Esport i política

ANNA CAULA

SECRETÀRIA GENERAL DE L’ESPORT I L’ACTIVITAT FÍSICA

“Generar referents femenins és clau”

“L’esport és una eina vital amb molt recorregut que treballa a favor de l’educació, la salut, la cohesió social i la integració”

“En l’esport femení, la visibilitat és el primer objectiu. És molt difícil voler assemblar-te a allò que desconeixes”

La dicotomia sobre si hem d’invertir en la base o en grans esdeveniments no té sentit. Tot es retroalimenta
Hem de treure l’autoestima i fer-nos valer, perquè aquest teixit esportiu nostre no hi és a cap altra part. És model d’èxit
Hem millorat la ‘ley del deporte’ amb esmenes. És més completa i moderna per la mirada posada des de Catalunya
Quan hi ha inversió econòmica, les dones sobresurten i rendeixen més. Hem avançat però calen polítiques actives
Sabem, també per experiència pròpia, que la gestió de la crisi energètica és dura. Hem intentat facilitar l’accés als ajuts
Catalunya és àmplia i plural i hem de fer que passin coses a tots els territoris, que cadascú tingui un segell propi
Estic gaudint moltíssim del que estic fent. En un futur, però, no descarto tornar a les banquetes

La pri­mera pro­ta­go­nista del 2023 a L’Espor­tiu és la secretària gene­ral de l’Esport i l’Acti­vi­tat Física. Anna Caula repassa les línies del govern en matèria espor­tiva, deta­lla les pri­o­ri­tats i posa en relleu l’esport com a eina ver­te­bra­dora de la soci­e­tat.

La ‘ley del deporte’ es va apro­var amb la incor­po­ració d’algu­nes esme­nes. Com la valora?
Era una llei una mica deli­cada, una pro­posta que ens trobàvem a sobre la taula pre­sen­tada pel PSC-PSOE, que per nosal­tres era recen­tra­lit­za­dora i molt peri­llosa, tant perquè era una amenaça a les com­petències que tenim en l’àmbit d’Esta­tut dele­ga­des com perquè hi havia un punt molt perillós cap a les fede­ra­ci­ons cata­la­nes. S’havia de vet­llar perquè tot això es cor­regís per pre­ser­var l’esport català. Hem d’enten­dre que l’esport català és un tre­sor que també s’ha de valo­rar a escala esta­tal. Tenim un per­cen­tatge de repre­sen­tació espor­tiva molt alt, i això és perquè tenim un sis­tema espor­tiu que crec que és únic i que s’ha de pre­ser­var. Hem de treure l’auto­es­tima i fer-nos valer, perquè aquest tei­xit nos­tre no hi és a cap altra part. És un model d’èxit. Estem con­tents amb la ley del deporte sobre­tot perquè l’hem millo­rat en molts àmbits. Hi va haver esme­nes més con­tro­ver­ti­des que vam acon­se­guir que s’apro­ves­sin, per blin­dar les fede­ra­ci­ons cata­la­nes, i també se n’han inclòs per a la igual­tat i sos­te­ni­bi­li­tat. És una llei més com­pleta, moderna i trans­for­ma­dora per la mirada que se li ha ins­tau­rat des de Cata­lu­nya.
La UFEC va ser con­tun­dent dema­nant la impli­cació urgent de Pere Ara­gonès per parar els peus a la llei. Es van sen­tir inter­pel·lats?
És una feina de llarg recor­re­gut. Aques­tes nego­ci­a­ci­ons no són mai d’un dia per l’altre. Feia molt temps que se’n par­lava. Al Congrés també hi havia mol­tes esme­nes. Aquest era l’esprint final de les nego­ci­a­ci­ons.
Els va sor­pren­dre el crit d’alerta de la UFEC?
Nosal­tres havíem de tenir molt clar el paper que podíem jugar en una llei espa­nyola que fa arri­bar al Congrés el PSOE i el PSC. Enteníem que el focus era a Madrid. Nosal­tres defen­sem les com­petències de Cata­lu­nya.
