Més futbol

JOAN SOTERAS

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“Em veig guanyador”

“Fer eleccions al maig permet que la candidatura escollida pugui preparar la temporada següent amb garanties”

ESPANYA A L’RCDE STADIUM: “L’únic paper nostre va ser d’intermediari. Al Camp Nou? Ho hauria de demanar el Barça”

Subies vol recuperar la FCF i si no pot ser com a actor principal serà de secundari. Serà un assessor extern de Talavera

Els clubs catalans de futbol triaran president de la federació el 22 de maig. Encara s’ha d’obrir el període de presentació de candidatures, però Àlex Talavera, Juanjo Isern i Pep Palacios s’entreveuen com a alternatives a Joan Soteras. L’actual president argumenta la tria de la data dels comicis i la seva voluntat de continuar en el càrrec.

Ja hi ha data per a les eleccions. Per què aquest moment?
Creiem que és el moment adequat per convocar-les per diferents motius. Un és que havíem de tancar les auditories i ara ja estan tancades. No volia convocar eleccions sense complir el que vaig dir de deixar els fons patrimonials al seu lloc després de la pèrdua que vam tenir per la pandèmia i ara ja puc dir obertament que l’auditoria ha sortit positiva i tindrem més d’un milió de benefici, que ens permet cobrir automàticament les pèrdues anteriors. Un altre motiu és que durant l’època de la covid només teníem ajornaments i protocols al cap. Ningú estava tranquil ni dins la federació ni als clubs. Ara sembla que en aquest aspecte hem entrat a la normalitat i per tant ens anima a convocar eleccions, en part perquè també ens assegura poder complir el pla de competició. Fer eleccions ara també permet planificar millor la temporada que ve, perquè la candidatura que surti escollida té temps suficient per preparar la temporada 2022/23 amb totes les garanties. I, per acabar, un altre punt important és que hi ha contractes externs que sempre estan lligats a la finalització del mandat. Això vol dir que si el 30 de juny hi ha nova junta directiva té les mans lliures per renovar contractes o no, així no et poden dir mai que has deixat uns contractes signats que la nova junta no volia.
Com s’ha passat de les pèrdues a aquesta xifra de beneficis?
La federació habitualment, i sempre els últims anys, ha fet benefici de 200.000, 300.000 o 400.000 euros, cosa que ens ha permès augmentar els fons propis. La quantitat d’aquest any és perquè ens hem forçat a fer-ho per recuperar les pèrdues de la covid. Això es fa deixant de gastar. El més fàcil era apujar quotes, però hem optat per equilibrar els pressupostos abaixant la despesa. Si una cosa tenim aquesta junta directiva és que som bons gestors i hem aconseguit fer aquest estalvi abaixant la despesa.
Va anunciar que es presentaria a les eleccions en l’assemblea de l’any passat. Ha dubtat en algun moment?
No, jo soc ferm. Per molt que diguin o surtin coses, jo vaig dir als clubs que em presentaria. He voltat tot Catalunya dues vegades parlant amb uns sis-cents clubs. A tots sempre els he dit que em tornaria a presentar i també els he assegurat que si em presentava i guanyava no hi hauria ni un euro d’increment en cap mena de quota dins el meu mandat. Fins ara ha estat així i seguirà en aquesta línia. La federació gestionarem sense apujar ni un cèntim a ningú.
De crítiques, acusacions i retrets, n’ha rebut molts.
Sí. Acusacions falses, crítiques sense fonament i retrets per les ganes de fer mal a la meva persona i els meus col·laboradors.
Es veu favorit en les eleccions?
A veure, jo humilment crec que no és que sigui favorit, és que guanyaré. Ho tinc claríssim que guanyarem, però això seran els clubs els qui ho diran.
Quin escenari preveu de candidats?
De moment hi ha el candidat del senyor Andreu Subies [Àlex Talavera, tot i que d’entrada no el menciona], que ja s’ha presentat, el senyor Juanjo Isern, que ha manifestat diverses vegades que es presentarà, i Pep Palacios. Són candidats respectables i és lícit i democràtic que es presentin. Nosaltres lluitarem i guanyarem. El que no admeto és la manipulació, la mentida i la desqualificació.
Diu el candidat del senyor Subies. Quin paper creu que juga l’expresident?
Juga el paper que ell aspira des de fa tres anys enrere quan va deixar d’estar a la federació espanyola. Ell vol recuperar la FCF i, si no pot ser com a president o com a actor principal, com a secundari. Serà un assessor extern del senyor Talavera cobrant el sou que pactin o el percentatge de facturació com empresa externa que pactin.
Hi ha el cas Soule. La FCF hi és com a part afectada?
El cas Soule és un cas que pertany completament a la Federació Espanyola de Futbol i el senyor Subies hi és perquè en aquell moment era el president de territorial a Espanya i va sortir esquitxat per aquest cas, i un cop han aprofundit li han sortit coses que potser ell no es pensava que li podien sortir. Però és un cas que no pertany a la federació catalana i de moment no hi som com a part afectada. Nosaltres volem demanar responsabilitats, però en aquest moment encara no se’ns ha acceptat.
Egoistament per vostè, com més rivals millor?
La competència és bona per al futbol català i jo no vull dir què és millor perquè hi haurà els que hi haurà.
Preveu que s’uneixin els altres candidats? I vostè ho preveu?
