Premier

BRUNO SALTOR

EXFUTBOLISTA I MEMBRE DEL COS TÈCNIC DEL BRIGHTON

“Els clubs anglesos continuen cuidant el vincle amb la comunitat”

El català viu la seva desena temporada en el Brighton, ara com un dels ajudants de Graham Potter a la banqueta

“El meu primer mes a Brighton va ser l’estiu més plujós en 40 anys i el vaig passar en un hotel amb un nen de 4 anys i una nena d’un mes. Però veníem amb moltes ganes...”

Cucurella és la millor inversió que ha fet el Brighton en molt de temps. M’ha sorprès a tots els nivells i futbolísticament ens aporta molt

Va desem­bar­car fa quasi una dècada a Brigh­ton, al sud d’Angla­terra, i avui Bruno Sal­tor (El Mas­nou, 1980) pot dir que hi ha tro­bat una segona casa. Després de defen­sar la samar­reta de les gavi­nes durant 235 par­tits, es va reti­rar amb honors, reco­ne­gut per la seva humi­li­tat i pel seu sacri­fici sobre un ter­reny de joc, per ser d’aquells fut­bo­lis­tes de club, dels que dig­ni­fi­quen l’ofici. Tal va ser la seva pet­jada, que el Brigh­ton ha vol­gut tenir-lo sem­pre a prop i des que va pen­jar les botes, el 2019, forma part del cos tècnic que diri­geix Gra­ham Pot­ter, entre­na­dor d’idees esti­mu­lants i que ha con­ver­tit el Brigh­ton en un dels equips que no dei­xen indi­fe­rents en la Pre­mier Lea­gue, que inten­ten jugar amb segell propi allà on van.

