Més futbol

El davanter total

El món del futbol plora la mort de Gerd Müller, un dels millors golejadors de la història, que va posar el Bayern i la selecció en la primera plana mundial

“Müller va posar el Bayern de Munic en l’esfera internacional”, va dir Franz Beckenbauer

Les opor­tu­ni­tats escas­se­ja­ven per a aquell juga­dor jove, rodo­net i sense gaire altura. Al TSV 1861 Nördlin­gen no li feia el pes, aquell poli­va­lent vai­let local que no aca­bava de ser ni un ferm defen­sor, ni un gran orga­nit­za­dor ni un davan­ter d’àrea. D’aque­lla inde­fi­nició, Gerd Müller (Nördlin­gen, 3 de novem­bre del 1945 - 15 d’agost del 2021) en va fer vir­tut i es va con­ver­tir, amb el temps, en una icona fut­bolística mun­dial gràcies a la seva ver­sa­ti­li­tat, amb una capa­ci­tat tàctica ina­pel·lable, una inter­pre­tació del joc fora de l’àrea espec­ta­cu­lar i, sobre­tot, un gran ullal a l’àrea. El Tor­pede Müller va morir ahir després de molts mesos malalt i va fer reviure els records d’un pal­marès ina­bas­ta­ble i de moments que que­da­ran per sem­pre a les vitri­nes i a les reti­nes del fut­bol ale­many.

Un mun­dial i una Euro­copa amb Ale­ma­nya; una inter­con­ti­nen­tal, tres copes d’Europa, una recopa, qua­tre lli­gues i qua­tre copes naci­o­nals. “Sense Gerd Müller, el Bayern de Munic no seria el club que esti­mem avui. La seva memòria i el seu nom viu­ran per sem­pre”, es podia lle­gir ahir en el comu­ni­cat de l’equip bavarès, al qual va posar en el mapa fut­bolístic mun­dial men­tre ves­tia la seva samar­reta, del 1964 fins al 1979. Abans, la seva car­rera havia començat al Nördlin­gen, i el 1982 va fina­lit­zar als Estats Units (NASL) als Fort Lau­der­dale Strikers, on també es va fer un fart de mar­car gols fins al dia que va pen­jar les botes.

Müller ha pas­sat a la història per una gran capa­ci­tat gole­ja­dora, man­te­nint regis­tres del segle XXI en una època molt dura per als davan­ters. 407­gols en 473 par­tits amb el Bayern de Munic i 68 dia­nes en 62 enfron­ta­ments amb la seva selecció, inclo­sos un gra­pat de par­tits amis­to­sos, però també d’altres de deci­sius, com el que li va donar el mun­dial del 1974 con­tra els Països Bai­xos. “Ell tenia aquell desig abso­lut de mar­car gols. Un desig que hau­ria tret del camí qual­se­vol com­pany que s’hagués posat pel mig”, recor­dava recent­ment Franz Becken­ba­uer, com­pany de gene­ració tant al Bayern com a la selecció. Però el seu impacte en el fut­bol no es reduïa només als gols: Müller no era pre­ci­sa­ment un juga­dor d’àrea petita, sinó un davan­ter que volava en les tran­si­ci­ons, que com­bi­nava a la per­fecció actu­ant com un mig­cam­pista més i que va fer famo­ses les ano­me­na­des Dop­pel­pass (‘parets’) amb Becken­ba­uer.

Problemes en la seva retirada
Tota la llum que va viure durant la seva carrera futbolística es va acabar enfosquint després de penjar les botes. Müller va caure en l’alcoholisme arran de la frustració que li va suposar haver de deixar el futbol. Excompanys del Bayern de Munic el van ajudar en la seva recuperació. El 2015, la seva família i el Bayern de Munic van anunciar que l’exjugador tenia Alzheimer i va passar els últims mesos de la seva vida amb dificultats al costat de la seva dona, Uschi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.