1a divisió

El retorn del futbol

Els ‘Pactes de Viana’, acord a tres bandes entre el CSD, la RFEF i la Lliga, obren la porta a reprendre les lligues professionals, tot i que es farà sense públic a les grades

Fa moltes setmanes que s’especula sobre el retorn de la lliga. Els diversos directius i estaments del futbol han anat llançant dates que s’han evaporat pel camí a la mateixa velocitat que unes gominoles en una festa d’aniversari infantil. És el que té fer pronòstics en plena pandèmia, que t’hi acabes enganxant els dits, la llengua i quelcom més. Totes les perspectives de retorn han quedat en un simple foc d’encenalls. Una cacofonia encara més surrealista per les guerres entre la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la Lliga, encapçalades per Luis Rubiales i Javier Tebas, respectivament. Cadascú ha anat fent la guerra pel seu compte i estomacant-se dialècticament. L’únic jutge veritable i qui té la clau de volta del retorn al futbol és el govern. Fins ara, l’administració estatal s’havia mogut amb certa distància i sense ganes de dibuixar cap escenari concret. Una mesura profilàctica amb el nombre de morts i una corba d’infectats que no s’aturava.

‘Pactes de Viana’

En la sisena setmana de l’estat d’alarma tot sembla relaxar-se i és el moment de veure gestos per a la desescalada. Aquí sembla que hi entrarà el futbol i el tret de sortida es va donar ahir. La presidenta del Consell Superior d’Esports (CSD), Irene Lozano, es va reunir amb el president de la Lliga, Javier Tebas, i el de la RFEF, Luis Rubiales. Una trobada per segellar la unitat del futbol estatal (com a mínim durant el temps que duri la pandèmia) i llançar un missatge unívoc. Tot ja estava pactat des de dissabte però ha vist la llum amb el nom dels Pactes de Viana. Tots tres organismes han segellat el retorn als entrenaments del futbol professional, supeditat a l’evolució de la pandèmia del coronavirus i a les decisions que adopti el Ministeri de Sanitat, i per tant, se seguiran tots els protocols de salut i de seguretat existents. D’aquesta manera es fa un pas decisiu en el full de ruta per al retorn del futbol i, a més, el govern ha aconseguit crear un fons de deu milions d’euros que es destinaran a ajudar els esportistes més vulnerables i que sortiran del repartiment dels drets de televisió. En aquest acord també es convida altres entitats, com ara l’Associació de Futbolistes (AFE), a sumar esforços. A més, en el rerefons de tot això, el govern vol impulsar la reputació d’Espanya com a país d’esport segur i tenint com a horitzó clar la candidatura de Portugal i Espanya per al mundial de futbol de l’any 2030. En tot cas, de moment, cal deixar clar que cap dels agents preveu un futbol amb aficionats als estadis. Serà una tornada descafeïnada, amb les grades buides i els televisors encesos.

Protocol i calendari

El retorn del futbol sembla que, ara sí, va de debò, però les incerteses encara pesen més que els dubtes tot i tenir papers i acords segellats amb el govern espanyol. El més interessat en la tornada del futbol professional a primera i segona divisió és Javier Tebas. El jerarca de la patronal ha mogut cel i terra per consumar les jornades de lliga que falten per concloure els campionats professionals per evitar un forat econòmic més gran en els comptes de resultats i cobrar, de manera íntegra, els drets audiovisuals. Ara cal seduir els futbolistes i no tenir cap problema sanitari. Per això, ara tots els moviments de la Lliga se centren a establir uns protocols sanitaris estrictes. La Lliga ja té tancat un acord amb clíniques privades per fer tests regulars a jugadors a partir de la setmana del 27 d’abril. La previsió inicial és començar a entrenar el 4 o l’11 de maig. En primer lloc, es durien a terme alguns entrenaments individuals la setmana del dilluns 4 de maig, confiant que el govern vagi obrint la mà a la pràctica de l’esport per a la ciutadania; posteriorment, entrenaments en petits grups, i per rematar-ho, els col·lectius, en què participaria tot l’equip. Serien quinze els dies d’entrenaments previs abans de tornar a competir, sempre que es garantís la seguretat de jugadors, tècnics, empleats i familiars. El que més amoïna els jugadors és la darrera fase de retorn a l’activitat. “Amb l’objectiu de crear un espai al màxim d’aïllat i controlat, es recomana als clubs optar per concentracions a les ciutats esportives o hotels d’ús exclusiu per part del club”, explica el document de la Lliga, que també parla dels trasllats per grups, si no hi ha una ciutat esportiva adequada, habitacions individuals i la prohibició de fer reunions en espais tancats.