Fa un parell de mesos va pen­jar una foto­gra­fia a Ins­ta­gram amb un car­tell en què es lle­gia “«The big sleep out»”. Què vol dir?
Durant els últims anys he col·labo­rat amb una ONG d’aquí, de Hove, que s’encar­rega espe­ci­al­ment de la gent sense sos­tre. I el que vam fer per cri­dar una mica l’atenció va ser una cam­pa­nya i un acte en el qual vam dor­mir al car­rer. Vaig aga­far un sac i amb la gent de l’ONG i la gent que va voler sumar-se a la ini­ci­a­tiva vam dor­mir tots junts en un parc, amb l’objec­tiu òbvi­a­ment de poder recap­tar diners. Venia una època de molt de fred, i la idea era acon­se­guir com a mínim que la gent que no té sos­tre pogués anar equi­pada de la millor manera pos­si­ble.
Hau­ria ima­gi­nat mai estar tan inte­grat en un país que no és el seu?
No. Quan vaig fir­mar pel Brigh­ton va ser amb un con­tracte de dos anys, i vaig fer-ho per una experiència fut­bolística però també vital. Aquesta és la meva desena tem­po­rada en el Brigh­ton, i la rea­li­tat és que tant jo com la meva família ens hem adap­tat a la per­fecció a la ciu­tat i a la cul­tura anglesa, cosa que, sent sin­cer, mai m’hau­ria ima­gi­nat perquè quan vam ater­rar no parlàvem gens d’anglès i va ser una aven­tura molt heavy.
Any 2012, posa els dos peus a Brigh­ton, i què és el pri­mer que recorda?
En tinc bons records tot i que va ser un canvi dràstic. Tenir la meva dona, que és una per­sona molt posi­tiva, al meu cos­tat, que li encan­ten els rep­tes, va ser molt impor­tant. Vam estar durant un mes vivint en un hotel, perquè no trobàvem casa, amb un nen de qua­tre anys i una nena d’un mes. No parlàvem anglès, quasi cada dia menjàvem el mateix, que és el que hi havia al menú i a sobre va ser l’estiu més plujós dels últims 40 anys. Però veníem amb tanta il·lusió que no se’ns va fer dur, veníem amb una men­ta­li­tat molt oberta.
Hi ha un con­trast molt gran entre la Pre­mier Lea­gue glo­ba­lit­zada, la dels capi­tals estran­gers, i la que manté el vin­cle amb la comu­ni­tat. En quin moment es troba la cul­tura de fut­bol anglès?
Els clubs angle­sos con­ti­nuen fent el màxim perquè aques­tes arrels no es per­din, que el vin­cle amb l’afi­ci­o­nat con­tinuï molt vigent. Sí que és cert que aquests capi­tals estran­gers el que faran, si no es con­ti­nua cui­dant aquesta cul­tura, és des­con­nec­tar una mica el club de la seva comu­ni­tat. Fa poc, per exem­ple, vam jugar al camp del Chel­sea, i sí, t’ado­nes, pel que he pogut anar escol­tant, que és un club que de mica en mica sí que va empe­nyent cap enfora els afi­ci­o­nats de tota la vida. Bàsica­ment perquè no es poden per­me­tre anar a l’estadi. Es pri­o­ritza el negoci. Però en gene­ral diria que Angla­terra és un país on es cui­den molt les tra­di­ci­ons. I no només pel que fa al fut­bol.
La reacció d’afi­ci­o­nats de clubs com el Manc­hes­ter Uni­ted o el Liver­pool a la super­lliga va ser quasi emo­ci­o­nant...
Sí. Aquí això és fona­men­tal perquè la gent és cons­ci­ent de com fun­ci­o­nen les coses. A Angla­terra la gent és del club de la seva ciu­tat per sobre de tot, i pro­te­gir aquest sis­tema és impor­tant, fins i tot per a la gent dels clubs grans. Aquí la gent és pri­mer del Lleida, del Girona o del Nàstic i després tenen sim­pa­ties pel Barça o pel Madrid. Brigh­ton té quasi 200.000 habi­tants i estant a segona divisió posava 40.000 afi­ci­o­nats a l’estadi.
Fut­bolísti­ca­ment ha notat una gran evo­lució del joc en deu anys?
Molt, moltíssim. La influència dels entre­na­dors que han anat venint de fora i la d’entre­na­dors joves que van sor­tint és bru­tal. Quan vaig arri­bar era sor­pre­nent perquè a Espa­nya els fut­bo­lis­tes tenen una riquesa tàctica enorme i arri­ba­ves aquí i et tro­ba­ves amb situ­a­ci­ons dins del camp que et sor­pre­nien. De sobte rebre una pilota en situ­ació de late­ral i veure que tens pas­sada direc­ta­ment al teu davan­ter amb un pas­sadís enorme. Això és perquè tot­hom està mar­cant l’home al mig del camp. Aques­tes són coses que a Espa­nya o a Itàlia no pas­sen. I com que han vin­gut entre­na­dors d’aquests països, el juga­dor anglès i de la Pre­mier en gene­ral ha adqui­rit hàbits que abans no tenia i que està poten­ci­ant fins i tot en la selecció anglesa.
Hi va haver una època en què es deia que la glo­ba­lit­zació de la Pre­mier fre­na­ria el desen­vo­lu­pa­ment dels juga­dors angle­sos. I ha aca­bat sent el con­trari...
Al final la com­petència el que fa és que millo­ris. I a més la fede­ració anglesa ha fet un pro­grama per no que­dar-se enrere, per desen­vo­lu­par juga­dors joves i també entre­na­dors. Aquesta arri­bada mas­siva de juga­dors de fora a la Pre­mier ha estat un incen­tiu per tre­ba­llar més i millor, que alguna cosa havia de can­viar. Angla­terra té infra­es­truc­tu­res, tenen ADN perquè física­ment els juga­dors angle­sos estan al nivell dels millors, i l’evo­lució tàctica fa que, per exem­ple, la selecció pugui ser tin­guda en compte en moments impor­tants.
