Esport i política

‘Jugo com una nena!’, nou projecte innovador del Govern amb l’esport femení al centre

L’exposició ha estat un èxit de visitants, amb més de 51.000 persones, ha reivindicat l’esport femení i ha obert noves mirades

La consellera Vilagrà assegura que “cal apostar per l’esport femení i potenciar els drets de les dones”
“L’esport femení interessa i aquest canvi està arribant a persones de totes les edats”, diu Anna Caula

Empo­de­rar les noies, gene­rar noves refe­rents, ampliar la mirada sobre l’esport, donar visi­bi­li­tat a l’esport femení i apos­tar per un esport sense pre­ju­di­cis i sense este­re­o­tips. Amb aquests objec­tius ambi­ci­o­sos inau­gu­rava el Govern de la Gene­ra­li­tat l’expo­sició ’Jugo com una nena!’, al Palau Robert, el pas­sat 6 de juliol, una mos­tra que ha aju­dat a can­viar para­dig­mes i ima­gi­na­ris en tot el que envolta el binomi dona i esport.

Que 51.453 per­so­nes hagin visi­tat l’expo­sició fins al 25 de setem­bre és un èxit d’assistència molt relle­vant. Amb una mit­jana diària de 627 per­so­nes (18.824 de mit­jana cada mes) ha estat una de les mos­tres recents més visi­ta­des al Palau Robert, cosa que evi­den­cia que “l’esport femení interessa, alguna cosa està can­vi­ant i aquest canvi està arri­bant a per­so­nes de totes les edats”, asse­gura Anna Caula, secretària gene­ral de l’Esport i de l’Acti­vi­tat Física.

I és que aquesta experiència expo­si­tiva sobre l’esport femení, que com­bi­nava divul­gació i diversió, ha aco­llit tota mena de públic: famílies joves amb els seus fills i filles, però també mol­tes visi­tes en grup de clubs espor­tius, casals d’estiu, colles d’ami­gues i amics, esco­les i ins­ti­tuts, que han fet seus els espais de l’expo­sició i han jugat a les seves ins­tal·laci­ons.

Un dels objec­tius de l’expo­sició, impul­sada per Esport­cat con­jun­ta­ment amb el Palau Robert, era que un comen­tari històrica­ment uti­lit­zat de manera pejo­ra­tiva, es girés i s’alcés com un lema d’orgull: Jugo com una nena!. Tan­ca­des ja les por­tes de la mos­tra, Anna Caula creu que el pro­jecte ha con­tribuït a crear aquest sen­ti­ment d’orgull i mol­tes per­so­nes hau­ran des­co­bert que “jugant com una nena pots arri­bar a ser la millor del món, pots gua­nyar mol­tes meda­lles i, el més impor­tant, pas­sar-t’ho bé amb el que més t’agrada”.

Diri­gida prin­ci­pal­ment -però no només-a nenes i nens de 6 a 14 anys i comis­sa­ri­ada per la peri­o­dista Laia Tudel, Jugo com una nena! s’ha con­ver­tit en un gran èxit de públic i en espai pri­vi­le­giat de debat. No en va, diver­sos mit­jans de comu­ni­cació han emès alguns dels seus pro­gra­mes des de les matei­xes sales expo­si­ti­ves o hi han fet con­ne­xi­ons i repor­tat­ges, apro­fi­tant el ressò de la mos­tra per refle­xi­o­nar sobre la situ­ació actual de l’esport femení i els rep­tes de futur.

Jugo com una nena! és un exem­ple més dels pro­jec­tes que està impul­sant el Govern per poten­ciar l’esport femení en “la legis­la­tura de l’esport femení”. La con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, ho emfa­sit­zava així durant la inau­gu­ració de l’expo­sició: “Ara més que mai, cal apos­tar per l’esport femení i poten­ciar els drets de les dones”.

La mos­tra ha posat a l’abast del gran públic algu­nes dades sobre la presència de les noies a l’esport català fede­rat (175.130 llicències feme­ni­nes per les 462.555 d’homes), de les dones en jun­tes direc­ti­ves de fede­ra­ci­ons (només 8 pre­si­den­tes de 72 fede­ra­ci­ons) i clubs, i el per­cen­tatge de noies que estu­dien el Grau en Ciències de l’Acti­vi­tat Física i l’Esport (2 de cada 10). Xifres que mos­tren les grans diferències entre l’esport mas­culí i el femení. El públic també ha pogut com­pro­var la ’cursa d’obs­ta­cles’, amb bar­re­res, que es tro­ben les dones que volen fer-se camí en l’esport: els insults i els este­re­o­tips que escol­ten les espor­tis­tes, la gran diferència sala­rial res­pecte els nois, la poca presència feme­nina a les ins­ti­tu­ci­ons o la reper­cussió i trac­ta­ment de l’esport femení als mit­jans de comu­ni­cació, que mol­tes vega­des és minsa.

Mos­trar els refe­rents feme­nins

“Escol­tar-nos, veure’ns i visi­bi­lit­zar-nos és una tasca que hem de seguir fent i remar per igua­lar con­di­ci­ons”, exposa Anna Caula. “Sem­pre hi hem estat, tot i que no se’ns veia. Des de l’opti­misme, l’empenta i l’ener­gia pro­jec­tem que l’esport cal que agafi embran­zida en femení”, con­clou.

La mos­tra també pre­te­nia mos­trar i acos­tar a la ciu­ta­da­nia les grans refe­rents de l’esport femení català, des d’un ves­sant lúdic. Així, seguint les referències de tres cracs de l’esport català, nenes i nens podien jugar a bàsquet amb la Laia Palau; rodar amb la Patrícia Ortega, ciclista de l’equip Massi-Tac­tic, o mar­car un gol com la Maica García, water­po­lista del CN Saba­dell. Final­ment, en l’última sala de l’espai, es reproduïa una habi­tació d’una ado­les­cent amb pòsters d’espor­tis­tes o el pal­marès de l’esport català femení d’aquest segle, un ampli llis­tat de títols indi­vi­du­als i col·lec­tius que pres­ti­gien Cata­lu­nya com a país espor­tiu, tal com ho fan els grans èxits de l’esport mas­culí del país.

Més informació:
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.