1a divisió

XAVIER ESTRADA FERNÁNDEZ

ÀRBITRE DE PRIMERA DIVISIÓ

“L’arbitratge m’ha fet una altra persona”

“És bo per a un àrbitre conèixer aspectes emocionals dels futbolistes. Quan vaig pujar a primera, vaig tenir interès per saber de les persones i vaig començar a estudiar psicologia”

“És per als mediocres; arbitrar és saber gestionar la pressió”

Xavier Estrada Fernández
L’àrbitre de Lleida ha hagut d’acomiadar-se de l’arbitratge aquesta temporada després d’haver fet els 45 anys. Internacional des de l’any 2013, va ser nomenat millor àrbitre de primera divisió dues vegades, els anys 2010 i 2012. Podria convertir-se en àrbitre VAR a partir de la temporada vinent
El VAR fa el futbol més just, però un àrbitre, igual com s’equivoca al camp, es pot equivocar en el VAR
La final de copa era molt buscada. Era internacional des del 2013 i no la podia fer mai perquè sempre hi havia el Barça

Xavier Estrada Fernández (Lleida, 27 de gener del 1976) va aban­do­nar l’arbi­tratge fa un parell de set­ma­nes després de diri­gir un Lle­vant-Cadis en què els dos equips el van aco­mi­a­dar amb un pas­sadís i infi­ni­tes mos­tres d’estima. Ho va fer després de com­plir els 45 anys i haver diri­git més de 200 par­tits a pri­mera divisió, cate­go­ria a la qual va arri­bar l’any 2009. Inter­na­ci­o­nal des del 2013, aquest any va poder diri­gir la final de copa del curs pas­sat entre la Real Soci­e­dad i l’Ath­le­tic.