Aspi­ren a tenir reco­nei­xe­ments inter­na­ci­o­nals de més selec­ci­ons?
Aquesta anàlisi ha de ser poste­rior, un cop apro­vada la llei. Aquesta és una esmena con­creta i ho hau­rem d’ana­lit­zar tot. Ja teníem selec­ci­ons reco­ne­gu­des i el que hem de fer és blin­dar que els drets que tenim no retro­ce­dei­xin.
I de noves? Per arre­la­ment o per haver cons­tituït abans la fede­ració cata­lana?
Tenim diver­sos casos d’aquests i també pre­ce­dents. No és res que hagi nas­cut ara, però és veri­tat que s’expli­cita en una llei, i hem de vet­llar perquè aques­tes pos­si­bi­li­tats no siguin coar­ta­des.
La Fede­ració Cata­lana d’Auto­mo­bi­lisme patia molt per la quota d’inte­gració, tot i haver-se entès teòrica­ment amb el CSD. Què va pas­sar?
L’altre dia ens vam tro­bar amb els pre­si­dents de les fede­ra­ci­ons i un dels més con­tents era el d’auto­mo­bi­lisme. Perquè a la llei hi ha un arti­cle que solu­ci­ona la pro­blemàtica de la quota d’inte­gració. Tot el tre­ball que s’havia fet té la cul­mi­nació amb aquesta esmena, que s’ha pre­sen­tat des dels par­tits que donen suport al govern, en aquest cas ERC, i que pro­te­girà les fede­ra­ci­ons. Al final, és un tre­ball en equip. Els del món de l’esport ho tenim inse­rit. És qüestió de tre­ba­llar de manera col·labo­ra­tiva per pro­te­gir el nos­tre sis­tema espor­tiu.
Quina relació tenen amb la UFEC?
Molt bé. Tenim molt bona relació amb tots els agents de l’àmbit espor­tiu. No hi ha una altra manera de tre­ba­llar. La UFEC cul­mina una piràmide. Tenim espor­tis­tes, clubs i fede­ra­ci­ons, que con­for­men la UFEC. És un esce­nari molt i molt potent. Tenim 71 fede­ra­ci­ons, 750.000 fit­xes fede­ra­des i 12.000 enti­tats espor­ti­ves. És una de les potes pri­o­ritàries de l’esport, i per tant ha de ser una relació fluida. Hem estat pio­ners en pro­jec­tes col·labo­ra­tius com ara la Fira de l’Esport i la Set­mana Cata­lana de l’Esport, una altra manera d’enri­quir el nos­tre tei­xit.
A Cata­lu­nya també s’hau­ria d’apro­var una llei de l’esport. En quin estadi està?
És un tràmit par­la­men­tari legis­la­tiu. Va entrar com una ILP, pro­mo­guda des del món fede­ra­tiu, i ara segueix el camí legis­la­tiu que per­toca.
Va per llarg?
Són tem­pos par­la­men­ta­ris. No saps mai quin ritme pot tenir.
Apos­ta­ria per una con­se­lle­ria pròpia d’esports?
Aposto per un país i un govern que posin l’esport al cen­tre, que sigui un pilar de país. L’esport té llin­dars, i per això és a Pre­sidència, en molts depar­ta­ments i àmbits. L’esport tre­ba­lla a favor de l’edu­cació, la salut, la cohesió social, la inte­gració. És un motor econòmic. Cata­lu­nya cada vegada té un segell més propi de turisme espor­tiu, d’oci salu­da­ble. L’esport ver­te­bra comu­ni­tat, per­met trans­me­tre valors expor­ta­bles a qual­se­vol àmbit. Amb tots aquests eixos, és pos­si­ble que tin­gui totes les carac­terísti­ques per poder estar al cap­da­vant d’una con­se­lle­ria.
S’hi hau­rien d’inver­tir més diners, per tot el que ver­te­bra?
