap convocatòria específica per a l’esport femení. Hi ha hagut altres èxits d’esportistes i clubs femenins, però el del Barça, pel que significa el club i l’esport, és la cirera del pastís. Fa molts anys que fem feina de formigueta.
Falta molt encara, em temo.
Per exemple, en la llei de l’esport vam fer un plantejament no coincident amb la UFEC i que s’haurà de posar sobre la taula, que és la discriminació positiva en les juntes dels clubs esportius. Hi ha coses que semblen impossibles però que es poden fer. Hem fet canvis legislatius que haurien trigat molt més gràcies a la pandèmia. Ara els clubs es poden governar telemàticament.
On es veu en el futur?
La militància amb el país la seguiré tenint sigui fent política activa o no fent-la i m’agradaria tenir un peu posat també en l’àmbit de l’esport.
Algun consell per al seu successor?
D’entrada, que estigui tranquil perquè el nostre equip ho té tot preparat per fer un traspàs com cal i estaré a la seva disposició el temps que calgui. El secret perquè això funcioni és la dedicació i estar al servei dels clubs i les entitats. Per més hores que hi posis, sempre descobreixes coses que no coneixies de l’esport. T’hi has de submergir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)