Qui­nes sen­sa­ci­ons va tenir en el seu últim par­tit, amb un comiat tan emo­tiu?
Ni en el millor dels som­nis m’hau­ria ima­gi­nat un comiat com aquell, amb tanta estima de juga­dors, tècnics i direc­tius. Va ser un reco­nei­xe­ment a un àrbi­tre, a un actor impor­tant en el món del fut­bol. A més vaig tenir la sort que va poder entrar públic aquell dia.
Què li va pas­sar pel cap?
Molts sen­ti­ments. Abans, durant i després del par­tit. Em van venir molts records. Dels ini­cis, de la gent amb qui has com­par­tit par­tits, experiències i viat­ges. El millor regal que em van poder fer va ser aquell comiat espon­tani de tot­hom, aquell pas­sadís. Les llàgri­mes van ser una bar­reja de tris­tor per haver d’aban­do­nar allò que t’omple i d’ale­gria per haver pogut gau­dir durant 25 anys de l’arbi­tratge.
Per què es va fer àrbi­tre?
Era juga­dor fede­rat de fut­bol sala. Tenia un com­pany àrbi­tre, un amic que va sor­tir en una de les foto­gra­fies al mar­ca­dor del camp del Lle­vant. Ell em va pro­po­sar ser àrbi­tre. Pri­mer, vaig com­pa­gi­nar les dues coses i després vaig optar per l’arbi­tratge.
Es tor­na­ria a fer àrbi­tre?
Sense dub­tar-ho. L’arbi­tratge m’ha ense­nyat molt, m’ha fet una altra per­sona. M’ha fet madu­rar en molts aspec­tes. Quan et tro­bes en situ­a­ci­ons de molta pressió, en situ­a­ci­ons de sole­dat, aprens molt. He tin­gut un apre­nen­tatge per a la vida bru­tal i sense pagar.
És molt dura la vida d’un àrbi­tre, sobre­tot en els seus ini­cis quan va a camps de regi­o­nal i li diuen de tot?
Allò és molt com­pli­cat. I el que més em pre­o­cupa és que això no ha evo­lu­ci­o­nat. Des del punt de vista de la gestió humana. Crec que això ha de millo­rar. S’ha de donar recur­sos als àrbi­tres perquè quan es tro­bin en situ­a­ci­ons adver­ses, sàpiguen com reac­ci­o­nar, com ges­ti­o­nar-les. Hi ha àrbi­tres que ho aca­ben dei­xant perquè tenen una mala experiència i no saben qui els pot donar suport.
Què li deixa l’arbi­tratge per a la vida?
Tot. Un reguit­zell de valors que he pogut trans­me­tre als meus fills. El suport de la família quan les coses no han sor­tit tan bé. Molts apre­nen­tat­ges. Al camp no et tro­bes mai dos penals iguals, dues mans iguals. A la vida, també et tro­bes mol­tes situ­a­ci­ons dife­rents que he pogut afron­tar gràcies al que he après com a àrbi­tre.
Ha can­viat gaire el món de l’arbi­tratge els últims anys pel que fa a la pre­pa­ració?
Ha evo­lu­ci­o­nat molt pel que fa als entre­na­ments. El fut­bol és cada vegada més ràpid i l’àrbi­tre també ho ha de ser per estar prop de la jugada, per deci­dir millor. Jo m’entreno cada dia. Des­canso només el dia després del par­tit. I tinc un pre­pa­ra­dor per­so­nal. L’exigència és més gran.
Vostè també pre­pa­rava situ­a­ci­ons de par­tit. Pos­si­bles pro­ble­mes que pogués tenir.
Sem­pre he estat una per­sona molt inqui­eta. Un exem­ple va ser l’scou­ting, que va néixer a nivell de UEFA quasi per casu­a­li­tat. Vaig estar a l’Euro­peu sub-21 l’any 2015 a la República Txeca on hi havia molts juga­dors que eren des­co­ne­guts. No podia veure par­tits d’ells i gràcies a l’amis­tat que tinc amb Juan Car­los Oliva vaig poder saber con­cep­tes de les selec­ci­ons. Com ata­quen, com defen­sen, com fan les tran­si­ci­ons, com fan la pilota atu­rada. Ell feia ser­vir un pro­grama que m’ho donava tot. Des de lla­vors, es fa ser­vir de manera obli­gatòria a la lliga i en les com­pe­ti­ci­ons UEFA. Abans de cada par­tit de Cham­pi­ons els encar­re­gats d’aquesta pla­ta­forma fan una tro­bada amb l’equip arbi­tral.
I també ha estu­diat psi­co­lo­gia.
És molt impor­tant per a un àrbi­tre conèixer aspec­tes emo­ci­o­nals dels fut­bo­lis­tes. Si pas­sen moments d’eufòria, d’angoixa. I un àrbi­tre també ha d’anar a un par­tit net men­tal­ment. Conèixer les per­so­nes és molt impor­tant. Saber si una per­sona està patint. Quan vaig pujar a pri­mera, vaig tenir interès per saber de les per­so­nes. I per això vaig començar a estu­diar psi­co­lo­gia. Quan arri­bes a pri­mera és com si con­du­ei­xes un fórmula 1. Pel ritme, pels mit­jans de comu­ni­cació, pel ressò. Vaig deci­dir bus­car recur­sos per fer millor la meva feina.