Aquesta és la gran lluita. L’esport pot ser l’eina que et faci­liti tre­ba­llar en qual­se­vol espai. Quan pen­sem en abs­tracte: què podríem cons­truir per tre­ba­llar amb relació a la cohesió, la salut men­tal, amb un ele­ment que ens apropés a tot­hom? Hi ha una res­posta. Aquesta eina és l’esport. I l’hem d’incul­car. Si la covid ha dei­xat alguna cosa posi­tiva, podria ser aquesta. Tots vam des­co­brir en aque­lla època que l’acti­vi­tat física és no només salut física sinó també emo­ci­o­nal, i que és soci­a­bi­li­tat. I això ens per­met sen­tir-nos més bé. Això va arri­bar per que­dar-se. No és com aquells desit­jos de Cap d’Any. Les dades ens ho estan dient. Mol­tes fede­ra­ci­ons estan per sobre les dades del 2019, tren­cant sos­tres i rècords. Això és molt bo. I hi ha mol­tes acti­vi­tats i molta soli­da­ri­tat al vol­tant de l’esport. No només són els par­tits del cap de set­mana. Si suméssim tota l’acti­vi­tat física, podríem dir que cada set­mana tres o qua­tre mili­ons de per­so­nes fan esport. És una mirada molt àmplia i sobre­tot és una mirada d’edu­cació de 360 graus. I, ara que molts estu­dis diuen que els apre­nen­tat­ges lli­gats a l’emoció per­sis­tei­xen, l’eina vital que aporta els dos ves­sants és l’esport. I aquí tenim molt recor­re­gut.
També deu haver arri­bat per que­dar-se l’aposta ferma de l’esport femení. És una pri­o­ri­tat gai­rebé per­so­nal?
Sí. Aquí s’hi ajunta també que soc la segona secretària gene­ral de l’Esport, que també dona mos­tra de per què cal aquest impuls. M’agrada expres­sar-ho amb la frase que diu que allò que no és ano­me­nat no exis­teix. És un reflex del que havia pas­sat fins ara amb l’esport femení. Per mi és un punt de rebel·lia, perquè sem­bla que l’esport femení faci dos anys que hagi arri­bat, pel boom sobre­tot del Barça femení. El pri­mer objec­tiu el té clar tot­hom: visi­bi­li­tat i gene­rar refe­rents. És molt difícil voler assem­blar-te a allò que des­co­nei­xes. Com un infant s’apropa a un ima­gi­nari que no sap ni que exis­teix? Sent entre­na­dora de l’Uni Girona, em va venir una mare i em va dir: “Gràcies a vosal­tres, la meva filla ha des­co­bert que pot ser la pro­ta­go­nista de la pista cen­tral de Fon­ta­jau.” A mi em va fer refle­xi­o­nar. Nor­mal­ment els pro­ta­go­nis­tes són ells, i de tant en tant hem de veure que som nosal­tres. Crec que aquí hem estat pio­ners amb acci­ons potents com ara l’Entre totes, tot, que vam fer a Tar­ra­gona. El fet de reconèixer-te, de veure que hi ha molta potència, és molt bo. Ha arri­bat un moment en què no dema­nem permís. El 8-M va can­viar una mica les coses. Ens per­toca ser-hi, volem els espais, el dret a la igual­tat d’opor­tu­ni­tats. Queda marge per recórrer però ens hi anem acos­tant.
Tenen algun repte pen­dent en aquest sen­tit?
Del 2 al 5 de gener, fem a l’INEFC l’espai lúdic, la fira Entre totes, joc, un espai pio­ner. Lúdic, amb repre­sen­tació de tots els equips feme­nins de pri­mer nivell. Tots els estímuls són de refe­rents feme­nins, que això no ha pas­sat mai. A par­tir de jugar, des­co­bri­rem una rea­li­tat que pro­ba­ble­ment des­co­nei­xem. Quan conei­xes una rea­li­tat, l’esti­mes, et sedu­eix, tens ganes de repro­duir-la.
Suposo que li devia sem­blar impres­si­o­nant veure el Sant Jordi ple en un par­tit de pàdel femení amb una cata­lana a la pista, Ari Sánchez, en la semi­fi­nal del Mas­ter Final, en què es va batre el rècord d’assistència en un par­tit d’aquest esport amb 12.141 espec­ta­dors.
