1a divisió

Diners, polèmiques i futbol

La disputa del mundial de Qatar entre els mesos de novembre i desembre marca el calendari d’una temporada atípica i comprimida

Les lligues s’aturaran durant un mes i mig i acabaran més tard del que és habitual

La temporada 2022/23 és cada vegada més a prop. Un nou curs tan excitant com atípic. La disputa del mundial de Qatar farà trontollar els fonaments d’un calendari que, fins ara, sempre s’havia mostrat inamovible, deixant les competicions de seleccions per a les vacances d’estiu. Des de fa uns anys, resulta cada vegada més complicat fer encaixar les peces. Més i més partits s’afegeixen a les temporades, que s’acaben convertint en eternes i castiguen físicament els futbolistes, que tenen cada vegada menys descans. Això també desconcerta l’aficionat, que es troba amb un excés d’oferta de partits. Tanta que a vegades costa distingir entre una competició i una altra.

Els diners mouen un món futbolístic que aquest any es desplaçarà fins a Qatar, malgrat les amenaces de boicot per les condicions infrahumanes en què han treballat els obrers de les infraestructures de la competició i les crítiques a un país que no respecta els drets humans, que no dona veu a les dones i que reprimeix el col·lectiu LGTBIQ+. L’any 2010, la FIFA va anunciar la designació del país àrab, que mai s’havia classificat per a la competició, i ho va fer enmig d’acusacions de suborns per tal que Qatar fos la seu l’any 2022. Un mundial que ha estat en l’ull de l’huracà des del principi, però un mundial que es jugarà, tant sí com no, en ple mes de novembre i desembre per evitar les altes temperatures de l’estiu –si bé fa uns dies Doha va donar cabuda al Costa Rica-Nova Zelanda de repesca–. Tot plegat provoca que les altres competicions s’hagin d’adaptar i reinventar per encabir tants enfrontaments entre el mes d’agost i, a tot estirar, el juny. Tot començarà pràcticament com sempre, però acabarà més tard i es trobarà més comprimit que mai.

Parar

Planificar. Allò vital que es comença a fer quan acaba una temporada i que continua durant l’estiu. Com cal repartir els entrenaments, decidir quins partits de preparació es juguen o dosificar els jugadors. Tasca bàsica per als entrenadors que aquest curs es torna més complicada que mai. Perquè els equips començaran a competir i, de cop i volta, hauran de frenar de sobte, aparcar la feina i reprendre-la per Nadal. Un mes i escaig sense competició de clubs en què pot passar de tot i en què els jugadors, tant els internacionals com els que no ho són, veuran alterat també el dia a dia i el treball d’entrenament. La lliga espanyola, per exemple, arrencarà el cap de setmana del 12, 13 i 14 d’agost i s’aturarà el 10 de novembre, un dijous de jornada intersetmanal. El cap de setmana del 12 i 13 està reservat per a la primera eliminatòria de la copa del Rei. Sense temps per a res més, els internacionals hauran de fer les maletes, perquè el 21 de novembre Qatar inaugurarà el mundial i s’hauran de concentrar amb les seves seleccions durant els dies previs. La gran final es disputarà el 18 de desembre i la lliga es reprendrà just abans de Cap d’Any, els dies 29, 30 i 31 de desembre. A la resta de grans lligues europees (Premier, Serie A, Bundeslliga i Ligue 1) seguiran un mateix patró: aturada del 14 de novembre fins a finals d’any. En el cas d’Anglaterra, el dia 26 és sagrat, amb la disputa del Boxing Day, i tornaran abans que a Espanya. On faran una aturada més llarga serà a Alemanya, on la lliga no tornarà fins al 20 de gener.

Sense treva a Europa

La Champions també veu alterat el calendari. La fase de grups, repartida entre el setembre i el desembre, passarà a la història aquesta temporada. Serà una part de la competició comprimida, que començarà i acabarà en un tancar i obrir d’ulls. Arrencarà el 6 i 7 de setembre, viurà la segona jornada una setmana més tard i en disputarà tres a l’octubre (4-5, 11-12 i 25-26). La darrera jornada serà per Tots Sants, l’1 i el 2 de novembre. Si l’espera fins als vuitens de final acostumava a fer-se llarga, enguany encara ho serà més, ja que la competició estarà completament aturada durant tres mesos i mig, fins que el 14 de febrer es disputin els primers duels d’anada dels vuitens de final. La màxima competició europea de clubs seguirà llavors el seu curs habitual fins a la gran final, que aquest any es disputarà el 10 de juny a Istanbul. Més tard que mai.

Final de curs tropical

Perquè aquesta és una altra de les conseqüències. El mundial obligarà a allargar la temporada més del que és habitual. Sense anar més lluny, la lliga espanyola acabarà el primer cap de setmana de juny (3-4). Tenint en compte els canvis en el clima i les onades de calor, cada vegada més habituals, les darreres jornades podrien disputar-se en horaris gairebé intempestius. Ja els últims partits del curs passat es van jugar a les deu de la nit per les altes temperatures del cap de setmana del 21 i 22 de maig.

La resta de grans lligues europees també tancaran la barraca una mica més tard. La Premier ho farà el 28 de maig, igual que la Bundeslliga. En canvi, a Itàlia i a França acomiadaran la lliga el mateix cap de setmana que a Espanya.

Pel que fa a les finals europees, més enllà de la gran cita de la Champions a Istanbul el 10 de juny, la final de l’Europa League es disputarà el 31 de maig i la de la Conference League, el dimecres 7 de juny.

Serà una temporada atípica i llarga. Deu mesos de competició –des que arrenquen les lligues fins a la final de la Champions– sense aturador ni descans per als amants del futbol.

LA LLIGA

La competició arrencarà el cap de setmana del 12 d’agost i acabarà el 4 de juny

FRENADA EN SEC

Del 21 de novembre al 18 de desembre, el protagonisme serà per al mundial

LA CHAMPIONS

Tindrà una fase de grups comprimida i acabarà el 10 de juny a Istanbul

ESQUITXAT

El mundial de Qatar ha rebut moltes crítiques i ha estat envoltat de controvèrsia

Menys conseqüències en el femení

Tot aquest embolic no afectarà gaire la competició femenina, que aquest estiu celebra l’Eurocopa i la copa d’Amèrica. La Champions seguirà un calendari molt similar al de l’edició passada: la fase de grups arrencarà a l’octubre (19 i 20) i acabarà al desembre (21 i 22). La resta de jornades es disputaran el 26 i 27 d’octubre, el 23 i 24 de novembre, el 7 i 8 de desembre i el 15 i 16 de desembre. Els quarts de final i les semifinals repetiran exactament les mateixes dates que aquest 2022, en què el Barça va batre dos rècords d’assistència al Camp Nou: 21 i 22 i 29 i 30 de març els quarts, i 22 i 23 i 29 i 30 d’abril les semifinals. La gran final d’Eindhoven sí que es disputarà més tard del que és habitual. Haurem d’esperar al 3 o 4 de juny, el mateix cap de setmana que acabarà la lliga espanyola masculina. Això sí que és conseqüència del mundial, ja que la UEFA intenta disputar totes les finals en una data pròxima. Les competicions espanyoles (lliga, copa i supercopa) encara estan pendents de definir el calendari, tot i que la lliga –que enguany estrena professionalització– podria arrencar el cap de setmana del 10 i 11 de setembre. L’estiu del 2023 tindrà una altra gran cita en el calendari. I és que entre el 20 de juliol i el 23 d’agost es disputarà el mundial a Austràlia i Nova Zelanda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)