Esport i política

Berni Álvarez anuncia un pla de xoc per infraestructures

Política esportiva. Impulsar una nova llei de l’esport, promoure l’accés de les dones a la pràctica esportiva i la integració del món sanitari a l’equació, altres eixos de la nova conselleria

El nou con­se­ller d’Esports, Berni Álva­rez, va recal­car ahir en la comissió d’Esports del Par­la­ment de Cata­lu­nya l’orgull de ser el pri­mer nome­nat en el càrrec i, alhora, la res­pon­sa­bi­li­tat que això li suposa, en una com­pa­rei­xença en què va expo­sar les línies mes­tres del seu pro­grama, amb una nova llei de l’esport en l’horitzó que aixo­plu­gui les polítiques d’actu­ació, la pro­moció de la igual­tat de gènere i un nou pla de xoc d’infra­es­truc­tu­res com a eixos bàsics. “Ens tro­bem amb un dèficit, amb mol­tes cons­truc­ci­ons dels anys vui­tanta obso­le­tes. Això reque­reix una inversió urgent.” El con­se­ller no va fer cap referència explícita a les selec­ci­ons cata­la­nes. En el torn de paraula, la dipu­tada de Junts Montse Ortiz li va fer una pre­gunta retòrica: “Ens hem de creure que un govern de vocació espa­nyo­lista pro­mourà el reco­nei­xe­ment de les selec­ci­ons espor­ti­ves cata­la­nes?”

Álva­rez va fer d’entrada una decla­ració de prin­ci­pis: “El tre­ball en equip és impres­cin­di­ble perquè l’engra­natge fun­ci­oni cor­rec­ta­ment, per això tre­ba­lla­rem braç a braç amb aquesta comissió i segur que ens tro­ba­rem.” Álva­rez va posar èmfasi en la neces­si­tat de faci­li­tar l’accés a l’esport i als càrrecs espor­tius a les dones, que ara repre­sen­ten un 27,6% de les llicències. La pro­moció de la igual­tat de gènere en l’esport és una pri­o­ri­tat, amb l’objec­tiu de garan­tir que totes les dones i nenes puguin acce­dir a la pràctica espor­tiva en igual­tat de con­di­ci­ons i ocu­par llocs de res­pon­sa­bi­li­tat. Cata­lu­nya, va recor­dar, és líder a l’Estat en llicències amb 687.000, amb dades del 2023, i més de 21.000 clubs. En aquest sen­tit i fent referència a l’esport recre­a­tiu que es prac­tica fora de recin­tes espor­tius, va avançar que es farà un estudi sobre hàbits espor­tius.

La recepta espor­tiva

A més a més, va expli­car que es vol inte­grar l’esport al sis­tema sani­tari a través dels cen­tres d’atenció primària perquè els met­ges facin pres­cripció. El pro­grama es bateja amb el nom de la recepta espor­tiva. “Els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris no només pres­criu­ran medi­ca­ments, sinó també exer­cici físic com a part del trac­ta­ment de diver­ses malal­ties, des de la hiper­tensió fins a la reducció de l’estrès i l’ansi­e­tat.”

Llei de l’esport

Sigui com vul­gui, va advo­car per esta­blir un nou marc d’actu­ació ela­bo­rant una nova llei de l’esport que subs­ti­tu­eixi la que hi ha vigent des de l’any 2000. “La llei de l’esport ja no reflec­teix ade­qua­da­ment la rea­li­tat del sec­tor. El pri­mer pas fona­men­tal és l’apro­vació d’una nova llei de l’esport i l’acti­vi­tat física que tin­gui en compte no només la pràctica espor­tiva fede­rada, sinó també l’esport de base, el turisme espor­tiu –en aquest sen­tit, es con­ti­nuarà poten­ci­ant, amb esde­ve­ni­ments inter­na­ci­o­nals–, l’esport recre­a­tiu i l’acti­vi­tat física com a ele­ment essen­cial per a la salut”, va tras­lla­dar a la comissió. Un altre dels propòsits quant al marc legal és una aposta per una nova llei de mece­natge.

A més, va avançar l’encàrrec d’un nou estudi sobre el pes econòmic de l’esport a Cata­lu­nya, ja que l’ante­rior és del 2013, i va pro­cla­mar: “El turisme espor­tiu és una de les nos­tres for­ta­le­ses.” Tot seguit, va deta­llar altres objec­tius, com ara agi­lit­zar els tràmits admi­nis­tra­tius esta­blint una col·labo­ració més estreta entre clubs, ajun­ta­ments, fede­ra­ci­ons i altres agents per opti­mit­zar els recur­sos, i millo­rar els pro­ces­sos admi­nis­tra­tius; l’Esport 360: una aposta per les polítiques inclu­si­ves que fomen­tin l’accés a l’esport al llarg de tot el cicle de vida. Això pre­veu pro­gra­mes per a infants, adults i per­so­nes grans, així com ini­ci­a­ti­ves que faci­li­tin la pràctica espor­tiva per a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat, i reforçar el paper de l’esport com a motor econòmic i turístic.

EL PROTAGONISTA

Tenim dèficit d’infraestructures amb moltes construccions obsoletes. Això requereix una inversió urgent
La llei de l’esport ja no reflecteix adequadament la realitat del sector. El primer pas és l’aprovació d’una nova llei
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)