1a divisió

Retorn amb seny

Experts en preparació física i psicologia esportiva alerten de les dificultats que podria suposar escurçar l’adaptació del futbolista a l’activitat

Quan Javier Tebas posa l’accent en la milionària xifra (1.000 milions d’euros) en pèrdues que suposaria no reiniciar el campionat, quan el govern espanyol fa esforços perquè les parts confrontades s’entenguin, quan el sindicat de jugadors fa propostes de mínims o quan la FEF encara les redueix més, la idea és clara: hi ha pressa perquè el futbol professional torni a arrencar. Mentre el món de l’esport mira cap a les conseqüències econòmiques, la ciència de l’esport alerta dels perills que suposa escurçar la tornada a la feina dels esportistes: la manca de preparació pot incidir en l’espectacle i els resultats.

El millor escenari per a la patronal és que la competició es pugui reprendre a finals de maig. La Lliga té a sobre de la taula altres propostes, la més tardana de les quals arriba a finals de juny. No reprendre la competició és impensable per als dirigents. “Amb aquestes dates òbviament hi ha temps per començar a entrenar novament respectant el protocol de represa de l’activitat que vam dissenyar a la Lliga. Tot i així, primer hem de veure què passa durant el mes d’abril. Per al final de temporada no volem anar més enllà del mes d’agost”, va explicar el president de la Lliga, Javier Tebas.

L’esmentat protocol dissenyat per la Lliga estableix que la primera setmana hi haurà entrenaments individuals; la segona, treballs de camp amb tres futbolistes; la tercera, grups de vuit, i la quarta, tota la plantilla. Aquesta última fase constarà de només quinze dies, amb una concentració de les plantilles. Les pautes establertes per la Lliga poden quedar modificades per dues variables: en primer lloc, el vistiplau per part de les autoritats sanitàries del govern estatal (la intenció de la patronal és que els clubs s’entrenin la primera setmana de maig) i, en segon lloc, les presses que tingui la competició per retornar.

Els experts

“Sabem que la ciència i els estudis científics diuen que en les primeres dues o tres setmanes d’inactivitat ja hi ha una pèrdua de forma física substancial”, afirma Jordi Abella, preparador físic en el futbol professional actualment sense equip i professor de ciències de l’activitat física i l’esport a la Universitat Rovira i Virgili. “La pretemporada hauria de durar com a mínim la meitat del temps que s’ha estat aturat”, assenyala. Si la pretemporada torna a principis de maig, l’activitat esportiva haurà quedat aturada dos mesos, aproximadament. “La teoria ens diu que en un període de 15-20 dies es poden aconseguir nivells gairebé màxims de consum d’oxigen. És a dir, en l’aspecte aeròbic es pot arribar a un nivell acceptable”, explica Pol Fosch, expreparador físic de l’Auckland City i especialista readaptador de jugadors lesionats. “El problema en els esports intermitents, asimètrics i de canvis de direcció a velocitats altes com el futbol és diferent. Requereix una adaptació per a la qual, per fer les coses bé i amb seguretat, es necessiten cinc o sis setmanes”, hi afegeix. Tot el que no sigui això, coincideixen els experts, es traduiria en un risc alt de lesió.

Els futbolistes també necessitaran una adaptació psicològica en un esport molt marcat per la socioafectivitat. “Amb això que ens està passant ens costarà retornar a la normalitat d’abans”, explica Delfí Vives, psicòleg d’equips i esportistes professionals. “Dit això, els esportistes d’alt rendiment tenen una capacitat de resiliència superior a la de la gent normal. Estan acostumats a afrontar adversitats i haver de refer-se ràpidament”, assenyala.

La tornada a la competició, a més, no serà progressiva sinó que hi haurà competició, com a mínim, cada cinc dies amb grans nivells d’intensitat i estrès, ja que es tracta del final de temporada. “Els equips que ara gestionin millor la situació sortiran amb avantatge quan s’acabi el confinament. S’ha d’aconseguir el nivell òptim d’activació”, admet Vives. “En un calendari més congestionat, els equips que estan més acostumats a tenir aquesta activitat tan seguida tindran més avantatge”, diu Abella. “Les plantilles llargues estaran en millor situació. Aquelles que puguin acumular 60 o 70 minuts cada partit i jugar amb els onzes i els canvis. Això faria que els jugadors no rebessin estímuls tan agressius i que, per tant, disminuís el risc de lesió”, explica Fosch.

Individual

Tots els experts coincideixen en l’atenció a l’individu. “Cal cuidar la persona en si. És el més important. Qui ho hagi fet i s’hagi cuidat ho tindrà més fàcil”, indica Fosch. “En aquest moment l’entrenador ha de buscar el costat més humà de l’esportista, tenir en compte la família i les seves inquietuds”, explica Vives. “Als esportistes professionals potser se’ls hauria permès entrenar-se de manera individualitzada o per parelles quan es va recuperar l’activitat de professions no essencials com passa en altres països”, conclou Abella.

LES REACCIONS

En un calendari congestionat, els equips més acostumats a tenir una activitat seguida tindran més avantatge
Les plantilles llargues estaran en millor situació. Poder fer rotacions disminueix riscos
Pol Fosch
preparador i readaptador
Els tècnics hauran de parar atenció a la gestió anímica dels jugadors per la pandèmia
L’escenari ideal és que la preparació abans de jugar sigui de quatre a sis setmanes
Frase
Nom i Cognom
CÀRREC

ATENCIÓ

La competició es reprendrà en un format comprimit i amb molt per jugar-se
Frase
Nom i Cognom
CÀRREC
Frase
Nom i Cognom
CÀRREC

RESOLUCIÓ

Els descansos i l’atenció personalitzada, clau per pujar el rendiment

PSICOLÒGIC

Frase
Nom i Cognom
CÀRREC

FÍSIC

Els esportistes d’alt rendiment tenen una capacitat de resiliència superior habitual
Delfí Vives
psicòleg esportiu
Frase
Nom i Cognom
CÀRREC
El futbol requereix una adaptació per a la qual, per fer les coses bé i amb seguretat, es necessiten 5 o 6 setmanes de preparació
L’entrenador ha de buscar el costat més humà de l’esportista, tenir en compte família i les seves inquietuds personals
La pretemporada hauria de durar com a mínim la meitat del temps que s’ha estat aturat
Jordi Abella
preparador físic
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)