Mundial

Xina-Anglaterra

Enyorant el 1999

Des d’aquell subcampionat, la selecció xinesa no ha tornat a lluitar pel mundial

El país va gaudir de la seva millor generació de jugadores

Sun Wen va ser la líder d’aquella selecció. Ara, Wang Shuang és una de les esperances

Tot­hom recorda la icònica imatge de Brandi Chas­tain tra­ient-se la samar­reta després del cinquè i defi­ni­tiu llançament de penal, aquell que donava als Estats Units el segon mun­dial de la seva història. No era un títol qual­se­vol, ja que es gua­nyava davant la seva afició. Una afició de rècord. Perquè d’aquell 10 de juliol del 1999 també es recor­den les 90.185 per­so­nes que van assis­tir al Rose Bowl de Pasa­dena. Una xifra que durant gai­rebé 23 anys va man­te­nir-se al lloc més alt de la llista de rècords d’assistència en un par­tit de dones, fins que el Barça i el bar­ce­lo­nisme van aparèixer l’any 2022 per superar-la no una, si no dues vega­des. A la gespa, però, hi havia una altra selecció que for­mava part d’aquesta pàgina en la història de l’esport. La per­de­dora, Xina. Una gene­ració de fut­bo­lis­tes que va ena­mo­rar tot un país, pràcti­ca­ment la mateixa que tres anys abans s’havia pen­jat la plata a Atlanta 1996.

La selecció xinesa va bri­llar a ter­res ame­ri­ca­nes. Va gua­nyar els tres par­tits de la fase de grups. A quarts, 2-0 con­tra Rússia. A les semi­fi­nals, un con­tun­dent 0-5 con­tra Noru­ega, la cam­pi­ona. Només l’amfi­tri­ona podia aca­bar amb aquell equip lide­rat per Sun Wen, màxima gole­ja­dora històrica del com­bi­nat xinès i que va empa­tar amb Sissi al cap­da­vant del pit­xitxi amb 7 dia­nes. Wen també va ser esco­llida millor juga­dora de la copa del món i, jun­ta­ment amb Mic­he­lle Akers, millor juga­dora del segle XX per la FIFA.

Des de lla­vors, la Xina ha pas­sat amb més pena que glòria pels mun­di­als. Quarts de final el 2003, el 2007 i el 2015. Sense par­ti­ci­par-hi l’any 2011 i vui­tens de final el 2019. A Austràlia i Nova Zelanda, l’aven­tura pot aca­bar avui. La selecció xinesa arriba viva a l’última jor­nada, però no depèn d’ella mateixa. Neces­sita sumar i espe­rar que Dina­marca enso­pe­gui con­tra Haití. Al davant hi tindrà Angla­terra.

Una de les espe­ran­ces per acon­se­guir-ho és Wang Shu­ang, l’autora del gol del tri­omf davant Haití. Una juga­dora que va ser aban­do­nada pels seus pares, cri­ada amb els tiets i que va tro­bar en el fut­bol el seu refugi i la seva sal­vació. “Em per­me­tia expres­sar-me i cri­dar l’atenció. En aquell moment, neces­si­tava això”, expli­cava a The Player’s Tri­bune l’any 2019. Li van dir que no tenia talent per al fut­bol, però l’any 2018, quan jugava al PSG, va ser esco­llida Juga­dora Asiàtica de l’any. “Encara puc escol­tar veus que diuen que no tinc talent. Encara em motiva demos­trar que estan equi­vo­cats”. Avui, té una nova opor­tu­ni­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)