Esport i política

Catalunya, pionera en els estudis sobre la mort sobtada a l’esport

En una jornada amb experts en cardiologia i esport, Esportcat presenta els resultats d’un estudi fet amb metges forenses i el SEM

La intel·ligència artificial permetrà obtenir dades diferents i fer estimacions molt més precises
Aleix Villatoro: “Catalunya és un país esportiu i país de referència en medicina esportiva”

Quan par­lem de mort sob­tada rela­ci­o­nada amb l’esport sovint sal­ten totes les alar­mes, ja que sem­pre és una noti­cia trista i amb un gran impacte mediàtic que genera mol­tes incer­te­ses i, a la vegada, mol­tes qüesti­ons de difícil res­posta. La Uni­tat d’Esport i Salut del Con­sell Català de l’Esport (CCE) -dins l’uni­vers Esport­cat-Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya-, pro­mou des de fa molts anys la salut mit­jançant la pres­cripció de l’acti­vi­tat física i impulsa la pràctica espor­tiva fede­rada, par­tint sem­pre d’uns pro­to­cols de revi­si­ons medico-espor­ti­ves amb l’objec­tiu de mini­mit­zar els ris­cos car­di­o­vas­cu­lars per, entre d’altres objec­tius, pre­ve­nir la mort sob­tada.

Amb la volun­tat d’apor­tar més llum sobre aquest tema, el CCE va orga­nit­zar una jor­nada a la seu d’Esplu­gues de Llo­bre­gat per pre­sen­tar els resul­tats de ’L’estudi regis­tre de la mort sob­tada rela­ci­o­nada amb l’esport a Cata­lu­nya’, tre­ball deri­vat del con­veni de col·labo­ració entre el mateix CCE, l’Ins­ti­tut de Medi­cina Legal i Ciències Foren­ses de Cata­lu­nya (IMLCFC) i el Ser­vei d’Emergències Mèdiques (SEM).

Durant la tro­bada, que va aple­gar experts en car­di­o­lo­gia i medi­cina de l’esport, es va posar en valor el fet que Cata­lu­nya és pio­nera en aquest tipus d’estu­dis, ja que és l’única comu­ni­tat esta­tal que tre­ba­lla coor­di­na­da­ment amb els met­ges foren­ses i el SEM. L’objec­tiu és crear un gran regis­tre de dades sobre la mort sob­tada rela­ci­o­nada amb l’esport al nos­tre ter­ri­tori per tenir més conei­xe­ments epi­de­miològics a par­tir dels quals es podrà apro­fun­dir més en la pre­venció, així com tenir un conei­xe­ment real de l’abast de la pro­blemàtica a Cata­lu­nya. La prin­ci­pal tasca dels cen­tres de medi­cina de l’esport és l’excel·lència en la revisió mèdica-espor­tiva (el que es coneix com a scre­e­ning pre par­ti­ci­pa­tiu) per auto­rit­zar la pràctica espor­tiva i pre­ve­nir ris­cos car­di­o­vas­cu­lars. Per això, és cab­dal dis­po­sar de totes les dades pos­si­bles per mini­mit­zar els ris­cos.

Seguint en aquesta línia, el cap de la Uni­tat d’Esport i Salut del CCE, el Dr. Daniel Bro­tons, explica que “amb la intro­ducció de la intel·ligència arti­fi­cial es podran aga­far mol­tes altres dades de les que ja es dis­po­sen en la història clínica electrònica per rea­lit­zar esti­ma­ci­ons molt més pre­ci­ses, com, per exem­ple, saber els nivells de con­ta­mi­nació, les hores físiques d’entre­na­ment, aspec­tes rela­ci­o­nats amb la salut men­tal, etc., inves­ti­ga­ci­ons que des del SEM ja s’han posa’t en marxa. És a dir, es valo­ra­ran altres vari­a­bles, a part de l’aspecte car­di­o­vas­cu­lar, per tal de per­so­na­lit­zar amb més efec­ti­vi­tat i fer una esti­mació més pre­cisa del risc de mort sob­tada.

Així mateix, el Dr. Bro­tons creu de vital importància “seguir inci­dint en la neces­si­tat que tots i cadas­cun dels equi­pa­ments espor­tius del país dis­po­sin de des­fi­bril·ladors i de gent for­mada que els sàpiga uti­lit­zar. Aquest fac­tor ja millora la taxa de super­vivència perquè la pri­mera actu­ació que es fa sobre la per­sona afec­tada és molt més dili­gent. En aquests casos, el temps és un fac­tor clau”.

La Covid-19 no genera més casos de mort sobtada

Una de les dades que es va mostrar als assistents de la jornada és l’anàlisi que es va fer abans i després de la pandèmia sobre la mort sobtada relacionada amb l’esport. Contràriament al que s’afirmava, els resultats van mostrar que no es van produir canvis en les causes de mort sobtada relacionades amb l’esport. També es va observar que, després del confinament, es van recollir menys incidències de mort sobtada en zones rurals i més intents de reanimació cardiopulmonar.

Així mateix, la jornada també va servir per fer una actualització en cardiologia esportiva, ja que es van tractar i debatre aspectes com les proves mèdiques que s’han de fer, el maneig de les arítmies, l’ús de les proves d’imatges i de l’screening pre participatiu, entre d’altres.

Durant la cloenda, el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, va afirmar que “som un país esportiu: parlem d’esportistes, de la pràctica esportiva, però això també queda plasmat en sessions com la que hem fet a les nostres instal·lacions”. “Catalunya és país esportiu i país de referència en medicina esportiva. Seguim impulsant projectes dia a dia sobre recerca, innovació... amb l’objectiu de seguir sent pioners”, va concloure Villatoro.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.