Va d’acord amb l’estruc­tura d’acom­pa­nya­ment amb què es pot dotar un esport. I en posaré un exem­ple. En La nit d’Alèxia, que va eme­tre TV3, s’esmen­tava els 30 espor­tis­tes que més diners gua­nyen i crec que hi havia dues dones, dues ten­nis­tes. Això no és cap casu­a­li­tat. Són cir­cuits en què tant la com­pe­tició mas­cu­lina com la feme­nina tenen el mateix acom­pa­nya­ment econòmic. En pàdel està pas­sant el mateix. Quan en una com­pe­tició hi ha pre­mis simi­lars en dones i homes, hi ha evidència fins i tot científica que això fun­ci­o­narà. Quan s’inver­teix, els èxits són més ràpids, mirem-ho també amb els Jocs Olímpics i el CAR de Sant Cugat. Quan hi ha inversió econòmica, les dones sobre­sur­ten i ren­dei­xen més. Cada vegada que apos­tem en aquest àmbit, hi ha reper­cussió. El Barça femení de fut­bol és també una aposta econòmica i a par­tir d’aquí arri­ben els èxits. L’Uni Girona, un altre model d’èxit que omple un pavelló amb 5.000 espec­ta­dors, no deixa de ser una aposta amb un bon pres­su­post al dar­rere. Quan par­lem de bons pres­su­pos­tos en femení, no obs­tant això, si els com­pa­rem amb el mas­culí, veiem que elles per­ce­ben només un 50 o 40% del que per­ce­ben ells. Quan es pot fer el pas al pro­fes­si­o­na­lisme entès com que tu et pots dedi­car a entre­nar-te, dedi­car temps a pre­pa­rar-te ade­qua­da­ment... Això és el que ha d’anar can­vi­ant. Una altra de les apos­tes fer­mes de la secre­ta­ria és mul­ti­pli­car per qua­tre els ajuts a l’esport femení per fer un impuls. A més, teníem clar que havíem d’ampliar els bene­fi­ci­a­ris. Fins ara eren només els equips d’elit esta­tal i ara ho obrim als del segon nivell esta­tal. Perquè hem de dotar d’estruc­tura la segona uni­tat, perquè, si la segona pres­si­ona, la pri­mera també puja. Un altre dels aspec­tes era dotar les ban­que­tes d’esport femení de la mateixa estruc­tura que les de mas­culí. No pot ser mirar la ban­queta mas­cu­lina i veure-hi un segon entre­na­dor, equip mèdic i fisi­o­te­ra­peuta i que en la feme­nina no hi siguin. Això és dis­cri­mi­nació i no és tre­ba­llar en les matei­xes con­di­ci­ons. Hem avançat molt, perquè real­ment hem fet molts pas­sos enda­vant, però estem en un moment en què calen polítiques acti­ves, potents i inno­va­dors, que són les que inten­tem posar en fun­ci­o­na­ment. Encara ens queda l’impuls final perquè hi hagi igual­tat.
També hi ha con­tribuït l’empo­de­ra­ment de les dones que s’han fet sen­tir.
A mi m’agrada expli­car el con­cepte d’esport cir­cu­lar. Res no és una solució màgica, sinó que una cosa retro­a­li­menta l’altra. Ara estre­na­rem un pro­grama a TV3 en què elles seran les pro­ta­go­nis­tes i es veu­ran els seus orígens espor­tius. Torna a ser el mateix. Si tu tens una refe­rent, vol dir que mol­tes nenes s’hi emmi­ra­llen i hi ha molta base de nenes. I, si tens molta base, arri­barà un moment en què seran bones i t’exi­gi­ran una mica més d’acom­pa­nya­ment per com­pe­tir. Per tant, tot això al final es retro­a­li­menta. Per mi és tren­car aquells debats estèrils sobre si hem d’inver­tir en esport de base o en grans esde­ve­ni­ments. Crec que és una dico­to­mia que no té cap sen­tit, sinó que una cosa porta a l’altra. De tant en tant, has de fer un gran esde­ve­ni­ment, que, per mi, és com la festa major. Cada poble o cada ciu­tat arriba un moment en què té la seva. És un dia en què et poses de llarg, t’enga­la­nes i apro­pes a casa teva els refe­rents. Després d’un gran esde­ve­ni­ment, sem­pre hi ha un tras­bals. Recordo que quan anava a jugar un cam­pi­o­nat d’Europa, quan tor­nava a casa havia incor­po­rat d’alguna manera una sèrie d’apre­nen­tat­ges i aquests apre­nen­tat­ges quan tor­nes a casa es fil­tren en xarxa en el teu entorn. Ens anem retro­a­li­men­tant els uns als altres.