El Brigh­ton aquesta tem­po­rada ha estat tres mesos sense gua­nyar, entre final de setem­bre i final de desem­bre, i no van des­ti­tuir l’entre­na­dor. Això vol dir que hi ha alguna cosa més que resul­tats...
Total­ment. La soci­e­tat i el peri­o­disme es fixen molt en els resul­tats i a vega­des és una llàstima. Però sovint quan fas una anàlisi més pro­funda de les coses, de com es tre­ba­lla, del ren­di­ment col·lec­tiu, hi ha pro­ces­sos que estan per sobre dels resul­tats. Per sort en el Brigh­ton tenim un pre­si­dent que creu en aques­tes coses, i el cos tècnic sem­pre hem sen­tit aquest suport en moments de difi­cul­tat. Va haver-hi par­tits que vam per­dre en què, veient com havíem jugat, pensàvem que de deu par­tits en gua­nyaríem nou. Això va de dinàmiques, però el més impor­tant és com es tre­ba­lla.
Vostès tenen un entre­na­dor (Gra­ham Pot­ter), a més, que aposta per un joc molt vistós...
Només puc dir que és un tros d’entre­na­dor. Ho és en l’aspecte per­so­nal i ho és en l’aspecte tàctic, té una riquesa de con­cep­tes molt gran, i una de les seves grans vir­tuts és que és valent. Li és igual l’estadi, el rival, que ell plan­te­jarà el par­tit per gua­nyar-lo. Fa poc a Stam­ford Bridge vam jugar dei­xant tres con­tra tres la nos­tra defensa, con­tra Hud­son-Odoi, Puli­sic i Lukaku. El Gra­ham ha tin­gut un camí molt llarg per arri­bar fins aquí, mar­xant a Suècia quan l’Oster­sunds estava a la ter­cera divisió, i el va por­tar a l’Europa Lea­gue. Aquesta tra­jectòria li ha donat una pla­ta­forma ideal de conei­xe­ments per ater­rar a la Pre­mier i és un entre­na­dor que, per l’auto­e­xigència que té, con­ti­nuarà millo­rant i crei­xent.
Hi ha algun altre equip fora dels grans que li agradi espe­ci­al­ment de la Pre­mier?
El Sout­hamp­ton. Juguen un 4-4-2 molt agres­siu. És una espècie d’Atlético de Madrid però molt més pro­ac­tiu i molt més dinàmic, un equip que pres­si­ona molt. De fet això a vega­des el pena­litza perquè encaixa molts gols en els trams finals dels par­tits, perquè hi arri­ben molt can­sats. Però és un equip interes­sant, molt vistós, amb un entre­na­dor ale­many (Ralph Has­senhüttl) que demana gran inten­si­tat i en què per exem­ple Oriol Romeu està a un nivell extra­or­di­nari
Vostè era late­ral dret, i ara en el Brigh­ton en tenen un que apunta grans mane­res. Quin sos­tre li veu a Tariq Lamp­tey?
S’ha d’anar amb compte perquè avui dia ens cre­iem que els juga­dors joves, pel fet de ser joves, són capaços d’aguan­tar-ho tot. I ells venen de con­tex­tos on la repe­tició d’esforços no és la mateixa que a l’elit. Però sí que Lamp­tey té una pro­jecció impres­si­o­nant, i ho dic, no només per les con­di­ci­ons físiques i tècni­ques que té, sinó també per la fam que té d’apren­dre. Està sem­pre atent, per­ma­nent­ment pre­gun­tant, amb mi tenim una molt bona relació, ens asse­iem a veure vídeos, em plan­teja dub­tes, i aquesta men­ta­li­tat oberta és el que el farà créixer.
I Cucu­re­lla?
Del Marc me n’havia infor­mat moltíssim abans que el fitxéssim, però tot i això m’ha sorprès una bar­ba­ri­tat tant dins com fora del camp. Ha tin­gut un impacte enorme dins de l’equip i del club, d’entrada per l’acti­tud que té. Va arri­bar que no domi­nava la llen­gua i ara ja es comu­nica amb tot­hom perquè fa tres o qua­tre clas­ses set­ma­nals i després sobre la gespa ho ha jugat tot perquè ens dona soli­desa defen­siva, clare­dat a l’hora de cons­truir des del dar­rere, ens dona pro­fun­di­tat... N’estem molt con­tents, ens sem­bla una gran inversió, diria que la millor que ha fet el Brigh­ton en molt temps.
Vostè que era un fut­bo­lista molt pen­caire, s’hi veu reflec­tit?
Sí, m’agrada la humi­li­tat que trans­met i el fet d’haver-s’ho tre­ba­llat. Va haver de sor­tir del Barça sense tenir gai­res opor­tu­ni­tats, i ara mateix està jugant en la Pre­mier i a un nivell altíssim, amb un futur bri­llant al davant seu. Em sento reflec­tit en la seva manera d’entre­nar, amb l’acti­tud que hi posa.
Aquesta Pre­mier és per al Manc­hes­ter City?
A l’inici de tem­po­rada tenia el pen­sa­ment que la cosa esta­ria entre el City, el Liver­pool i el Chel­sea. El que passa és que el tema de la covid mai saps com afec­tarà les plan­ti­lles, i pot ser un fac­tor defi­ni­tiu. Per­dre juga­dors clau en una lliga tan igua­lada fa ine­vi­ta­ble­ment que el nivell et baixi. Però sí que és cert que dins d’aquesta incer­tesa el Manc­hes­ter City està sent l’equip més con­sis­tent. I no només en resul­tats, parlo del joc. És impres­si­o­nant com domi­nen tots els regis­tres del joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.