La represa de la lliga serà al juny; com a molt d’hora, el 6 de juny o bé, a tot estirar, el 28 de juny. La intenció és acabar les onze jornades de primera abans de l’agost. És a dir, jugar les jornades cada tres dies per acabar els campionats de primera divisió el 31 de juliol i disputar la Champions i la lliga Europa a l’agost.

El perill d’un contagi

Tot i que la Lliga insisteix en el mateix protocol que si hi ha un infectat se l’aïllaria a ell però no la resta de l’equip, a ningú se li escapa que un rebrot de la pandèmia ho paralitzaria tot amb el risc d’haver de suspendre definitivament la temporada i no saber quan començaria la següent. “Si hi hagués un contagi, s’hauria de donar per acabada la temporada”, recordava el vicepresident de l’Espanyol, Carlos García Pont, en una entrevista recent a aquest diari. I és que aquest és el gran perill que existeix i el que més amoïna, no només els clubs sinó principalment els futbolistes, que no acaben de veure clar el protocol de la Lliga ni de quina manera podran agafar una bona forma física per afrontar onze partits de lliga en un mes de competició esportiva.

El Girona s’ha d’adaptar

Sense ciutat esportiva pròpia, el Girona ha de buscar solucions per adequar-se als protocols. El club havia trobat un bon remei per al treball del primer equip a La Vinya, el centre d’entrenament construït des de zero al PGA de Caldes. Amb dos camps i mig i una zona de vestidors, gimnàs i despatxos, l’activitat diària de la plantilla estava ben coberta, amb l’afegit del lloguer d’un altre edifici del complex (la Casa Club) per fer-hi plegats els esmorzars i els dinars. A La Vinya, però, no queden totes les necessitats cobertes, per l’exigent protocol que la Lliga té redactat.

‘PACTES DE VIANA’

El retorn als entrenaments està supeditat a l’evolució de la pandèmia

ENTRENAMENTS

Inici, la primera quinzena de maig. La Lliga ja té a punt un protocol per evitar contagis

REPRESA DE LA LLIGA

La represa serà al juny; com a molt d’hora, el 6 de juny, i com a molt tard el 28

Ceferin: “Hi ha opcions per completar els campionats”

El president de la UEFA, Aleksander Ceferin, s’ha sumat al corrent d’esperança de veure, de nou, el futbol als estadis. Això sí, el jerarca deixa clar que, de moment, no serà amb aficionats a les grades. “Al principi només veurem el futbol per la televisió, però és millor que no fer-ho. Les mesures seran per a un temps limitat i tornarem a la normalitat, amb estadis plens”, deia el mandatari en una entrevista al rotatiu italià ‘Corriere della Sera’. En aquest sentit, Ceferin es mostrava esperançat d’acabar les lligues i evitar un sotrac econòmic: “És aviat per dir que no podem acabar la temporada. L’impacte seria terrible per a clubs i lligues.” Tot i això, hi afegia: “Hem de respectar les autoritats i esperar el permís per tornar a jugar.” D’altra banda, Ceferin és conscient que el més important és la salut dels futbolistes. “La prioritat és la salut dels aficionats, jugadors i directius. Soc optimista i crec que hi ha opcions que ens permeten reprendre i completar els campionats”, deia, i reiterava que no es farà amb públic: “Pot ser que ho fem sense espectadors, però l’important és jugar. En temps difícils, la gent veurà normal que només es puguin veure per televisió.” El jerarca esmentava la necessitat d’aplicar mesures sanitàries estrictes als clubs de futbol. “Les autoritats només permetran començar de nou si aquestes mesures es prenen de manera eficient”, deia Ceferin, que ja ha traçat diversos protocols amb les lligues i federacions europees per consensuar una operació homogènia en l’àmbit continental.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)