1a divisió

Mesures de contenció

El comitè executiu de la UEFA preveu per primera vegada l’opció que no es puguin acabar les lligues i insta les federacions a explorar alternatives

Es volen acabar els campionats com sigui i es parla de possibles ‘play-offs’

El comitè executiu de la UEFA es va reunir ahir per establir les regles definitives quant a la metodologia i les pautes que han de seguir les diferents lligues que estan sota el seu paraigua. La premissa més important és que insta totes les lligues europees a concloure els campionats. L’organisme així ho argumenta per decidir quins equips podran participar en les competicions continentals de la temporada que ve. No obstant això, la necessitat d’acabar les lligues pot topar, de manera directa, amb la legislació de cada estat, que està per sobre dels dictàmens de la UEFA. El comitè executiu de l’organisme europeu sap que hi ha dificultats clares per completar els tornejos estatals, com per exemple ja han anunciat Bèlgica, Escòcia i Holanda. Això ha posat sobre la taula la possibilitat que les diferents lligues no es puguin acabar amb normalitat. Fins ara, el màxim organisme continental ha evitat, en tot moment, parlar d’aquesta possibilitat. Però l’evolució de la pandèmia és incerta i en l’ordre de prioritats el futbol no és ara un element tangencial per a la salut pública. Tot i això, la UEFA recomana de nou “encaridament” acabar les lligues i, quan hi hagi impossibilitat per la pandèmia del coronavirus, assegura que requerirà a les federacions en qüestió que seleccionin els conjunts en funció dels mèrits esportius en la campanya 2019/20. En aquest sentit, la UEFA precisa que “el procediment de selecció d’equips ha de basar-se en principis objectius, transparents i no discriminatoris”, diu en el comunicat. Així, la UEFA insta les diferents federacions i les lligues nacionals “a explorar totes les opcions possibles per jugar totes les competicions nacionals principals i donar accés a les competicions de clubs de la UEFA a la seva conclusió natural”. No obstant això, destaca que “la salut dels jugadors, els espectadors i de tots els que participen en el futbol, així com del públic en general, ha de continuar sent la principal preocupació”.

En el cas que les lligues no es puguin jugar en el seu format inicial, l’organisme europeu aposta per “un format diferent” que faciliti als clubs classificar-se per mèrits esportius. D’aquesta manera, podríem veure algunes lligues en què el títol es decideix amb un format reduït en forma de play-off. El marge temporal per decidir com i de quina manera s’acaben les lligues és fins al 27 de maig, per presentar el seu pla. “Podrien tenir raons legítimes per posar fi prematurament a les seves competicions nacionals”, adverteix la nota. Una excepció que només es produirà per dues raons: l’existència d’una ordre governamental que ho prohibeixi, o bé problemes econòmics insuperables “que fan impossible acabar la temporada perquè posaria en perill l’estabilitat financera a llarg termini de la competició nacional i/o dels clubs”.

Arribat aquest extrem i en el cas que una lliga no pogués acabar per aquests motius legítims, la UEFA requerirà a la federació que seleccioni els equips per a les competicions de clubs del 2020/21 en funció dels mèrits esportius. Un moviment que confirma el criteri que fa setmanes va anunciar el president de la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales: que prevaldria l’actual classificació de lliga i la final de copa, aquesta encara sense jugar-se. És a dir, anirien a la Champions el Barça, el Madrid, el Sevilla i la Real Sociedad; i a l’Europa League, el Getafe i l’Atlético, a més del campió o finalista de copa en el cas que no estiguin ja classificats.

Pel que fa al calendari de final de temporada, es treballa en dos escenaris. El primer es basa a compaginar lliga i competicions europees durant l’estiu, i el segon a finalitzar les lligues estatals abans de la represa dels partits de la UEFA a l’agost.

EXCEPCIONS

Ordres del govern o temes econòmics, únics motius per no acabar les lligues

TERMINI MÀXIM

El marge per dir com s’acaben les lligues és fins al 27 de maig

NORMATIVA

En el cas que no s’acabin les lligues, haurà de prevaler la taula de classificació

Sense públic fins al 2021

L’evolució de la pandèmia és incerta, però hi ha algunes certeses que semblen immutables. La primera, i segons va avançar ahir la COPE, és l’anunci extraoficial que ha fet el govern a la Lliga, deixant clar que no hi haurà públic a les grades, com a mínim, fins al 2021. Els clubs han estat avisats per la patronal en un gest per corregir els balanços econòmics en relació amb llotges VIP i la pèrdua d’ingressos per abonaments.

L’Eurocopa femenina, el 2022

La UEFA va confirmar ahir l’ajornament de l’Eurocopa femenina. Finalment, aquest torneig es disputarà, a Anglaterra, entre el 6 i el 31 de juliol del 2022, i no l’estiu del 2021 com estava previst inicialment. Amb aquesta decisió la UEFA pretén evitar la coincidència amb l’Eurocopa masculina, ajornada del 2020 al 2021 per la pandèmia de la Covid-19, i no treure protagonisme a l’expansió del futbol femení.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)