En aquesta vida només hi ha una cosa segura, que és la mort. Però el que també és segur és que no m’uniré amb cap d’ells. Si ells s’uniran o no, no ho puc assegurar, però la meva percepció és que ho faran perquè per separat no ho tenen bé. Units, tampoc, però potser hi guanyen més.
Defensa tot el que han fet durant el mandat i posaria la mà al foc per tot?
Dins el meu mandat hem fet coses que crec que són molt bones. S’ha treballat molt bé i s’ha posat ordre en la federació. Si em demanes si ho hem fet bé tot, segur que no. Ens hem equivocat segur alguna vegada. Durant els dos anys de pandèmia s’han hagut de prendre moltes decisions importants i segur que algunes no han estat encertades. I d’altres de portes enfora sembla que fossin decisions nostres però no ho eren, eren de l’administració pública. Jo estic content de com han treballat tots els càrrecs de la federació i els meus directius.
Moltes decisions han afectat la competició. Està satisfet amb el sistema que hi ha ara?
Quan m’he passejat per Catalunya sempre he manifestat als presidents dels clubs que crec que hem de millorar el pla de competició. Estem amb un pla de competició del segle XX i hem de passar a un del segle XXI. Jo em vaig comprometre que ho faria i hi hem estat treballant. Puc assegurar que presentarem un pla de competició molt diferent del que hi ha ara tant en futbol territorial com en futbol de base. Crec que serà nou, revolucionari i molt d’acord amb els temps en què estem i que s’acosta al que s’està fent arreu d’Europa. Ho hem d’acabar de perfilar i ho explicarem durant la campanya electoral.
És el president de la 1a divisió FEF. Arribarà a ser una categoria sostenible?
La vaig crear jo per encàrrec del president de la federació espanyola, Luis Rubiales. Hi ha un percentatge altíssim de clubs que estan molt contents amb aquesta categoria. S’han aconseguit coses impensables com ara la quantitat de diners que s’han aconseguit dels drets audiovisuals, que és una quantitat que ni jo m’esperava perquè costa molt vendre el que no és la primera divisió. No és sostenible perquè és una categoria important en què els clubs es gasten molts diners. Hem de pensar també que hi ha una subvenció de la federació espanyola, que no tindria cap obligació, però és una de les fites que té la FEF. Crec que no serà del tot sostenible però és la categoria que obre les portes al futbol professional. És una bona categoria, que té més audiència del que la gent es podia esperar. És una divisió amb molts equips històrics que tenen visibilitat.
Quin és el marge d’evolució que té el futbol femení?
El futbol femení ha estat un fenomen perquè ha anat molt ràpid i s’han aconseguit coses impensables, com ara omplir el Camp Nou amb 91.553 espectadors per veure el Barça-Madrid. Fa uns anys era impensable que es pogués aconseguir. S’ha aconseguit que el CSD li donés la categoria de futbol professional i ara són els mateixos clubs i les associacions de futbol femení els que han de buscar el camí per tenir els recursos suficients. Ser professional no serà fàcil perquè totes les jugadores cobraran el que els correspongui, però si els jugadors de futbol tenen sindicats i conveni per complir per què no els han de tenir les jugadores? La igualtat ha d’existir.
Fa uns anys també era impensable veure la selecció espanyola a Catalunya. Quin paper va tenir la FCF en l’Espanya-Albània al RCDE Stadium?
La FCF l’únic paper que vam tenir va ser d’intermediari. Un partit de la selecció espanyola va a concurs i s’hi presenta qui vol. Pot ser un club o una administració com a propietari d’un camp. El concurs que es va fer per a l’Espanya-Albània va quedar desert i va ser quan la federació espanyola em va demanar què em semblava fer el partit al camp de l’Espanyol, que fa uns anys ho havien demanat. Jo vaig dir que després de 18 anys podia ser un bon partit per a Catalunya i així es va jugar allà. Em sembla que va ser un partit cívic, sense insults per cap part.
Li agradaria veure la selecció espanyola al Camp Nou?
No és que m’agradés o no. Qui ho hauria de demanar és el Barça com a propietari de l’estadi. Si ho demanés es valoraria, però si no ho fa no cal ni valorar-ho.
I més partits a Catalunya?
Nosaltres no hi tenim cap paper. O ho demana l’Espanyol, o el Barça o l’Ajuntament de Barcelona per jugar a Montjuïc. Si cap d’aquests tres actors ho demana no hi haurà cap partit de la selecció espanyola a Catalunya.
Les seleccions catalanes, les veurem?
Sí. El partit de la selecció masculina ja asseguro que es farà i es jugarà el 25 de maig contra la selecció de Jamaica. Recordem que aquest partit ja s’havia de jugar però dies abans va aparèixer la pandèmia, però hi ha uns compromisos creats que s’han de complir. Encara no sabem on es jugarà, però es jugarà.
I la femenina?
També m’agradaria molt poder fer un partit de la selecció femenina abans d’acabar aquesta temporada, però tenim vertaderes dificultats per trobar un rival. Ens costa molt trobar rivals perquè hi ha molts campionats nacionals, dates FIFA i UEFA, i es fa complicat perquè no s’aturen.
L’Ucraïna de Lluís Cortés tindria un valor afegit.
El problema és que amb el que passa a Ucraïna com els podem fer venir aquí? Jo tenia el compromís de Lluís Cortés que vindrien a jugar contra Catalunya però amb la guerra se n’ha anat en orris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)