Recorda algun par­tit de manera espe­cial?
Tres. El pri­mer, un aleví. Era el meu debut. I vaig expul­sar un nano. Em faria gràcia veure’l perquè va ser el clar exem­ple de no saber inter­pre­tar les regles del joc. És una picada d’ullet al fut­bol base. Sense ell, no hau­ria arri­bat on he arri­bat. L’últim, el Lle­vant-Cadis. Va ser el més difícil. Perquè saps que és l’últim. Estava molt emo­ci­o­nat. Algun assis­tent anava recor­dant coses i en el minut 81 li vaig haver de dir que ho deixés estar perquè mar­xava del par­tit. I el ter­cer, va ser el pas­sat cap de set­mana. Vaig anar a arbi­trar per sor­presa un par­tit del meu fill, que juga de por­ter en un ben­jamí. Em va fer molta il·lusió perquè no l’havia arbi­trat mai.
I en recorda algun d’espe­ci­al­ment com­pli­cat?
Un Sevi­lla-Betis. N’he diri­git dos. El pri­mer no va tenir història, però el segon va ser molt com­pli­cat pel com­por­ta­ment dels juga­dors al camp. Hi va haver un moment que pen­sava que em que­da­ria sol al camp per la gran quan­ti­tat de tar­ge­tes que havia de treure.
Abans deia que el fut­bol ha can­viat molt. Ha apa­re­gut el VAR. Com ho veu?
El VAR és una gran eina que ajuda. Hi ha una part tècnica i una de filosòfica. La filosòfica és que la gent no accepta l’error de l’altre i per això neces­si­tes aquest tipus d’aju­des. La part tècnica és que el VAR és una eina que fa el fut­bol més just. Sense anar més lluny, en el meu últim par­tit, en els dos pri­mers gols va inter­ve­nir el VAR amb pilo­tes que no estava clar si havien sor­tit o no. Aquells dos equips no es juga­ven res, però i si s’hi hagues­sin jugat la vida i sense VAR nosal­tres ens haguéssim equi­vo­cat en juga­des molt difícils de veure per l’ull humà? El que passa és que hi ha juga­des que con­ti­nuen sent d’inter­pre­tació i sem­bla que sem­pre neces­si­tem bus­car un cul­pa­ble. Evi­dent­ment que l’àrbi­tre s’equi­voca al camp i també es pot equi­vo­car en el VAR. Hi ha mol­tes acci­ons que són inter­pre­ta­ti­ves. Per mi serà penal i per un afi­ci­o­nat, no.
I què em diu de les mans?
Ara hi ha una actu­a­lit­zació per a la pro­pera tem­po­rada. Hi haurà mans que ja no ho seran. El que és neces­sari és que els can­vis els cone­gui tot­hom. Juga­dors, entre­na­dors, direc­tius, afi­ci­o­nats, peri­o­dis­tes... Com més peda­go­gia es faci, millor.
Deci­dir en con­tra del Real Madrid i el Barça té molta més reper­cussió?
És obvi. Tenen molts més mit­jans al dar­rere, molts més afi­ci­o­nats. La reper­cussió és molt més gran.
Com ha estat arbi­trar sense públic?
Trist, molt trist. Estrany en un prin­cipi. Després t’hi aca­bes adap­tant, però saps que no és real. El fut­bol són emo­ci­ons. Vaig tenir la sort de poder reti­rar-me amb públic i se’m va posar la pell de gallina. La gent m’aplau­dia. La gent tenia mol­tes ganes d’anar a l’estadi.
I ha estat més fàcil arbi­trar sense tanta pressió ambi­en­tal?
Arbi­trar sense públic pot ser bo per als medi­o­cres. Arbi­trar és ges­ti­o­nar la pressió. I la pressió és arbi­trar amb 10.000, 80.000 o 100.000 per­so­nes al camp. I deci­dir amb aque­lla pressió. Arbi­trar i encer­tar-la amb aquesta pressió et fa molt millor.
Què li hau­ria agra­dat fer i no ha pogut?
M’hau­ria agra­dat estar en un Mun­dial o en una final de la Cham­pi­ons. Si ets espor­tista, has de tenir aquesta ambició, però has de tenir clar que mol­tes coses no depe­nen de tu. Jo no em puc clas­si­fi­car per a una final, algú m’hi ha de posar. Hau­ria mar­xat mala­ment si no hagués com­plert amb mi. Hau­ria mar­xat trist si no hagués pogut arbi­trar la final de copa. La tem­po­rada pas­sada ja m’havien dit que l’arbi­tra­ria i es va sus­pen­dre per la pandèmia. Ho vaig poder fer. Era un par­tit molt bus­cat. Soc inter­na­ci­o­nal des del 2013 i aquell any vaig ser quart àrbi­tre amb Clos Gómez de la final entre el Real Madrid i l’Atlético de Madrid. Fins la del curs pas­sat, ja no vaig poder arbi­trar-ne cap perquè el Barça sem­pre estava en la final. Era una mica frus­trant, però final­ment en vaig poder diri­gir una, un derbi basc, que no està mala­ment. Llàstima que va ser sense públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.