Els clubs venien de la pandèmia més o menys superada i ara també es veuen afec­tats per la crisi energètica. Com se’ls pot aju­dar?
És un moment molt com­pli­cat perquè hem anat enca­de­nant una pro­blemàtica rere l’altra. La Gene­ra­li­tat ha inten­tat ser recep­tiva i acom­pa­nyar el sec­tor, sobre­tot perquè hi ha clubs d’entre 50 i 100 anys que han d’aguan­tar una infra­es­truc­tura forta. Per acom­pa­nyar el sec­tor, hem fet un ajut de 10,2 mili­ons per acom­pa­nyar els ges­tors espor­tius. També hem inten­tat faci­li­tar l’accés als ajuts, que venen del Depar­ta­ment d’Empresa i d’Esports. Per donar cober­tura i aju­dar o pal·liar en el pos­si­ble el tema dels cos­tos energètics. Sabem que els clubs que ges­ti­o­nen pis­ci­nes cober­tes viuen un moment molt i molt com­pli­cat. I ho sabem també per experiència pròpia perquè la secre­ta­ria és res­pon­sa­ble del CAR de Sant Cugat i de la residència Blume i hi expe­ri­men­tem en pròpia pell i som cons­ci­ents que és un moment com­pli­cat. També en l’àmbit de govern amb aque­lles aju­des més glo­bals en l’àmbit de sos­te­ni­bi­li­tat. Acom­pa­nyem també els clubs perquè la tran­sició cap a models de menys des­pesa energètica també hi sigui.
Quan va a veure l’Spar Girona, te el xip d’entre­na­dora encara?
Sí, i m’explico. Quan ha estat la teva pro­fessió, el pri­mer any que vaig dei­xar de ser entre­na­dora, em cos­tava molt dis­fru­tar veient els par­tits i dis­fru­tar el món de l’esport perquè el meu cer­vell anava a 200 per hora ana­lit­zant situ­a­ci­ons tàcti­ques, una rere l’altra. Se m’havia desen­vo­lu­pat una ment analítica. I ara crec que he entrat en una fase com més equi­li­brada. D’una banda, dis­fru­tes de la part tècnica i, d’una altra banda, he recu­pe­rat el pler de dis­fru­tar veient un par­tit com un gran esde­ve­ni­ment espor­tiu. Ara m’ho estic pas­sant molt bé.
Sent la mateixa pressió que tenia a la ban­queta com a secretària de l’Esport?
És dife­rent, sobre­tot per la imme­di­a­tesa. Quan aca­bes un par­tit l’ana­lit­zes i de seguida en tens un altre al cap de pocs dies i has de moti­var l’equip. Et tor­nes a posar a prova la set­mana següent. En les ins­ti­tu­ci­ons, el tempo va d’una altra manera i costa d’assi­mi­lar, si hem de ser sin­cers. Però crec que va bé que la gent de l’esport ocupi aquests càrrecs. La gent externa que hi acce­deix ajuda a obser­var-ho dife­rent i, mol­tes de les pro­blemàtiques que qual­se­vol enti­tat ens plan­teja, es pot dir que les has vis­cut en pròpia pell. Et faci­lita situar-te més fàcil­ment en el paper de l’altre i conèixer les eines de l’admi­nis­tració i posar-les al ser­vei d’aquest tei­xit tan ric que tenim a l’esport català de la manera més eficaç pos­si­ble.
Es veu tor­nant a fer d’entre­na­dora?
