I la UEFA es va posar de costat
Eurocopa. Rebuig general davant la decisió del màxim organisme futbolístic continental de no permetre que l’Allianz Arena de Munic s’il·lumini amb els colors de la bandera LGTBI+ en l’Alemanya - Hongria d’aquesta nit
La història comença dilluns, quan l’alcalde de Munic, Dieter Reiter, envia una carta a la UEFA demanant d’il·luminar l’Allianz Arena amb els colors de l’arc de Sant Martí en el partit que aquesta nit disputaran les seleccions d’Alemanya i Hongria. El motiu era protestar per la llei aprovada recentment pel parlament hongarès que, entre altres coses, prohibeix parlar sobre homosexualitat en els programes escolars. Una llei que, a més de restringir el dret a la informació dels joves ha estat qualificada d’homòfoba per l’oposició progressista i per diferents ONG internacionals.
El segon episodi es va viure ahir, quan la UEFA va respondre negativament a la demanada de l’alcalde Reiter apel·lant els seus estatuts, perquè “és una organització política i religiosament neutral.” El comunicat de l’organisme presidit per Alexander Ceferin remata assenyalant que: “donat el context polític d’aquesta sol·licitud, ha de rebutjar aquesta sol·licitud”. En el comunicat també se subratlla que durant molts anys la UEFA ha donat suport a la inclusió i la diversitat en el món del futbol i es proposen dates alternatives per a la il·luminació de l’estadi muniquès que “s’ajustin millor amb els esdeveniments existents.” Concretament, l’organisme futbolístic continental proposa el 28 de juny, el dia de l’Alliberament de Christopher Street, o entre el 3 i el 9 de juliol, que és la setmana del Christopher Street Day a Munic.
Abans de la negativa de la UEFA, el govern hongarès havia qualificat com a “nocius i perillosos” els plans de l’ajuntament de la capital bavaresa. En aquest sentit, el ministre d’Exteriors magiar, Péter Szíjjártó, va utilitzar una argumentació ben coneguda: “en la proposta d’il·luminar l’Allianz Arena es detecta clarament la intenció de barrejar la política i l’esport.”
El braçal de Neuer
El tercer capítol recull la indignació que arreu del continent, especialment a Alemanya, hi ha hagut com a conseqüència de la postura de la UEFA, a qui també se li recorda que, encara que després va rectificar, va iniciar una investigació al porter de la selecció alemanya, Manuel Neuer, per portar un braçal amb els colors LGTBI+. Així, alguns clubs com ara el Wolfsburg, el Colònia i l’Eintraich de Frankfurt anunciaven que els seus estadis avui sí lluiran els colors de l’arc de Sant Martí. Altres, com el Paderborn, l’Arminia i el Sant Pauli feien evident el seu desacord amb l’organisme des de les xarxes socials, com també van fer clubs del pes del FC Barcelona i la Juventus, publicant una imatge del seu escut sobre els colors LGTBI+.
Per la seva banda, l’alcalde de Munic no es va mossegar la llengua. Dieter Reiter es va reconèixer “avergonyit” i “decebut” per la prohibició de la UEFA i va assegurar que la seva ciutat continuarà enviant un “senyal clar” il·luminant, durant l’Alemanya - Hongria, amb els colors de l’arc de Sant Martí l’edifici de l’ajuntament, la torre de telecomunicacions i altres indrets emblemàtics. “No crec que amb aquesta decisió la UEFA es mostri com una institució oberta i tolerant”, va considerar també. “No ens deixem impressionar. Independentment del que digui la UEFA”, va sentenciar.
L’ALCALDE DE MUNIC
Reiter assegura que il·luminarà altres punts de la ciutat amb l’arc de Sant MartíNotícies relacionades
Publicat a
Notícies
Divendres,22 novembre 2024