Girona

Amb una única via a l’horitzó

El Girona tanca l’any 2020 amb la convicció que, tot i els obstacles en forma d’una planificació tardana, lesions i sancions diverses, ha pogut reconduir la seva trajectòria en el campionat

La velocitat de creuer que ha agafat l’Espanyol, a catorze punts, i el Mallorca, a tretze, encaminen l’objectiu a fer un nou ‘play-off’

El Girona tanca un any 2020 convuls a tots els nivells. Si bé la pandèmia, com a tots els equips, ha afectat el seu dia a dia tant esportivament com institucionalment i econòmicament, el sotrac que va tenir a l’agost perdent la tornada de la final del play-off d’ascens a primera contra l’Elx amenaçava i hipotecava tot l’inici del nou curs fins ben bé a la fi de l’any. Guiats per Francisco, una peça indispensable per mantenir viu el projecte, els blanc-i-vermells han superat una primera fase irregular i complicada per culpa d’una planificació forçosament tardana –l’equip competia i als despatxos es feia i refeia la plantilla–, les múltiples baixes per lesió –les més sensibles, les de Stuani o Juanpe– i també per sanció –els gironins han rebut nou expulsions en dinou jornades–. Tot i que l’equip encara té mancances evidents, el marge de millora permet ser optimistes, malgrat que tots els entrebancs inicials han deixat al Girona massa lluny de l’ascens directe, sobretot, per la velocitat endimoniada que han agafat l’Espanyol, líder amb catorze punts més que els de Montilivi, i el segon, el Mallorca, ja a tretze. Si bé són a temps de tot, encara que sembli impossible, al final del 2020, la via més factible per tornar a lluitar pel somni de l’ascens és el play-off.

El Girona tanca el 2020 en vuitena posició de la taula, amb 28 punts, a tres d’aquest primer però gran objectiu de disputar la fase d’ascens, marcat pel Rayo amb 31. Si bé la part alta és molt lluny, la puntuació obtinguda, sobretot gràcies a una sèrie final de tres victòries seguides, dos empats i una derrota, li ha permès també mantenir una distància confortable amb el descens, actualment a nou punts. Precisament els gironins no van poder tancar l’any amb un resultat positiu després de perdre en la visita a l’Heliodoro Rodríguez López contra el Tenerife (2-0), una constant en els darrers quatre anys, en què els blanc-i-vermells han empatat un matx i n’han perdut tres. Aquesta última ensopegada en territori insular va posar fi a la dinàmica positiva dels de Francisco i la possibilitat d’arribar per tot just cinquena vegada des que milita al futbol professional a la trentena de punts en acabar l’any, una xifra que sí que va aconseguir la temporada passada tot i la irregularitat de l’equip, que es pressuposava que obtindria millors resultats després de ser definit amb el límit salarial més elevat de la categoria. Si bé fa un any els 31 punts sumats pel Girona, amb dos partits més disputats, van ser catalogats com a insuficients –l’equip era només a cinc punts de l’ascens directe–, enguany les exigències són menors, tot i mantenir-se la il·lusió. I és que els de Montilivi tenen encara dos partits de marge –contra el Sabadell a Montilivi i contra la Ponferradina a El Toralín– per sumar més punts que en la primera volta del curs passat.

Anys de tots colors

El Girona fa tretze temporades que competeix sota el marc de LaLiga i el futbol professional. En tots aquests anys, els gironins n’han vist de tots colors i han hagut de lluitar per objectius ben diferents. Les aturades nadalenques més dolces que han tingut en tots aquests anys han estat la del 2012, en què, dirigits per Joan Francesc Ferrer Sicilia, Rubi, van acabar l’any en segona posició, per tant, en ascens directe a primera, i la del 2016, la campanya que acabaria amb l’ascens històric a la màxima categoria, en què l’equip entrenat per Pablo Machín ja va acomiadar l’any també en ascens directe, una segona plaça que no acabaria deixant, per sort, fins al final de la competició.

Per contra, el Girona també sap el que és patir i acomiadar l’any amb un gust molt amarg. Els parèntesis més neguitosos per al conjunt blanc-i-vermell van ser el del 2011, amb l’equip vintè en descens directe a segona B i molta feina per fer, i el del 2013, en idèntica posició i un desenllaç final amb una salvació in extremis; la primera amb una reacció formidable amb Javi Salamero a la banqueta i la darrera amb l’aparició d’un tècnic que va acabar marcant una època: Pablo Machín.

Encara que pugui semblar el contrari, els dos cursos del Girona a primera van tenir finals d’any amb tranquil·litat pel que fa a la classificació. Els jugadors de Machín i Eusebio, tot i el descens final, transitaven pel bell mig de la classificació amb un marge de més de dos partits respecte al descens. Si bé amb el primer l’equip fins i tot va millorar registres, amb el val·lisoletà, un final de campanya nefast els va condemnar al purgatori de la segona divisió.

ATURADA DOLÇA

El 2012 i el 2016, el Girona va acabar l’any en posició d’ascens directe a primera

PARÈNTESI NEGUITÓS

A la fi del 2011 i del 2013, l’equip va marxar de vacances en plaça de descens a 2a B

A PRIMERA, BÉ

Tant el 2017 com el 2018, tot i el descens, el Girona va acabar l’any en posicions còmodes

EL CURS PASSAT

Tot i la irregularitat evident, l’equip va tancar l’any amb més de 30 punts (21 partits jugats)

AQUESTA CAMPANYA

Els entrebancs en l’inici han estat grans i el peatge ha estat perdre de vista la part alta

AMB MAL GUST

El Girona fa quatre anys que no guanya l’últim partit de l’any (1 empat i 3 derrotes)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)