Doncs diria que sí, el que no sé és quan. Crec que els parènte­sis de des­can­sar d’un àmbit van molt bé. Però també hi ha les ganes de tor­nar a posar a prova tot allò que et passa pel cap i dis­fru­tar. De fet, és un pri­vi­legi estar al cap­da­vant d’equips com ara els que tenim a Girona, en aquests cas. No ho des­carto i tam­poc cal que sigui al màxim nivell. Quan he entre­nat equips de base també m’ho he pas­sat molt bé. També és cert que en aquesta vida he après a no dir “mai més, això no ho faré”. També deia que a mi la política em podia sem­blar una mica llu­nyana, i mira.
Ara té en el seu càrrec les bran­ques de política i esport. Pre­veu­ria tenir altres res­pon­sa­bi­li­tats polítiques?
Estic dis­fru­tant moltíssim del que estic fent. El càrrec em per­met des­ple­gar les dues ànimes. Des que he entrat en el món de la política, he tret tots aquests adjec­tius nega­tius que hi ha al vol­tant de la política. És necessària i ens con­di­ci­ona molt més del que ens pen­sem. Jo crec en una política digna, en una manera d’estar al ser­vei de la gent, de cons­truir. Per mi és una extensió del fet d’haver cres­cut en un esport col·lec­tiu en què aprens que tu, sense l’altre, no pots fer res. Tu has d’aju­dar el col·lec­tiu i després el col·lec­tiu t’aju­darà a tu. Des d’aquesta mirada es poden fer mol­tes coses des de les ins­ti­tu­ci­ons. Estic encan­tada en l’àmbit en què estic perquè em per­met tre­ba­llar amb recur­sos i tenir la pos­si­bi­li­tat de tenir un pacte amb un sec­tor que crec que és una eina clau i vital i que pot gene­rar un bé social.
Com està la pos­si­bi­li­tat que Bar­ce­lona sigui seu del mun­dial d’atle­tisme?
Crec que s’està plan­te­jant en l’àmbit con­sis­to­rial. Bar­ce­lona té el segell d’haver sigut la seu de grans esde­ve­ni­ments mun­di­als i li queda aquesta peça perquè mai no ha sigut la seu d’un mun­dial d’atle­tisme. Des d’Esports Cata­lu­nya, el suport de la Gene­ra­li­tat serà en tot allò que ser­veixi d’estímul per fer créixer i enri­quir el nos­tre tei­xit. En pro­jec­tes tan ambi­ci­o­sos hi ha d’haver la com­pli­ci­tat de mol­tes ins­ti­tu­ci­ons, i en última instància hi ha les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals.
La SGEAF donat suport al WTA 125 del Reus Mon­te­rols i ara el país en tindrà dos de la cate­go­ria jun­ta­ment amb el Sol­gi­ronès de la Bis­bal d’Empordà. Un pas enda­vant...
És una altra de les línies que hem tin­gut molt clares. Hem hagut d’empen­tar l’esport femení. Hem donat suport al pri­mer equip del Dakar 100% femení en tota la seva estruc­tura; també hem donat suport al tor­neig de golf Open Ladies Ter­ra­mar i al Massi Tac­tic de ciclisme femení, l’únic equip català en la UCI. Igual­ment, es va donar suport al mun­dial d’hand­bol de Gra­no­llers i al mun­dial d’hoquei herba de Ter­rassa. Es tracta que els grans esde­ve­ni­ments també tin­guin noms i cognoms feme­nins. Teníem un tor­neig de ten­nis de referència en mas­culí i ens per­to­cava tenir tor­ne­jos de referència en femení i hem tre­ba­llat amb la fede­ració cata­lana perquè sigui així i amb una visió ter­ri­to­ri­a­lit­zada. Cata­lu­nya és àmplia i plu­ral i hem de fer que pas­sin coses a tots els ter­ri­to­ris, que cadascú tin­gui un segell propi com tenim refe­ren­ci­a­des algu­nes ciu­tats. L’hand­bol, a Gra­no­llers; el bàsquet mas­culí, a Bada­lona; el bàsquet femení, a Girona; el water­polo, a Saba­dell o Mataró... Aquesta és la riquesa de país i cobreix un ampli ter­ri­tori.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)