Esport i política

Esportcat reforça l’aposta per la carrera dual dels esportistes del CAR de Sant Cugat

A través del projecte CAR’Speakers, reben una formació específica que els acosta al món de l’empresa i els prepara pel futur fora de la competició

L’esportista rep acompanyament per desenvolupar la carrera laboral quan abandoni l’esport d’elit
Esportistes olímpics i paralímpics inspiren a les empreses exposant el camí que els ha dut cap a l’èxit

El CAR de Sant Cugat, una de les potes de l’univers Esportcat al costat del Consell Català de l’Esport i l’INEFC, és la punta de la piràmide de la tecnificació i l’alt rendiment al país en el marc del programa ARC. El centre acull les grans figures de casa nostra en unes instal·lacions que els ofereix les millors condicions d’entrenament i acompanyament amb l’objectiu que puguin assolir els reptes en l’alt nivell, però també una formació integral.

Els 6 milions en beques que el Govern destina als esportistes del CAR -274 becats de 21 federacions- els ajuden en el seu progrés competitiu, cosa que els permet fer ús de les instal·lacions i gaudir d’allotjament i manutenció, serveis de ciències, medicina i tecnologia (fisioteràpia, fisiologia i nutrició, preparació física, psicologia, investigació, tecnologia i biomecànica). Alhora, també reben suport per reforçar la seva carrera dual, una via per preparar el seu futur un cop deixin l’esport d’elit acostant-los al món empresarial i a la integració laboral.

Una de les eines en aquest acompanyament per desenvolupar la carrera de l’esportista fora dels terrenys de joc és el programa CAR’Speakers. Una iniciativa que identifica i trasllada els models d’èxit de treball de l’esport d’alt rendiment a l’empresa, amb experiències reals i recents de més de 50 esportistes i exesportistes d’elit, en actiu o retirats.

Aquest projecte, impulsat pel CAR de Sant Cugat, a través del Departament d’Atenció a l’Esportista (DAE) i el suport d’Esportcat-Generalitat de Catalunya, es consolida any rere any. Des del DAE s’acompanya l’esportista, formant-lo tres vegades l’any sota la tutela del psicòleg esportiu Pep Marí per a la millora de les seves competències comunicatives, amb la idea de proporcionar instruments i materials que els ajudin a portar a terme les ponències que fan a les empreses, les quals poden ser presencials, per vídeo conferència o a través d’un webinar.

D’aquesta manera, els i les esportistes d’elit que s’entrenen habitualment al CAR comparteixen i difonen els valors i les eines necessàries per aconseguir l’excel·lència en un entorn competitiu orientat en la consecució de resultats. Una vintena d’empreses han confiat fins ara en el CAR’Speakers.

I és que el paral·lelisme entre esport i empresa permet associar dos mons en els quals l’alt rendiment té una sèrie de competències que els empresaris valoren en els treballadors. La finalitat del CAR’Speakers és inspirar i emocionar directius, comandaments intermedis, equips de vendes, institucions i universitats a través de les vivències vitals i úniques dels esportistes en l’alt rendiment “per guiar-los al graó més alt del podi, a la vegada que aprenen a comunicar i a generar marca personal, representant, a més, la marca CAR”, destaca Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física. En paral·lel, “estem donant una formació integral als nostres esportistes”, afegeix.

Els esportistes ponents, de modalitats com natació artística, taekwondo, hoquei sobre herba, atletisme, natació, tennis taula, waterpolo o vela, aporten exemples en primera persona, comparteixen models de lideratge, de gestió d’objectius i valors, com el treball en equip, que són vàlids per al dia a dia de les empreses. A més, transmeten un estil de vida on la passió, la dedicació i la superació d’obstacles són imprescindibles per a la consecució dels seus objectius.

Coneixem nous esportistes durant les formacions i escoltem les seves històries i punts de vista. Gràcies a les xerrades, sorgeixen oportunitats laborals i és un aprenentatge continu, ja que en cada activitat s’obra una porta a fer noves amistats i, per tant, descobrir noves realitats
Carla Casals
exnedadora paralímpica, ara dedicada a la comunicació, la formació i el coaching
El projecte m’aporta molts coneixements i eines sobre com comunicar davant d’un públic. En una xerrada sobre el recorregut des del moment pre Covid-19 fins als Jocs Olímpics de Tòquio, vaig poder mostrar el poder i la força que té la unió d’un equip, treballant amb gran il·lusió per a un objectiu comú
Berta Farreras
nedadora de la selecció de natació artística
Més informació:

Quins temes demanen més les empreses?

La gestió del canvi i de conflictes.

La gestió emocional del lideratge.

La superació dels límits.

La salut i el benestar.

La motivació.

El treball en equip.

La resiliència.

A tots aquests factors multiplicadors d’èxit, s’afegeix la visió estratègica, l’alta eficiència, el treball per objectius i les experiències vitals de cada esportista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.