Román Martínez - barcelona
La segona edició de la UEFA Nations League arrenca avui amb diversos partits internacionals. Portugal va guanyar la primera edició d’aquesta nova competició. Un torneig creat per la UEFA, que es juga cada dos anys i que substitueix els partits amistosos de seleccions. Enguany, aquesta competició agafarà més força després de l’ajornament de l’Eurocopa d’aquest estiu motivat per la pandèmia de la Covid-19. Feia nou mesos que no es veia futbol de seleccions. El temps que ha passat des de la cloenda de la fase de classificació per a l’Eurocopa del novembre.
Aquesta Nations League arrenca amb un duel d’alta volada entre Alemanya i Espanya. El retorn de Luis Enrique és la gran novetat. L’asturià torna a agafar les regnes del combinat estatal per segona vegada. La roja està citada amb la campiona del món a Stuttgart i, en la segona jornada, rebrà la visita d’Ucraïna a Madrid. Luis Enrique, que va deixar l’equip estatal el març del 2019 per qüestions personals, no va tenir ocasió de fer cap entrenament fins a l’inici d’aquesta setmana. Però l’asturià té clar que ha vingut a fer una revolució i només cal veure els noms i les cares noves, amb Eric García, Ferran Torres, Óscar Rodríguez o el blaugrana Ansu Fati, que són la punta de l’iceberg del canvi generacional que vol imprimir. “Si demà comencés l’Eurocopa, aquests serien els meus jugadors”, va reblar el tècnic dies enrere, quan era qüestionat sobre la joventut i la poca experiència de certs homes triats. Una llista de la qual ha caigut a última hora Marco Asensio. El jugador del Madrid té un edema al genoll lesionat la temporada anterior. És baixa per precaució i Luis Enrique ha decidit no portar ningú per ocupar el seu lloc. Més enllà de les baixes per molèsties físiques, el gran rival a batre (o millor dit, a evitar) serà la Covid-19, que ha deixat Mikel Oyarzabal fora de la convocatòria per contagi i en el seu lloc ha entrat el davanter català Gerard Moreno. També ha estat baixa per aquest motiu Traoré. El bosnià del Barça Pjanic també ha caigut per un positiu. Tot i que és França la més afectada amb Aouar, del Lió; Pogba, del United, o T Ndombele, del Tottenham, n’han quedat fora.
Hi participen les 55 federacions europees, que s’han dividit en quatre lligues segons la seva posició en el rànquing de coeficients de seleccions de la UEFA. Així, de l’1 al 16, en la lliga A; del 17 al 32, en la lliga B; del 33 al 48, en la lliga C, i del 49 al 55, en la lliga D. Dins de cada lliga, les seleccions se subdivideixen en dos bombos (lliga D) o quatre (per a les lligues A, B i C), de nou segons el rànquing. Aquesta divisió que fa la UEFA té com a principal argument fer més atractiva la disputa dels partits de seleccions i equilibrar forces. Així s’eliminen aquelles golejades que no aportaven res a l’espectacle i es busquen partits i enfrontaments més equilibrats. En tot cas, les grans potències són a la lliga A, repartides en quatre grups, i avança a semifinals el primer de cada grup i baixa l’últim de cada quartet. La fase final de la UEFA Nations League es jugarà el juny del 2021, en què es disputaran les semifinals, un partit pel tercer lloc i la final. Els guanyadors de grup de les lligues B, C i D obtindran l’ascens i els que acabin últims dels grups de les lligues A i B baixaran. Com que la lliga C té quatre grups i la lliga D en té només dos, les dues seleccions de la lliga C que baixin seran determinades pels play-offs a doble partit el març del 2022.